The Lego Movie 2

Informatie

RegieMike Mitchell
Jaartal2019
Releasedatum26-06-2019
Speelduur108 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastChris Pratt, Will Arnett, Elizabeth Banks, Nick Offerman, Alison Brie, Tiffany Haddish, Stephanie Beatrix en Arturo Castro

In navolging van de gebeurtenissen uit de vorige film zien we hoe, aan de hand van Bianca, het jongere zusje van Finn, de Duplo aliens arriveren in het LEGO-universum. Emmet Brickowski bouwt een hart als teken van vriendschap, maar een Duplo alien eet dit op en verlangt naar meer. Lucy en de Master Builders interpreteren dit als aanval en zweren wraak, met een verwoest Bricksburg als resultaat. Vijf jaar later heeft Finn, nu een tiener, de stad opnieuw opgebouwd als de post-apocalyptische woestijnstad Apocalypseburg; een product van vijf jaar herhaaldelijke invallen door Duplo. Het is een harde wereld, maar Emmet blijft vrolijk en bouwt zelfs zijn droomhuis. Maar dan krijgt hij last van nachtmerries en visioenen over een naderend Armamageddon en wordt de wereld aangevallen door Duplo-generaal Sweet Mayhem.

In 2014 was The Lego Movie niet alleen een verrassende hit, maar tevens een van de grootste successen van dat jaar. Zoals we tegenwoordig vaker zien, misschien wellicht iets te vaak, werd de film bestempeld als de aftrap van een franchise en werd een heus Lego-filmuniversum uit de grond gestampt. Een vervolgfilm was daarin vervolgens wellicht de meest logische stap, maar in 2017 waren het twee spin-offs die eerst nog het levenslicht zagen. Waar The Lego Batman Movie de critici opnieuw kon bekoren en ook financieel een behoorlijk succes was, stelde The Lego Ninjago Movie behoorlijk teleur. En ook de pre-productie van deze sequel had niet bepaald de meest positieve geluiden. Zo keren de regisseurs van de eerste film niet terug op de regiestoel en werden beoogde regisseurs ontslagen wegens de bekende creatieve meningsverschillen. Uiteindelijk viel de keus op Mike Mitchell, die eerder verantwoordelijk was voor films als Trolls, Shrek Forever After en Deuce Bigelow: Male Gigolo.

Toch waren er ook de nodige positieve geluiden. Zo bleven Phil Lord en Christopher Miller, de regisseurs van de eerste film, niet alleen aan als producent, ook schreven zij opnieuw het script. En dat is natuurlijk een fijn idee, zeker gezien het een direct vervolg betreft. En ook keren de belangrijkste personages en de daarbij behorende stemmen terug, met Chris Pratt en Elizabeth Banks als voornaamste personages Emmet en Lucy. Het zorgt ervoor dat je met verse zin aan de film begint en al snel blijkt dat niets minder dan terecht. Het verhaal is namelijk goed doordacht, waarbij vooral de invloed van het jongere zusje van Finn met haar Duplo merkbaar is in de Lego wereld. We zien dit niet alleen terug op Lego niveau, maar ook in de mensenwereld, wat zorgt voor een verdere uitdieping van de diepere laag die ook in de eerste film reeds aanwezig was. Ook leuk is de tijdsprong die vervolgens wordt gemaakt, wat zorgt voor een compleet nieuw landschap. Everything’s not awesome.

Uiteraard is de somberheid van korte duur, want aan de hand van een flink avontuur voltrekt zich natuurlijk een opbouw richting een onvermijdelijk nieuw happy end. Natuurlijk mist dit vervolg hierbij de frisheid van de eerste film. Je zou de film zelfs een beetje als een herhalingsoefening kunnen bestempelen, maar dan wel een fijne. Het tempo is weer moordend hoog en natuurlijk wordt er weer vol ingezet op herkenbaarheid, met niet alleen vele hints naar de eerste film, maar ook andere films en filmcarrières van de hoofdpersonages. Het enige wat dan toch een beetje stoort is het moralistische toontje en het feit dat de film gewoonweg veel te lang duurt; het is best een taaie zit. En dat moet natuurlijk niet de bedoeling zijn van een film die als voornaamste doelgroep toch jongeren heeft. Het maakt dit vervolg onderhoudend, met zeker zo zijn momenten, maar toch ook beduidend minder dan zijn voorganger.

Extra´s: Zoals je mag verwachten is de Blu-ray release voorzien van het nodige bonusmateriaal.
• Everything is Awesome Sing-Along (1:52:26) De volledige film in karaoke stijl, met de nodige extra informatie in de vorm van pop-ups en andere leuke extra’s.
• Outtakes and Deleted Scenes (12:22) Een elftal verwijderde scènes en outtakes, het merendeel te zien in een eerder stadium van het proces; Crosswalk; Welcome to the Systar System; Rex Signs a Check, Autographs a Pic, & Plays Tic Tac Toe; On the Rexcelsior; Guards Animated; Superman’s Crystal; Mayhem Saves Lucy; Lucy Saves Mayhem; The Video en Justice League.
• They Come in Pieces: Assembling The LEGO® Movie 2 (08:49) Een leuke blik terug op het origineel, met daarbij de ingeslagen weg voor dit vervolg.
• Emmet’s Holiday Party: A Lego Movie Short (02:43) Een korte film, waarin Emmet een feestje plant in Apocalypseburg om alles een beetje op te vrolijken.
• Music Video (03:29) Muziekvideo voor Super Cool, door Beck, Robyn en The Lonely Island.
• Audiocommentaar: Een informatieve commentaartrack, ingesproken door regisseur Mike Mitchell, schrijver/ producers Phil Lord en Christopher Miller en Animation Director Trish Gum.

The Lego Movie 2 is een onderhoudend vervolg dat weliswaar de frisheid van zijn voorganger mist, maar zeker laat zien dat er nog genoeg te genieten valt in het Lego-universum. Deze sequel laat zich nog het beste beschrijven als een vervolg waarin de makers proberen om niet alleen de eerste film te eren, maar deze ook te overtreffen. Het is iets wat we vaak zien bij vervolgfilms en waar velen zelfs aan ten onder gaan. Zover komt het bij deze film niet, maar soms is het wel allemaal een beetje geforceerd en chaotisch. Dit komt vooral tot uiting in het verhaal, al haalt ook de humor niet het niveau van de eerste film. Maar goed, genoeg negativiteit, want dit vervolg is opnieuw erg vermakelijk, kleurrijk en bevat daarnaast een ook wel mooie boodschap, al is deze na de Toy Story-film wellicht niet meer zo origineel en ligt het er misschien wel wat dik bovenop. Onderaan de streep is The Lego Movie 2 een meer dan aardig vervolg dat zelfs weer doet uitkijken naar nieuw film in het Lego-universum!

Met dank aan Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

24 juli, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5d35c3f3191d1_selected-products" products="9200000102760571,9200000102760569,9200000025427985,9200000025427950,9200000080547882,9200000076523098" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer