The Leisure Seeker

Informatie

RegiePaolo Virzì
Jaartal2017
Releasedatum08-05-2018
Speelduur112 minuten
DistributeurImagine Filmdistributie Nederland
CastHelen Mirren, Donald Sutherland, Christian McKay, Janel Moloney & Dana Ivey

Ella en John besluiten om hun oude camper, genaamd The Leisure Seeker, weer van stal te halen en te vetrekken richting Florida om daar het huis van schrijver Hemmingway te bezoeken. Niet omdat ze toe zijn aan vakantie, maar omdat ze nog eenmaal verlangen naar een laatste avontuur. John leidt namelijk aan dementie en Ella holt lichamelijk snel achteruit. Hun doctoren en volwassen kinderen bemoeien zich met hun levens en dus besluiten ze om de tijd die hen nog rest met z’n tweeën door te brengen. Hun reis wordt er echter één met verrassingen, tegenslagen en de onvoorwaardelijke liefde tussen beiden die hen door iedere situatie heen zal slepen.

Verhalen rondom mensen die strijden tegen een aftakelend lichaam of dementie, het zijn meestal niet de meest lichtvoetige films. En das is begrijpelijk aangezien het niet de meest voor de hand liggende onderwerpen zijn om eens even lekker uit te pakken met een paar fijne grappen of grollen. Lachen om mensen die zichzelf niet meer kunnen zien is niet echt een heel goed uitganspunt. Dat een verhaal omtrent deze twee ziektes echter niet perse hoeft uit te monden in een zwaar drama bewijst deze zeer aangename roadtrip van de Italiaanse regisseur Paolo Virzi, die met The Leisure Seeker zijn eerste Engelstalige film aflevert, de moeilijke omgang met dementie in al zijn narigheid laat zien, maar de zaken toch luchtig weet te presenteren. En eerlijk gezegd is dat best een verademing om te zien.

Het draait in The Leisure Seeker allemaal om het oudere echtpaar John en Ella. John is een oud-professor die leidt aan een zware vorm van dementie en meer slechte momenten dan goede kent. Hij wordt liefdevol opgevangen door zijn vrouw Ella die echter, zo blijk al snel, ook niet helemaal meer de oude is. In eerste instantie laat regisseur Virzi je als kijker een beetje in het ongewisse over hoe de situatie precies in elkaar zit. Dat John niet altijd meer weet wat hij aan het doen is, is al snel duidelijk. De rol van Ella wordt echter wat langzamer uit de doeken gedaan. Hij biedt daarmee eerst ruimte voor de liefde tussen het koppel wiens ongemakkelijkheden steeds verder naar de oppervlakte stijgen. Daarmee voelt de film in het begin vooral als een geinige roadtrip waarbij ze vooral proberen te ontsnappen aan hun overbezorgde kinderen, maar beetje bij beetje wordt duidelijk waarom hun omgeving zich zo met hen bemoeit.

Wat de film echter het meest bijzonder maakt zijn de vertolkingen van veteranen Hellen Mirren en Donald Sutherland. Mirren laat op natuurlijke wijze zien hoe een dame op leeftijd, ondanks haar eigen kwaaltjes, altijd voor haar man zal zorgen, maar het is Sutherland die de show steelt als oud-professor John. De manier waarop Sutherland laat zien hoe iemand met dementie te maken krijgt met allemaal problemen, zoals het vergeten van de namen of leeftijden van zijn eigen kinderen, is bijzonder sterk en laat je als kijker pas echt realiseren hoe zwaar het is om met dementie te leven en welke invloed deze heeft op je omgeving. Het is de perfecte combinatie van deze twee acteurs die van The Leisure Seeker een zeer bijzondere film maken. Nergens worden hun problemen zwaar beladen, maar wel altijd oprecht in beeld gebracht. En ja, daar mag soms best een beetje om gelachen worden.

Extra’s: Helaas verschijnt The Leisure Seeker in Nederland helaas alleen op dvd en ontbreken er extra’s op de uitgave. Alleen een trailer is terug te vinden op de schijf.

The Leisure Seeker is een bijzonder aangename roadtrip die op luchtige, maar geslaagde wijze, omgaat met zware onderwerpen als dementie, maar vooral heel echt aanvoelt. Dit is vooral te danken aan hoofdrolspelers Donald Sutherland en Hellen Mirren die schitteren als het oudere echtpaar John en Ella en je als kijker meteen in je hart zult sluiten. Er valt misschien veel te zeggen over de luchtige toon waarmee regisseur Paolo Virzi het aangrijpende verhaal vertelt, maar het is juist die vorm, in combinatie met het spel van Sutherland en Mirren ,die van The Leisure Seeker zo’n bijzondere film maakt.

Met dank aan Imagine Filmdistributie Nederland i.s.m. Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

3 juni, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5b0d323b0dbb7_selected-products" products="9200000091887855,9200000060254945,9200000005291690" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer