The Lawyer

Informatie

RegieDavid Berron en Geir Henning Hopland
Jaartal2018
Releasedatum12-06-2018
Speelduur450 minuten
DistributeurLumiére
CastAlexander Karim, Malin Buska, Thomas Bo Larsen, Nicolaj Kopernikus, Johannes Lassen en Sara Hjort Ditlevsen

Als kind zagen Frank Nordling en zijn zus Sara Khalil hun ouders sterven in een explosie veroorzaakt door een autobom. Na de moord op hun ouders groeiden de twee gescheiden op in aparte (pleeg)gezinnen. Jaren later is Frank een jonge, ambitieuze en onkreukbare advocaat geworden. Sara daarentegen trad in de voetsporen van haar vader en werd agent bij de narcoticabrigade. Waar Frank kampt met gehoorproblemen, kampt Sara met een heroïneverslaving. Haar grootste verslaving is echter de zoektocht naar de moordenaar op haar ouders. Dan komt er schot in de zaak. Hierdoor ziet Frank zich genoodzaakt over te stappen naar een ander advocatenkantoor. Thomas Waldman, één van de meest prominente klanten van dit advocatenkantoor en een actief spilfiguur in het criminele milieu, lijkt namelijk betrokken bij de explosie. Frank gaat ten volle voor de waarheid en om zijn naasten niet in gevaar te brengen moet hij een dubbelspel spelen.

The Lawyer (Advokaten) is een tiendelige Zweeds-Deense serie. De serie werd bedacht door Jens Lapidus, Michael Hjorth en Hans Rosenfeldt. Lapidus is een Zweedse strafrechtadvocaat die in 2006 bekendheid verwierf als auteur met zijn Snel Geld (Snabba Cash) trilogie. Een boekenreeks die verfilmd werd met daarin onder andere Joel Kinnaman. Hjorth en Rosenfeldt vormen samen een bekend Zweeds schrijversduo onder het pseudoniem Hjorth Rosenfeldt. Samen schreven zij de bekende Bergman Kronieken, thrillerboeken rond Sebastian Bergman. Het duo bewerkte samen hun boeken tot de serie Den Fördömde. Daarnaast werkte Hjorth onder andere mee aan The Fjällbacka Murders (Fjällbackamorden) en Rosenfeldt aan The Bridge (Bron/Broen). Kortom, drie gerenommeerde namen, waardoor de verwachtingen voor The Lawyer uiteraard hoog zijn.

De laatste jaren heeft het genre Nordic Noir een flinke naam opgebouwd, zowel binnen als buiten de Scandinavische landsgrenzen. Bij een Nordic Noir film of serie hoort een bepaalde sfeer, met donkere kleuren en winterse lichten, maar vooral ook intriges met tobberige antihelden en aandacht voor genderverhoudingen en allerlei maatschappelijke problemen. Eerder vonden onder andere de Millennium-trilogie en series als The Bridge (Bron/Broen) en Borgen (The Government) gretig aftrek. De makers van The Lawyer hebben geprobeerd een nieuwe draai te geven aan dit genre. Zo zien we niet langer in schaduwen gehulde personages in donkere landschappen, maar juist licht en kleur om het geheel wat levendiger te maken. Dit maakt het verhaal, dat zich afspeelt in Malmö en Kopenhagen en zich concentreert op Frank Nordling, er niet minder duister om.

De rode draad in het verhaal is de zoektocht van Frank en Sara naar de moordenaar van hun ouders. Vooral Sara is gefixeerd op het vinden van de dader, iets dat haar privéleven niet ten goede komt. Sara schakelt de hulp van haar broer in als ze in contact komt met een mogelijke verdachte. Dan wordt deze persoon vermoord en raakt Sara gewond. Het ziet ernaar uit dat Sara en Frank de moordenaar op de hielen zitten. Op dat moment besluit Frank dat ook hij de waarheid wil ontdekken. Hierna maken we kennis met allerlei personages, zoals Thomas Waldman (een actief spilfiguur in het criminele milieu) en Svend-Erik Wisén (de advocaat van Thomas Waldman). Stuk voor stuk interessante personages, waarvan sommige naarmate het einde nadert een extra dimensie krijgen. Zo komen we erachter hoe het zover is gekomen dat Wisén de vuile was van Waldman opknapt. Iets waardoor je als kijker meer sympathie krijgt voor dit personage.

Naast de verhaallijnen die goed in elkaar zitten, is ook het acteerwerk meer dan in orde. Als Frank Nordling zien we Alexander Karim, een Zweedse acteur die zijn sporen reeds verdiend heeft in Scandinavische producties. Zo was hij te zien in series als Johan Falk en Arne Dahl. In The Lawyer zien we hoe hij meer en meer betrokken raakt bij allerlei illegale praktijken. Als advocaat bij het advocatenkantoor van de spreekwoordelijke duivel (in dit geval Waldman) worstelt hij met zijn integriteit en zijn wraakgevoelens. Een tweestrijd die perfect wordt neergezet door Karim. In de rol van zijn zus Sara Khalil zien we Malin Buska, een Zweedse actrice die nog niet zo heel lang aan de weg timmert. Dé acteur van formaat in deze serie is echter de Deen Thomas Bo Larsen. In ons kikkerlandje is hij onder andere bekend van zijn rol als Mads Justesen in Bedrag (Follow the Money). Waar hij in die serie de goodguy neerzet, speelt hij in The Lawyer de badguy. Een contrast van dag en nacht waarmee hij zijn acteerkwaliteiten nog maar eens onderstreept.

Extra’s: Voordat we in het hoofdmenu terecht komen zien we een trailer van Lumière (Crime) Series met daarin een korte blik op de releases van 2017 en 2018. Daarnaast staan op de discs de trailers van drie recente releases. Te weten: Occupied – seizoen 2, Missing en Cape Town.

The Lawyer geeft een nieuwe draai aan het Nordic Noir genre. Door het toevoegen van licht en kleur is The Lawyer namelijk levendiger dan soortgelijke series in dit genre. Dit maakt het verhaal, dat overigens goed in elkaar zit, er niet minder duister om. Het verhaal zit vol met interessante personages, waarvan sommige naar het einde toe een extra laag krijgen. Het acteerwerk in The Lawyer is meer dan in orde, waarbij vooral Alexander Karim en Thomas Bo Larsen opvallen. Kortom, The Lawyer is een mooie toevoeging in de omvangrijke rij aan goede Scandinavische series.    

Met dank aan Lumière en The Publicity Company voor het recensie-exemplaar.

4 juli, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5b38e6a58ee61_selected-products" products="9200000093383820" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer