The Light Between the Oceans

Informatie

RegieDerek Cianfrance
Jaartal2016
Releasedatum15-03-2017
Speelduur132 minuten
DistributeurEntertainment One Benelux
CastMichael Fassbender, Alicia Vikander, Rachel Weisz en Jack Thompson

Oorlogsveteraan Tom Sherbourne kiest bewust voor een leven ver weg van de bewoonde wereld als hij solliciteert op een baan als vuurtorenwachter op Janus, een eiland in West-Australië. Voordat hij naar het eiland vertrekt ontmoet hij Isabel Graysmark, de twee worden verliefd en al snel trouwen ze. Tot twee keer toe is Isabel in blijde verwachting, maar tot groot verdriet eindigen beide in miskramen. Kort na de tweede miskraam ontdekt Tom een klein bootje vlakbij de vuurtoren. Als hij en Isabel op onderzoek uitgaan, ontdekken ze een dode man en een baby in het bootje. Ondanks dat Tom weet dat hij eigenlijk melding moet maken van het voorval overtuigd Isabel hem ervan dit niet te doen. Isabel vreest dat het meisje in een weeshuis zal belanden en ze wil doen alsof haar tweede miskraam nooit heeft plaatsgevonden. Jarenlang leven ze een gelukkig leven met hun ‘geadopteerde’ dochter Lucy. Hun perfecte leven verandert als ze terugkeren naar het vaste land voor de doop van Lucy en Tom een vrouw in rouw ziet.

The Light Between the Oceans is gebaseerd op de gelijknamige roman van M.L. Stedman uit 2012. Met haar debuutroman won Stedman vele prijzen en haar roman werd een wereldwijde bestseller. Aan het einde van datzelfde jaar greep DreamWorks zijn kans en wist de filmmaatschappij de rechten voor een verfilming te bemachtigen. Een klein jaar later werd aangekondigd dat Derek Cianfrance op de regiestoel mocht plaatsnemen. Een regisseur die in 2010 indruk maakte met Blue Valentine en in 2012 het ambitieuze The Place Beyond the Pines afleverde. Het zorgde meteen voor verwachtingen die Cianfrance overduidelijk wilde waarmaken. Zo trok hij maar liefst een jaar uit, met tussendoor pauzes, voor de montage van de film. In 2016 was het eindelijk zover en werd The Light Between the Oceans voor het eerst vertoond op het 73e Filmfestival van Venetië in Italië.

Het verhaal van The Light Between the Oceans komt rustig op gang. We maken kennis met Tom Sherbourne, een oorlogsveteraan die de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog heeft overleefd. Sherbourne is een rustige en zwijgzame man die het liefst op zichzelf is en maar wat graag als vuurtorenwachter gaat werken. Voordat hij vertrekt naar het eiland Janus ontmoet hij de vrolijke en levenslustige Isabel Graysmark. De vlam slaat over en al snel trouwen de twee, waarna ze samen op het vuurtoreneiland gaan wonen. Tot groot verdriet van beide blijft het stel ongewild kinderloos. Hun leven komt op zijn kop te staan als er een dode man met een baby aanspoelt in een bootje. Dit gebeurt zo’n beetje in het eerste uur van de film en er is dus genoeg tijd genomen om het plot te ontvouwen. In het tweede gedeelte daarentegen gebeurd er veel meer en de hoofdpersonages krijgen ineens een hoop te verduren. Centraal hierbij staat het ‘geadopteerde’ meisje Lucy en de strijd tussen haar biologische moeder en het stel die zij kent als haar ouders.

Voor de verfilming van The Light Between the Oceans had Cianfrance een uitstekende cast tot zijn beschikking. In de rol van Sherbourne zien we Michael Fassbender, eerder maakte hij grote indruk in films als Hunger en Shame. Al zal hij bij het grote publiek vooral bekend zijn vanwege zijn rol als Erik ‘Magneto’ Lehnsherr in de X-Men films. Met zijn vertolking van Sherbourne laat Fassbender weer eens zien ook ingetogen en breekbare personages te kunnen neerzetten. Naast hem zien we Alicia Vikander als Isabel Graysmark, een actrice die voor het eerst echt opviel in A Royal Affair. Op indrukwekkende wijze zet Vikander haar rol neer en ze weet hiermee precies de juiste snaar te raken. Naast Fassbender en Vikander zien we Rachel Weisz als Hannah Roennfeldt, de biologische moeder van Lucy. Naast een geweldige cast had Cianfrance ook nog de beschikking tot oogstrelende filmlocaties in Nieuw-Zeeland en de oorstrelende soundtrack van Alexandre Desplat.

Extra’s:
• Bringing The Light To Life (16:47): Meer informatie over het verhaal, de thema’s, de filmlocaties, het leven op de set, de chemie tussen de castleden en nog veel meer.
• Lighthouse Keeper ( 05:40): De zoektocht naar de juiste filmlocaties voor de film.
• Audio Commentary: Audiocommentaar van regisseur Derek Cianfrance en filmmaker/professor Phil Solomon. Solomon gaf Cianfrance ooit les aan de University of Colorado Boulder. In een levendig gesprek is onder andere te horen dat Cianfrance zijn docent om hulp vroeg bij de opening van de film. Echter besloot hij uiteindelijk toch een andere richting op te gaan. Een ontspannen gesprek tussen een docent en zijn student.

The Light Between the Oceans vertelt in de basis een prachtig verhaal. Helaas is de opbouw van de film niet helemaal in evenwicht. Het eerste uur van de film wordt rustig de tijd genomen om het plot te ontvouwen. Daarentegen zijn er in het tweede gedeelte van de film haast teveel ontwikkelingen. Gelukkig weten Fassbender, Vikander en Weisz het geheel met hun acteerprestaties alsnog naar een hoger niveau te tillen. Daarnaast wordt het geheel ondersteund door prachtige filmlocaties en een fantastische soundtrack. Het resultaat is een film waar wellicht meer in had gezeten, maar die allesbehalve slecht te noemen is en zeker voor liefhebbers om te smullen is.  

Met dank aan Entertainment One Benelux voor het recensie-exemplaar.

24 maart, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_595f98885f005_selected-products" products="9200000071312972,9200000071312974,9200000051780940" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer