The Knick – seizoen 2

Informatie

RegieSteven Soderbergh
Jaartal2015
Releasedatum08-06-2016
Speelduur550 minuten
DistributeurWarner Home Video
CastClive Owen, Andre Holland, Jeremy Bobb, Juliet Rylance, Eve Hewson, Michael Angarana en Cara Seymour

John Thackery zit nog steeds in de New England kliniek waar hij, zwaar verslaafd aan heroïne, ondergrondse methodes op prostituees uitvoert in ruil voor drugsgeld. In het Knickerbocker ziekenhuis is Algernon Edwards het waarnemend hoofd van operatie, een positie die hij probeert om definitief in te nemen. Echter komt hij tot de ontdekking dat hij blijvende schade aan zijn netvlies heeft, verwondingen opgelopen bij bargevechten. Als het bestuur van het ziekenhuis hier lucht van krijgt, spreken ze hier direct hun onvrede over, wat zijn ambitie ernstig in gevaar brengt. Ondertussen wordt Zuster Harriet gearresteerd voor het uitvoeren van abortussen en moet Cleary de beslissing nemen om een goede advocaat in de hand te nemen. Cornelia wordt door haar schoonvader teruggehaald naar New York, die graag wil dat zij en Philip zijn huis betrekken. Gallinger is geschokt als hij ziet dat Edwards het nieuwe hoofd is, en besluit Thackery te ontvoeren en hem af te laten kicken.

Een van de grootste vragen die je zal bezig houden na het eveneens sterke tweede seizoen van The Knick is, hoe nu verder?! Zonder al te veel informatie prijs te geven is de conclusie na het zien van dit seizoen dat de makers erg goed hun best moeten doen om er een passend en geloofwaardig vervolg aan te geven. Televisienetwerk Cinemax heeft, ondanks een neerwaartse spiraal met dalende kijkcijfers, al wel bevestigd dat ze nog twee seizoenen gaan uitbrengen. De schrijvers en bedenkers van de show, Jack Amiel en Michael Begler, zullen evenals regisseur Steven Soderbergh ook terugkeren. Over de cast is nog vrij weinig bekend, al hebben ze met Clive Owen wel een topacteur in de hoofdrol en is het nog maar de vraag of hij terugkeert aangezien hij een contract had voor alleen de eerste twee seizoenen.

Memorabel aan de serie is dat iedere aflevering tot dusver door één en dezelfde persoon is geregisseerd. Minstens zo memorabel is dat regisseur Steven Soderbergh (Ocean’s Eleven, Magic Mike) in 2013 had aangegeven dat hij met pensioen zou gaan. Uiteindelijk is het niet veel meer geworden dan een sabbatical van amper twee jaar. Inmiddels heeft hij alle 20 afleveringen van The Knick op zijn conto staan en wellicht komen daar nog 10 of 20 bij. Hij is zonder twijfel essentieel voor de serie en een drijvende kracht in de prachtig vormgegeven afleveringen. Het tweede seizoen gaat is van hetzelfde hoge niveau als de eerste, met visuele hoogstandjes en het gebruik van muziek op de juiste momenten en tijdens de perfect omlijste shots. De elektronische soundtrack van Cliff Martinez wordt op geniale wijze in de serie verworven en is essentieel voor de algehele kille en soms lugubere wereld van The Knick.

In The Knick worden zusters en doctoren nooit gezien als redders of genezers van het menselijke ras, maar veel meer als een stel tovenaars die met een laatste red- of wondermiddel je kwalen proberen weg te nemen. En dit zelfs zonder überhaupt te weten of volledig te begrijpen wat hiervan de oorzaak is geweest. Veel van deze karakters raken er van overtuigd dat ze, met verschillende dingen, met iets groots te maken hebben. Een antwoord op een eeuwenoude vraag, een filosofie die zal zorgen voor een betere toekomst voor de hele natie, een remedie voor een angstaanjagende ziekte of een truc die zal zorgen voor een grote financiële meevaller. The Knick gaat op chirurgische wijze om met deze situaties, in diverse lagen van obsessies en waan, totdat de pijn en onzekerheid van de personages volledig worden onthuld. Ondanks alle getoonde gebreken van de chirurgen, verpleegkundigen en overige beroepsbeoefenaars wordt er door de show nooit een oordeel gegeven.

Extra’s:
Post Ops: (30:00) Per aflevering een korte featurette waarin de cast en crew de gebeurtenissen bespreken.
Behind The Scenes: (15:00) Een reeks met achter de scherm beelden.
Inside The Body Shop: (8:00) Een blik op de visuele en speciale effecten uit de serie.
Knicktoids: (08:00) Overzicht met fascinerende details uit het tweede seizoen.
Under Construction: (3:00) Een rondleiding door het Mount Sinai ziekenhuis met productie designer Howard Cummings.
The Costume Shop: (3:00) Samen met kostuumdesigner Ellen Mirojnick, wordt er aandacht besteedt aan de verschillende outfits uit de serie.

The Knick – Seizoen 2 is van hetzelfde hoge niveau als zijn voorganger. Regisseur Steven Soderbergh neemt ons direct mee na de gebeurtenissen waarmee het eerste seizoen eindigde. Hij en zijn cameraman swingen door de gangen van het Knickerbocker ziekenhuis, met de (her)introductie van oude en nieuwe karakters en hun achtergrondverhalen. In de eerste afleveringen staat het comeback verhaal van Thackery centraal. The Knick is meer dan alleen een visuele tour de force. Het schrijfwerk dient altijd ten gunste van de voortgang van de verhaallijnen en de personages blijven zich continu ontwikkelen. De elektronische soundtrack van componist Cliff Martinez sluit perfect aan op de naargeestige sfeer. Op dit moment is nog onduidelijk hoe de toekomst van de serie eruit ziet, al heeft Steven Soderbergh al te kennen gegeven terug te keren voor de regie. Cinemax heeft met The Knick een unieke kwaliteitsserie in handen en in Clive Owen een hoofdrolspeler in topvorm.

Met dank aan Warner Home Video voor het recensie-exemplaar.

17 juni, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer