The Last Son

Informatie

RegieJohn Curran
Jaartal2018
Releasedatum29-01-2019
Speelduur106 minuten
DistributeurThe Searchers
CastJason Clarke, Kate Mara, Bruce Dern, Clancy Brown, Ed Helms, Jim Gaffigan, Taylor Nichols, John Fiore en Andria Blackman

Het is juli 1969 als senator Ted Kennedy een interview geeft waarin hij onder andere wordt gevraagd naar het staan in de schaduw van zijn overleden broers John en Robert. Na het interview vertrekt Kennedy naar het eiland Chappaquiddick voor een zeilrace, waarna hij naar een feestje gaat bij een strandhuis met een groep dierbare vrienden. Uiteindelijk verlaat Kennedy het feest met Mary Jo Kopechne, een lid van een team vrouwelijke campagneleden dat hun vergezelde. Bij de rit die volgt ontsnapt Kennedy ternauwernood aan de dood als zijn auto van de brug afrijdt en ondersteboven in het water belandt. Mary Jo Kopechne heeft minder geluk en verdrinkt. Wat in eerste instantie niet meer lijkt dan een ongelukkig voorval met fatale afloop, mondt al snel uit in een schandaal vol leugens en valse getuigenissen.

Chappaquiddick, de originele titel van deze film, zal bij weinig mensen onder de veertig een belletje doen rinkelen. Om die reden is ervoor gekozen om de titel in flink wat landen buiten de Verenigde Staten te veranderen. The Last Kennedy en The Senator zijn twee titels die buiten het thuisland werden gebruikt, maar in Nederland viel de keuze op The Last Son. Op zich is dat nieteens zo vreemd. In de film staat tenslotte de laatst levende van de vier broers Kennedy centraal. Toch doet deze titel vermoeden dat we met een film te maken hebben die de gehele carrière van Kennedy bestrijkt en daarmee dekt deze titel eigenlijk niet helemaal meer de lading van de film. Hierin staat namelijk het Chappaquiddick-incident van 18 juli 1969 centraal.

Dat hier een film aan gewijd wordt is op zich niet zo gek. Het incident groeide door leugens en valse getuigenissen namelijk al snel uit tot een schandaal, eentje die Kennedy zijn gehele carrière zou achtervolgen en zijn ambities flink in de weg stond. Naast zijn ambities was Kennedy ook een man van twijfels. Zo worstelde hij met vraag of de bevolking hem nodig had of zijn naam. Het is iets dat aan het begin de film goed naar voren komt in het interview dat met hem wordt afgenomen. Toch schakelen de makers al snel een paar versnellingen hoger, om uit te komen bij waar deze film om draait; het incident. Deze wordt realistisch naar het beeld gebracht, al is nooit helemaal duidelijk geworden hoe alles precies verlopen is. Waardoor een deel toch ook eigen invulling is van de makers.

Dat The Last Son met 13 miljoen dollar een redelijk beperkt budget had voor Hollywood begrippen is terug te zien. Zo oogt het geheel meer dan eens als een goed gemaakte televisiefilm. Toch is de film door een indrukwekkende cast duidelijk meer dan dat. Wat te denken van Ed Helms, de lange slungel uit The Hangover, die zich een keer van een serieuze kant laat zien. Of Bruce Dern, die bijna onherkenbaar is als Joseph P. Kennedy sr., de vader van Ted Kennedy. Toch is het Jason Clarke die de film vol overgave naar zich toetrekt. Hij zet zeer overtuigend een Kennedy neer die worstelt met de verwachtingen bij zijn familienaam, een man die weet dat hij anders is dan zijn succesvolle broers John en Robert en vooral ook een man die lijdt onder zijn vader en het gebrek aan liefde en waardering van zijn kant.

Extra´s: Naast de film is er helaas geen bonusmateriaal toegevoegd aan deze dvd release, iets dat ongetwijfeld mede te danken zal zijn aan het feit dat deze veel toch wat geruisloos voorbij is getrokken.

The Last Son is een door acteerprestaties gedragen film over een incident waarbij ruim vijftig jaar na dato nog altijd veel ruimte is voor eigen interpretatie. In plaats van antwoorden te verschaffen lijken de makers geen conclusies te willen trekken, waarmee deze film een even boeiende als toch te veilige is. Ondanks dat Ted Kennedy een zeer succesvolle carrière kende in het senaat (hij was vanaf 1962 tot aan zijn dood in 2009 senator voor de staat Massachusetts), leefde hij altijd in de schaduw van zijn broers John en Robert en stond dit incident hem in de weg om zijn verdere ambities te realiseren. Drank, onoplettendheid en politiek buiten de politiek blijkt maar weer eens een gevaarlijke mix.

Met dank aan The Searchers i.s.m. Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

26 januari, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c4a0bca56b5b_selected-products" products="9200000099618687,9200000098804337,9200000084799393,9200000090298519" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer