The Lion King

Informatie

RegieJon Favreau
Jaartal2019
Releasedatum22-11-2019
Speelduur118 minuten
DistributeurThe Walt Disney Company Benelux
CastDonald Glover, Seth Rogen, Chiwetel Ejiofor, Billy Eichner, James Earl Jones, Beyoncé Knowles, Keegan-Michael Key, Alfre Woodard, John Kani, John Oliver, Florence Kasumba, Eric André, JD McCrary, Shahadi Wright Joseph & Beyoncé Knowles

Het welpje Simba wordt geboren op de Afrikaanse savanne en is daarmee de troonopvolger van zijn vader; koning Mufasa. Dit tot grote ergernis van zijn oom Scar die zelf ook op de troon aast. Hij bedenkt een gemeen plan waarmee hij zowel zijn broer als de kleine Simba van de troon kan stoten. Daarbij maakt hij handig gebruik van de nieuwsgierigheid van de kleine Simba die niet kan wachten op koning te worden. Als Mufasa door een list van Scar om het leven komt, krijgt Simba hiervan de schuld. Hij ontvlucht zijn veilige thuishaven en belandt in de jungle waar hij het stokstaartje Timon en het wrattenzwijn Pumbaa tegen het lijf loopt. Daar leert hij om te leven zonder zorgen, maar toch lukt het Simba niet om zijn afkomst voor altijd de rug toe te keren. Als hij er achterkomt dat zijn oom Scar het koninkrijk heeft gebracht naar de rand van de afgrond, is het tijd voor Simba om zijn plek op te eisen als de rechtmatige troonopvolger.

Het was een kwestie van tijd eerdat Disney ook de geliefde animatiefilm uit 1994 zou voorzien van een live-action remake. Iets waar de studio de laatste jaren patent op lijkt te hebben. En geef ze eens ongelijk als je ziet hoe enorm succesvol films als The jungle Book en Beauty and the Beast aan de box-office zijn geweest en, haast met gemak, de magische grens van één miljard Dollar overschreden. Toch kleeft er bij The Lion King wel een klein nadeel aan als je de animatiefilm om gaat zetten naar levensechte beelden: Het ontbreekt de film aan echte mensen. Geen acteurs dus die legendarische tekenfilmrollen voor hun rekening nemen, maar levensechte leeuwen en stokstaartjes. Hoewel, levensecht… Ieder beeldje van deze film is uit de computer komen rollen. En daarmee is de animatiefilm van weleer dus vervangen door een andere animatievariant.

Het zou natuurlijk flauw zijn om het verschil in niveau van beiden vormen van animatie te negeren. Er zullen weinig mensen zijn die het gevoel zullen hebben naar geanimeerde dieren te kijken in deze remake. Wat dat betreft legt regisseur Jon Favreau de lat weer een heel stuk hoger als het aankomt op het levensecht animeren van het dierenrijk. Zelfs met bewegende mondjes waaruit menselijke zinnen komen rollen blijft het gevoel van realisme kaarsrecht overeind. Daarmee hebben we overigens wel weer een nadeel van deze remake te pakken. Doordat de dieren, in vergelijkingen met het origineel, weinig menselijke trekjes in hun gezichtsuitdrukking hebben, blijft het allemaal wat statisch. De woorden worden met kracht in de stemmen op de kijker overgebracht (De brommende stem van James Earl Jones maakt wederom indruk), maar het is niet genoeg om ook het gevoel op de juiste wijze over te kunnen brengen. Daar heb je soms toch een optrekkende wenkbrauw of scheve mondhoek voor nodig.

Een ander puntje van kritiek, al blijft deze remake een prima film om te zien, is het weinige lef dat regisseur Jon Favreau toont met zijn versie van The Lion King. De film is een regelrechte kopie van het origineel en wijkt nergens af van zijn voorganger. Hier en daar is er uiteraard een kleine aanpassing gedaan, omdat dat in de meeste gevallen beter werkt voor live-action, maar voor meer dan 90% is het verhaal over Simba en het vinden van zijn plek in de cirkel van het leven vrijwel identiek. Dat is aan de ene kant begrijpelijk, de film is niet voor niets één van de meest geliefde klassiekers van Disney, maar ook erg jammer. De film had best een paar veranderingen kunnen gaan om ook het publiek van toen wat meer te kunnen verrassen. Daarmee is The Lion King een prachtige film, maar wel een tikkeltje overbodig.

Extra’s: we moeten het in Nederland helaas doen met de 1-disc uitgave van The Lion King. De liefhebber die meer wil weten van de film zal dus moeten uitwijken naar het buitenland. Toch staan er nog een paar verrassende extra’s op de schijf.
· Intro van regisseur Jon Favreau (01:14) Een kleine introductie voor de film van de regisseur waarin hij over het maken van de film vertelt.
· The Journey tot The Lion King (53:24) Een driedelige making of die bestaat uit de delen The Music (13:36), waarin wordt gekeken naar de magische muziek en het stemmenwerk, The Magic (21:01), waarin de animatie centraal staat en The Timeless Tale (18:47) waarin er wordt gekeken naar het origineel en de impact daarvan.
· More to be Scene (10:30) Drie liedjes uit de film kunnen worden bekeken waarbij er ook een blik achter de schermen te zien is. Het gaat hierbij om Circle of Life (04:08), Can’t Wait to be King (03:43) en Hakuna Matata (02:39).
· Music Video’s (08:36) De twee nieuwe songs en de daarbij behorende muziekvideo’s. Te zien zijn het nummer Spirit (04:28) van Beyoncé en Never Too Late (4:08>) van Elton John.
· Song Selection: Alle liedjes uit de film zijn met deze feature apart te bekijken. En voor de liefhebber uiteraard ook meer dan prima mee te zingen.
· Protect the Pride (03:02) Een bericht voor de kijker over de hulp die nodig is om de natuur te redden.
· Sing Along with the Movie: De liedjes kunnen apart worden ondertiteld voor iedereen die tijdens de film graag wil meezingen.
· Audiocommentaar: Regisseur Jon Favreau vertelt tijdens de film over de ins- en outs. Zeer interessant voor de liefhebber!

The Lion King is een prachtige remake van de geliefde animatieklassieker uit 1994, maar helaas ook een tikkeltje overbodig. Regisseur Jon Favreau legt de lat weer bijzonder hoog als het aankomt op het animeren van dieren, iets wat hij ook al prachtig deed met zijn team voor The Jungle Book, maar echt een goede reden geeft hij niet waarom The Lion King in een nieuw jasje gestoken moest worden. Het verhaal van de kleine Simba die op zoek gaat naar zijn plek in de cirkel van het leven is vrijwel gelijk aan die van het origineel, waarmee je je kunt afvragen waarom deze film gemaakt moest worden. Toch zal het Disney waarschijnlijk allemaal niet heel veel kunnen schelen aangezien deze remake de kassa’s flink deed rinkelen. The Lion King is zonder enige twijfel een genot voor het oog, maar mist helaas de magie die het origineel uiteindelijk zo ontzettend geliefd heeft gemaakt.

Met dank aan The Walt Disney Company Benelux voor het recensie-exemplaar.

4 december, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5dcb0298ec7e0_selected-products" products="9200000115825590,9200000115825592,9200000119935239,9200000026243280,9200000119935208,1002004000087289,9200000026243282,1002004011706653,1002004011706650" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer