The LEGO Batman Movie

Informatie

RegieChris McKay
Jaartal2017
Releasedatum14-06-2017
Speelduur100 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment
CastWill Arnett, Rosario Dawson, Michael Cera, Ralph Fiennes & Zach Galifianakis

Gotham City is tot de nok toe gevuld met schurken, maar gelukkig is de ultra coole Batman er altijd om af te rekenen met de gevaren van Gotham. Er is dan ook niemand beter in het redden van de stad dan de, geheel in zwart, geklede superheld die totaal niet zit te wachten op hulp bij zijn heldendaden. Toch wordt Batman behoorlijk op de proef gesteld als de superschurk The Joker een plan bedenkt om de meest gevreesde schurken naar Gotham City te halen om zo de stad eindelijk een keer in handen te kunnen krijgen. Ondanks dat Batman liever alleen werkt, zal hij toch voor deze keer zijn principes op zij moeten zetten en samenwerken met helden als Robin en Batgirl. Lukt het hen om The Joker en alle andere schurken uit te schakelen en de stad te behoeden van de ondergang?

The Lego Movie was in 2014 een onverwacht grote hit die het populaire Deense speelgoed naar het witte doek bracht. In die film speelde Batman een bijrol, maar het kon haast niet anders dan dat de populaire superheld uit de stal van DC Comics ook zijn eigen film in de Lego-franchise zou krijgen. Die film kwam er uiteindelijk dit jaar en wederom was het financieel raak aan de internationale boxoffice met een opbrengst van ruim 300 miljoen Dollar. Door dat succes zijn we voorlopig nog niet af van films rondom de vrolijke bouwsteentjes, maar dat is gelukkig geen slecht nieuws. The Lego Batman Movie is namelijk net zo komisch als The Lego Movie die zowel bij jong als oud in de smaak zal vallen.

De film heet The Lego Batman Movie en dat is niet zonder reden. Want hoewel de studio hier flink zou kunnen uitpakken met het hele spectrum aan superhelden uit de stal van DC Comics in een fijn Lego-jasje, blijft het toch vooral en alleen om Batman draaien. Niet dat helden als Superman en The Flash niet hun opwachting maken, maar verder dan een bijrol of korte cameo komen ze niet. Een goede keuze overigens, want daarmee is er nog een beetje focus in een verder overvolle film. Want dat er veel helden en schurken zijn in het universum van DC Comics is uiteraard duidelijk, maar daar blijft het niet bij in de film van regisseur Chris McKay. Filmliefhebbers kunnen namelijk hun hart ophalen met verschillende andere bekende franchises die eveneens hun opwachting maken in de film. Een spelletje “spot-de-referentie-naar-een-beroemde-film” behoort dus tot de mogelijkheden voor de echte liefhebber.

Ondanks dat er weer veel, heel veel, te lachen valt in The Lego Batman Movie, zijn er ook punten van kritiek. De belangrijkste daarvan is dat de film een doordenderende trein is die zijn volle speelduur voortraast zonder ergens even een broodnodige pauze te nemen. Het maakt de film en aanslag op je ogen die er bij het jonge publiek ongetwijfeld voor zal zorgen dat ze nog ver na de aftiteling zullen na stuiteren. Wat meer balans zoals zijn voorganger en een tikkeltje meer overzicht tijdens de vele actiescènes had de film zeker goed gedaan, maar dat zal het publiek waar de film oorspronkelijk voor gemaakt is waarschijnlijk worst wezen. Zij willen hun held zien in een spannend avontuur wat thuis met eigen Lego-steentjes nog eens na te spelen is. En gelijk hebben ze.

Extra’s: Niet alleen de film zelf is goed gevuld, maar ook over de uitgave op blu-ray valt bijzonder weinig te klagen. Het is haast verrassend te noemen dat het allemaal op één schijf gepropt kon worden.
Animated Shorts (7:44) Een viertal hoofdfilm gerelateerde korte films; Dark Hoser (2:08), Batman is Just Not That Into You (2:10), Cooking with Alfred (2:02) en Movie Sounds: How Do They Do It? (1:24).
The Master: A LEGO Ninjago Short (5:23) Master Wu worstelt om de aantiteling op orde te krijgen.
Deleted Scenes (7:00) Een viertal verwijderde scènes, onbewerkt overigens, maar aardig om te zien.
Brick by Brick: Making the LEGO Batman Movie (16:10) – De niet te missen making of over het maken van de film.
Inside Wayne Manor (2:36) Een tour van Batman zelf door zijn gigantische landhuis.
Behind the Brick (4:13) Batman vertelt zelf over zijn eigen wereld.
Me and My Minifig. (0:56) De stemacteurs maken kennis met hun miniatuurvariant.
Rebrick Winners (2:47) verzameling van drie LEGO animatiefilms die door fans zelf zijn gemaakt.
Promotional Material (6:29) Follow me online (0:31), Don’t Skip (0:21), Happy Holiday Jingle (0:25), Batsby New Years (0:24), Team Countdown (1:53) en Comic-Con Panel (2:55).
Audiocommentaar Een boeiend audiocommentaar met regisseur Chris McKay. Hij wordt vergezeld door editor David Burrows, assistent editor Nicole Thorn, production designer Grant Freckelton, lighting director Craig Welsh, layout artist Gareth Young, stereoscopic supervisor Fabian Mueller, associate producer Samantha Nisenboim, co-producer Amber Naismith en animation supervisor Magali Rigaudias.
Trailers (7:12) Drie verschillende trailers ter promotie van de hoofdfilm.

The Lego Batman Movie is één grote adrenalinerush die zeker het jonge publiek zal kunnen bekoren. Dat het ongetwijfeld zal duizelen bij de meekijkende ouders is uiteraard bijzaak. Na het vrolijke The Lego Movie is het wederom raak met een film rondom het populaire Deense speelgoed, maar waar die film nog enige rustmomenten kende, is het bij The Lego Batman Movie vol gas tot de aftiteling. Daarmee kijkt deze film iets minder lekker weg, maar toch blijft het een goede zet van Warner Brothers om het speelgoed met de vrolijke steentjes serieus te nemen. De films kunnen zich, vooralsnog in elk geval, meten met de kwaliteit van Lego zelf.

Met dank aan Warner Bros. Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

17 juni, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_595f91a2a47da_selected-products" products="9200000076523098,1002004013620075,9200000076523108,9200000075304130" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer