The Little Drummer Girl

Informatie

RegiePark Chan-wook
Jaartal2018
Releasedatum08-05-2019
Speelduur342 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastMichael Shannon, Alexander Skarsgård, Florence Pugh, Michael Moshonov, Simona Brown, Jeff Wilbusch, Clare Holman en Charler Dance

Charmain ‘Charlie’ Ross is een getalenteerde jonge Engelse actrice, wiens leven nogal een wending krijgt als ze een mysterieuze vreemdeling ontmoet op het strand tijdens haar vakantie in Griekenland. De vreemdeling blijkt Gadi Becker, een undercoveragent voor de Mossad, de Israëlische geheime dienst. Hij belooft haar dat ze de rol van haar leven mag spelen door te infiltreren in een gevaarlijke organisatie, waarbij ze zich als dekmantel samen met hem moet voordoen als koppel. Gadi introduceert haar bij zijn team en opdrachtgever Martin Kurtz en hij trekt haar steeds dieper in zijn wereld met oog op een internationale spionage-operatie waarin heel veel op het spel staat. Terwijl Charlie zich steeds meer aangetrokken voelt tot de gevaarlijke wereld waarin zij dienst doet als dubbelspion, vervagen de lijnen tussen liefde en haat, waarheid en fictie en goed en fout steeds meer.

De romans van John le Carré vinden sinds jaar en dag gretig aftrek in de film-, televisie- en zelfs radiowereld. Alleen al dit decennium zagen verfilmingen als Tinker Tailor Soldier Spy en A Most Wanted Man het levenslicht en ook op het kleine scherm was zijn werk veelvuldig te zien. Laatste wapenfeit was het sterke The Night Manager, een door BBC en AMC geproduceerde serie waar de Deense regisseuse aan het roer stond. Het is een constructie die schijnbaar goed bevallen is, want BBC en AMC zijn ook verantwoordelijk voor The Little Drummer Girl. Dit keer hebben zijn de Zuid-Koreaanse Park Chan-Wook bereid gevonden om aan het roer te staan. Park boekte, al werkende vanuit zijn thuisland, grote internationale successen en mocht eerder zijn succes in Hollywood beproeven met het opvallende Stoker.

Net als in The Night Manager kan The Little Drummer Girl rekenen op een cast met de nodige aanzien. Florence Pugh, die Charlie speelt, is dan wellicht nog een relatieve nieuwkomer, maar dat is niet aan haar performance af te zien. Ze heeft duidelijk een grote toekomst voor zich en wordt hier vergezeld door twee heren die hun sporen wel verdient hebben in het vak. Als Gadi Becker zien we Alexander Skarsgård, een acteur die doorbrak met zijn rol in HBO-serie True Blood, maar die tegenwoordig ook te zien is in films als The Legend of Tarzan en het aanstaande Godzilla vs. Kong. Voor de rol van opdrachtgever Martin Kurtz is de tweemaal voor een Oscar genomineerde Michael Shannon gecast. Hij brengt precies het juiste timbre om de excentrieke Israëlische spion naar het scherm te vertalen. Als we in een bijrol ook nog Charles Dance ontwaren kunnen we gerust stellen dat het acteerwerk goed verzorgd is bij deze productie.

Naast dat de chemie tussen de acteurs zeker zijn uitwerking heeft, is het grootste nadeel aan The Little Drummer Girl direct ook wat de serie zo intrigerend maakt; de complexiteit van het verhaal. Zo is het zeker aan te bevelen om je vooraf even te verdiepen in de politieke verhoudingen tussen de Israëliërs en de Palestijnen. Gelukkig beslaat de serie meer dan alleen de plaatselijke politiek, misschien is de serie nog het beste te bestempelen als een vraag van goed of fout. Het is psychologische suspense van hoog niveau, waarin overigens meer dan eens duidelijk de hand van regisseur Park terug is te zien. Zo is de serie soms subtiel gek en intelligent, maar vooral erg spannend. Enige puntje van kritiek is dat de serie vrijwel dezelfde formule volgt als het eerder genoemde The Night Manager, maar dat is natuurlijk ook niet zo gek gezien het bronmateriaal van beide series.

Extra’s: Naast de zes afleveringen, die verspreid zijn over twee discs, kent deze dvd release nog wat interessant bonusmateriaal.
· The Director: Park Chan-Wook (03:07) Wat meer achtergrond over de regisseur uit Zuid-Korea, die een groot publiek wist te bereiken met internationaal succesvolle films als Oldboy en The Handmaiden.
· A Look at the Series (04:35) Cast en makers bespreken hoe ze de misleiding, romantiek en politieke spanning van de roman van John le Carré tot leven hebben gebracht.
· Meet the Characters (03:42) Een blik op de personages in de serie en waarom deze allen zo perfect op hun plek zijn in het verhaal.
· The Look & Design (03:28) Een blik op het productie-design en de locaties die bepalend zijn voor de sfeer van deze productie.

The Little Drummer Girl is een intrigerende spionageserie die aanzet te nadenken. De verhalen van auteur John le Carré worden veelal gezien als de realistische tegenhanger van bijvoorbeeld de James Bond verhalen. Dit komt ook duidelijk naar voren in de verfilmingen van zijn werk. The Little Drummer Girl is dan ook allesbehalve lichte kost en het zelfs aan te bevelen om je vooraf even in te lezen over de politieke verhoudingen tussen Israëliërs en Palestijnen als je hier niet zo bekend mee bent. Niet dat het noodzakelijk is, maar het zorgt ervoor dat je het toch al wat complexe verhaal iets makkelijker tot je kan nemen. Een ieder die zich hieraan waagt zal zich na de toch wat misleidende eerste aflevering onderdompelen in een wereld die bestaat uit een grijs gebied. Het is te hopen dat als Park Chan-Wook zich weer waagt aan een productie buiten zijn landsgrenzen het meer is van dit koren op zijn molen, waarbij hij alle ruimte krijgt om zijn stempel te drukken.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Picture Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

9 mei, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5cd02a216fe9f_selected-products" products="9200000105249487,9200000110085041,9200000103879923,9200000091389610" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer