The Leftovers – seizoen 3

Informatie

RegieMimi Leder, Keith Gordon, Daniel Sackheim, Nicole Kassell, Carl Franklin en Craig Zobel
Jaartal2017
Releasedatum11-10-2017
Speelduur530 minuten
DistributeurWarner Home Video
CastJustin Theroux, Amy Brenneman, Christopther Eccleston, Liv Tyler, Margaret Qualley, Chris Zylka, Carrie Coon en Katja Herbers

Drie jaar na de gebeurtenissen in “Miracle”, waarbij de Guilty Remnant Jarden, Texas infiltreerde en grote chaos veroorzaakt, is Kevin het nieuwe politiehoofd van Jarden. Hij lijkt zich te hebben neergelegd bij de bizarre verschijnselen omtrent zijn opstandingen. Nora is teruggekeerd als agente van het “Department of Sudden Departures”, de Amerikaanse overheidsorganisatie die uitkeringen betaalt aan mensen die geliefden zijn verloren na de Sudden Departure. Ze dient nu ook als tussenpersoon voor de politie die onderzoek doet naar moordverdachten die beweren dat de vermeende slachtoffers verdwenen zijn tijdens de Sudden Departure, in plaats van ze te hebben vermoord. Ondertussen vind binnen twee weken de 7e ‘jubileum’ dag van de Sudden Departure plaats, en geloven velen dat er een nieuw apocalyptisch evenement staat te gebeuren.

Met het tweede seizoen van The Leftovers leverde HBO dramaserie niet alleen één van de meest originele en creatieve seizoenen van de recente tv show, maar misschien wel een van de beste seizoenen uit de tv-geschiedenis. Het eerste seizoen, gecreëerd door Damon “Lost” Lindelof en Tom Perrotta, had een zeer intieme aanpak om nadruk te leggen op de nasleep van “The Departure”, een gebeurtenis waarin 2% van de wereldbevolking plotseling verdween. Het had trage opbouw en ontwikkeling met een bijna deprimerende sfeer. Seizoen twee veranderde de setting en opende de serie vanuit een esthetisch en karakterieel perspectief, waarbij Lindelof narratieve risico’s nam met een fenomenale uitkomst. Voor de fans en iedereen die The Leftovers een warm hart toe draagt is het een genot om te weten dat het derde en laatste seizoen niets verliest van de creatieve briljantie uit het vorige seizoen.

Seizoen 3 bestaat uit slechts acht afleveringen, maar Lindelof en zijn team maken optimaal gebruik van het compactere seizoen. Het verhaal wordt een volle drie jaar na de catastrofale gebeurtenissen van de voorgaande seizoensfinale opgepakt, met Kevin (Justin Theroux) als politiehoofd van Jarden en nog steeds samen met Nora (Carrie Coon). Er zijn wederom een breed scala verrassende ontwikkelingen van de overige karakters, maar ieder woord lijkt er één teveel zonder niet iets te verklappen. De afleveringen ontvouwen zich met een dwingende narratieve structuur, met veel twists en onvoorspelbare verrassingen. Elke gebeurtenis in welke willekeurige scene dan ook brengt drama teweeg en biedt een nieuwe kans voor de karakters om zich verder te ontwikkelen. Dit is ook gelijk het sterkste punt van de serie. Geen enkel karakter is hetzelfde en maakt door alle bizarre gebeurtenissen unieke ontwikkelingen door.

Thematisch blijft de serie een verhaal over geloof en geloofssystemen, hoop en verlies, en wanneer het derde seizoen begint, bereidt de resterende bevolking van de wereld zich voor op de zevende verjaardag van het vertrek. Matt (Christopher Eccleston) wijst men erop dat belangrijke gebeurtenissen uit de Bijbel richten op het nummer zeven, en voorziet dat er iets staat te gebeuren tijdens dit evenement. Dit zorgt voor een soort tikkende klok in het centrale narratief, waarbij karakters wel of niet geloven dat er een apocalypse nabij is, wat de spanning dusdanig vergroot. De structuur van de afleveringen, waarbij soms een hele aflevering aan één of twee karakters wordt gewijd, geeft de cast de ultieme mogelijkheid om te schitteren. Justin Theroux heeft de voornaamste maar ook zwaarste rol als Kevin Garvey, maar hij speelt het weergaloos. Carrie Coon zagen we eerder al in het derde seizoen van Fargo en in The Leftovers geeft ze haar karakter Nora nog meer emotionele diepgang mee en is ze de grootste revelatie die op zeker niet stil hoeft te zitten na het eindigen van The Leftovers.

Extra’s: Op de Blu-ray is helaas geen ruimte vrijgemaakt voor bonusmateriaal of extra features.

The Leftovers – seizoen 3 is een prachtige afsluiter van één van de beste dramaseries van de laatste jaren. The Leftovers is een serie vol karakters die antwoorden zoeken op de grootste vragen van het leven. Sommige mensen vinden comfort in vrienden, geliefden of familie. En anderen zoeken het bij een hogere kracht of geloof. De toekomst van de mensen in  The Leftovers is meer onzeker dan ooit tevoren en iedereen geeft er op zijn of haar manier invulling aan. Drama, vreugde en verdriet zijn de kernelementen waar de personages uit de show mee dienen om te gaan, terwijl het om hen heen barst van de onbeantwoorde vragen. Het “vertrek” dient als uitgangspunt van de serie, maar het onderstreept vooral de onzekerheid en kwetsbaarheid van de mens. Damon Lindelof stond al bekend als het creatieve brein achter de hitserie Lost, en heeft met The Leftovers opnieuw een parel van een serie in handen. Het is jammer dat de serie al na drie seizoenen ten einde komt, maar net zoals met veel vragen in de serie zullen we nooit het antwoordt weten of de kwaliteit gewaarborgd had kunnen blijven als hij wel vervolgd zou worden. 

Met dank aan Warner Home Video voor het recensie-exemplaar.

27 oktober, 2017

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_59f2fdb4079f4_selected-products" products="9200000077242415,9200000077162350,9200000079695772" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer