The Little Things

Informatie

RegieJohn Lee Hancock
Jaartal2021
Releasedatum05-05-2021
Speelduur127 minuten
DistributeurWarner Bros. Pictures International Holland
CastDenzel Washington, Rami Malek, Jared Leto, Chris Bauer, Michael Hyatt, Terry Kinney, Natalie Morales en Isabel Arraiza

De uitgebluste hulpsheriff Joe Deacon van Kern County wordt opgeroepen door het Sheriff’s Department van Los Angeles County om bewijsmateriaal te verzamelen met betrekking tot een recente moord. Daar aangekomen vergezelt hij de onlangs aangestelde hoofddetective Jimmy Baxter als hij te maken krijgt met een nieuwe moord. Vrijwel direct merkt Deacon de overeenkomst op tussen de moord en een oude seriemoordzaak die hij nooit wist op te lossen. Als de volgende nacht het lichaam van een ander slachtoffer wordt gevonden, ontdekt Baxter dat er moorden inderdaad verband lijkente hebben met elkaar. Als Deacon op het spoor komt van Albert Sparma, die in een werkplaats werkt in de buurt van de moorden, begint een kat-en-muisspel waarbij al snel blijkt dat Deacon niet altijd volgens het boekje werkt en hij daarmee Baxter voor moeilijke keuzes stelt.

Het duurde even voordat The Little Things ons land op officiële wijze wist te bereiken. De film werd op 29 januari al uitgebracht via HBO Max, de streamingdiest van WarnerMedia Entertainment, maar vooralsnog is deze niet in Nederland te ontvangen. Of het ook daadwerkelijk het wachten waard was, valt nog te bezien. De kritieken waren namelijk niet mals te noemen. Toch is het een film die op papier direct zorgt voor enige opwinding. Man aan het roer is John Lee Hancock, eerder verantwoordelijk voor prima films als The Founder en The Highwayman. Als je dan verder kijkt valt niet te ontkennen dat het affiche indrukwekkend is, met de aanwezigheid van drie Oscarwinnaars. De vraag is dan ook vooral; ‘waar gaat het mis?’ en wellicht valt zelfs te constateren dat alle negativiteit overdreven.

Laten we eerst nog even kijken naar de cast, want die is op z’n minst indrukwekkend te noemen. Denzel Washington kruipt in de rol van de wat aan lager wal geraakte Joe Deacon, een hulpsheriff met een verleden. Het is een verleden dat zich langzaam maar zeker ontvouwt, zoals je eigenlijk ook mag verwachten bij een film in dit genre. Jimmy Baxter wordt gespeeld door Mr. Robot-acteur Rami Malek. Malek zette een indrukwekkende prestatie neer als Freddy Mercury in Bohemian Rhapsody en mocht prompt in de rol van Bond-schurk kruipen in de reeds lang uitgesteld Bond-film No Time To Die. Toch valt niet te ontkennen dat hij met zijn voorkomen toch eerder in aanmerking komt voor types waaraan iets mankeert, en dus niet de jonge hond. En over iets mankeren gesproken; Jared Leto doet hier een flinke duit in het zakje als Albert Sparma, een soort griezelige zwerver die het hoofd van de agenten op hol weet te brengen.

Dat klinkt allemaal wat vreemd en dat is deze The Little Things ook. Toch begint het allemaal nog vrij sterk, met het uiteenzetten van een reeks moorden en het samenkomen van het tweetal speurneuzen. Allemaal niets origineels, maar wel sfeervol gefilmd en het acteerwerk zorgt ervoor dat alles meer dan onderhouden naar het scherm wordt vertaald. Het gaat dan ook vooral mis in het tweede uur. Zo is het geheim uit het verleden van Deacon niet alleen weinig verhullend, ook de manier waarop men dit heeft willen verhullen redelijk lachwekkend. En wat is er toch met Washington aan de hand de laatste tijd? Hij loopt ook hier weer vooral ongeïnspireerd in de rondte en lijkt er nog maar weinig zin in te hebben. Nu is hij natuurlijk de jongste niet meer, maar het is een wereld van verschil met de baas die hij was in American Gangster, Man of Fire en zelfs The Equalizer.

Het is uiteindelijk vooral de climax die de flink wat vragen oproept. Want wat bezielt Letos’ personage om de agent naar een dood spoor te leiden? Hij heeft er duidelijk lol in om de boel wat te fucken, maar hier draven de makers wel erg ver door. En het doordraaien van Maleks’ personage loopt natuurlijk parallel aan Washingtons’ personage. Heel toevallig allemaal. En dat het uiteindelijk neerkomt op een soort geschiedenis die zich herhaalt maakt het er niet veel beter op. Aan het einde van de film is misschien nog wel het opvallendste dat de seriemoordenaar nog vrij rondloopt. Niet alleen draait heel de film om die zoektocht, ook is het maar moeilijk te geloven dat vooral Washington’ personage daar blijkbaar vrede mee heeft. Mikte men stiekem op een vervolg, want het lijkt toch een kwestie van tijd voor er weer een gelijksoortige moord zal gaan plaatsvinden. Je blijft als kijker dan ook vooral achter met vragen en een onbevredigend gevoel.

Extra’s: Naast de film zijn er twee bonusfeaturettes te vinden op de Blu-ray release.
· Four Shade of Blue (09:22) Met medewerking van een kleine handvol filmcritici, wordt er een parallel getrokken tussen Ricochet, Fallen, Training Day en The Little Things; vier van de meest succesvolle films van Denzel Washington uit de Warner Bros. catalogus.
· A Contrast In Styles (07:54) Een wat standaard blik achter de schermen, met medewerking van writer/director John Lee Hancock, producent Mark Johnson en acteurs Denzel Washington, Rami Malek en Jared Leto.

The Little Things weet het voor elkaar te krijgen om richting het einde op grootse wijze te ontsporen en zich te verliezen in lachwekkende wendingen. En dat is op z’n zachtst gezegd opvallend, want op papier ziet het er allemaal zo goed uit. Het verhaal heeft links en rechts het nodige gejat van genregenoten, maar is onderhoudend genoeg om op de schouders van een drietal acteergiganten te leggen en zo tot een goed einde te brengen. Helaas komt er maar weinig van terecht, want het acteerwerk is weliswaar aardig, maar Washington is tamelijk ongeïnspireerd en Malek hier toch wat miscast. Leto is zeker goed, maar krijgt met dit script te weinig om net dat beetje extra uit zijn rol te halen. Want het script is hier duidelijk de boosdoener. Na een gedegen opbouw, komen er plots zaken voorbij die dusdanig lachwekkend en vooral ongeloofwaardig zijn dat het de film met de minuut slechter maakt. Het maakt van The Little Things een film die zich wil meten aan films als Se7en, maar juist in heel wat ‘big things’ de kwaliteit ontbeert om hier ook maar bij in de buurt te komen.

4 mei, 2021

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer