The King’s Gardens

Informatie

RegieAlan Rickman
Jaartal2015
Releasedatum27-10-2015
Speelduur117 minuten
DistributeurLumière
CastMatthias Schoenaerts, Kate Winslet, Alan Rickman en Stanley Tucci

Het is 1682, Parijs en Lodewijk XIV vraagt tuinarchitect André Le Nôtre om de tuinen van Versailles te ontwerpen. Le Nôtre wendt zich na een uitgebreide sollicitatieprocedure tot Sabine De Barra om hem als hovenier te assisteren. Met haar afwijkende ontwerpen weet ze Le Nôtre te overtuigen en mag zij zich storten op het creëren van een hemel op aarde bij het ontwerpen van een fontein in de tuin. Door wie ze is en haar manier van aanpakken botst De Barra met de etiquette aan het hof. Toch komt door haar passievolle benadering niet alleen de tuin langzaam tot leven, maar bloeit ook de liefde tussen De Barra en haar werkgever Le Nôtre langzaam op.

Een fictieve verhaallijn plaatsen in een waargebeurde wereld. Het is iets dat met regelmaat gebeurt en ook Alan Rickman werd aangetrokken door het idee. Zo werd voor zijn tweede film als regisseur de verhaallijn rond Sabine De Barra compleet uit de spreekwoordelijke duim gezogen, waarna deze geplaatst werd in het Parijs van Lodewijk XIV. Op zich helemaal geen slecht idee, ware het niet dat de verhaallijn rond een vrouw als hovenier aardig onwaarschijnlijk is voor die tijd. Daarnaast werd er het één en ander geschoven met de werkelijkheid om het fictieve deel van de film een goede plek te geven. Zo leren de geschiedenisboeken ons dat Maria Theresa (de eerste vrouw van Lodewijk XIV) overleed in 1683 en was de echte André Le Nôtre destijds de zeventig al gepasseerd. Dit in tegenstelling tot de beduidend jongere Matthias Schoenaerts die hem gestalte geeft in dezelfde periode. Maar goed, dat deze film duidelijk geen accurate geschiedenisles is hoeft een degelijke film natuurlijk niet in de weg te staan.

Het moet dan ook gezegd worden dat alles er netjes verzorgd uitziet, waarbij vooral de prachtige kostuums en de passende muziek van de debuterende componist Peter Gregson opvallen. Voor de hoofdrollen van de film deed Rickman een beroep op Kate Winslet en Matthias Schoenaerts, waarna hij zelf de belangrijkste bijrol op zich nam als Lodewijk XIV. Al met al een zeer behoorlijke cast, waarbij de acteurs stuk voor stuk goed werk leveren. Vooral Winslet valt hierbij (weer) op door de emotionele diepgang die zij laat zien in haar rol van de weduwe Sabine De Barra. In eerste instantie lijkt zij vooral een vrouw die met haar strijdbare instelling vecht voor haar positie in de mannenwereld, maar later in de film komt ook een trauma naar voren dat haar voor het leven heeft getekend. Het is de fictieve jus waardoor alles net allemaal even wat mooier en interessanter wordt voorgeschoteld dan het in werkelijkheid was.

Bij de eerder genoemde historische onjuistheden is het interessant om te weten dat de film volledig in Engeland is geschoten. Nogal apart natuurlijk als je je bedenkt dat de film grotendeels speelt op en rond de tuinen van Versailles. Het zal het publiek van deze film dan ook flink verdeeld laten. Voor wie zich niet stoort aan de historische onjuistheden en geniet van de fictieve verhaallijn van de sterke vrouw wat ook nog eens overgoten wordt met een flinke romantische saus is The King’s Gardens een mooi gemaakt drama. Voor ieder ander is het aan te raden de film links te laten liggen en te hopen dat Alan Rickman zijn tijd weer gaat besteden aan het spelen van prachtrollen zoals alleen hij die kan neerzetten met zijn mysterieuze voorkomen en prachtige diepe stem.

Extra’s: Afgezien van de trailer van de film zijn er geen hoofdfilm gerelateerde extra’s aanwezig. Wel zijn er nog een drietal trailers van andere releases te bekijken, te weten die van Blood Ties, Amour Fou en De rouille et d’os.

The King’s Gardens neemt de kijker mee in een meeslepende fictieve verhaallijn die gesitueerd wordt tegen een waargebeurde achtergrond. Dat de fictieve jus aanzienlijk is blijkt ook aan de diverse verschuivingen in de tijdslijn, al komt dit de film waarschijnlijk ten goede. Het maakt het dat The King’s Gardens een doorn in het oog zal zijn voor de historici onder ons, maar voor ieder ander een weelderig aangekleed romantisch drama met prima acteerwerk.

Met dank aan Lumière voor het recensie-exemplaar.

3 november, 2015

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer