The Lost City of Z

Informatie

RegieJames Gray
Jaartal2017
Releasedatum29-08-2017
Speelduur135 minuten
DistributeurThe Searchers
CastCharlie Hunnam, Robert Pattinson, Sienna Miller & Tom Holland

Rond 1910 wordt Engelsman Percy Fawcett naar de grens tussen Brazilië en Bolivia gestuurd om daar te helpen bij het bepalen van de exacte landgrenzen. Eenmaal diep in het Amazonewoud vind hij echter restanten ven een oude, maar ver ontwikkelde beschaving. Terug in Engeland gelooft niemand de verhalen van Fawcett die zijn vondst inmiddels “De verloren stad van Z” heeft genoemd en maken hem belachelijk om zijn rare gedachten over een verloren beschaving die verder ontwikkelt zou zijn geweest dan die van de Engelsen. Vast besloten om zijn gelijk te halen, vertrekt Fawcett meerdere malen naar het verraderlijke Amazonewoud maar lukt het hem om de wereld te kunnen tonen waarin hij zo diep gelooft?

Er bestaat een grote kans dat je niet hebt meegekregen dat The Lost City of Z van regisseur James Gray (We own the Night) in de Nederlandse bioscopen heeft gedraaid. De film heeft het dan ook niet lang volgehouden door de moordende concurrentie (giga-release Guardians of the Galaxy 2 ging tegelijk in première) en het geringe aantal zalen waarin de film werd vertoond. Het is een probleem dat de film ook in de rest van de wereld partte speelde, want met een budget van 30 miljoen Dollar is een opbrengst van slechts 8 miljoen Dollar alles behalve bevredigend te noemen. Gelukkig krijgt de film op de home entertainment markt een nieuwe kans, al heeft de film al het eerste minpunt te pakken doordat hij enkel op dvd verkrijgbaar is.

The Lost City of Z is gebaseerd op het gelijknamige boek van David Grann die het waargebeurde verhaal van avonturier Percy Fawcett zo fascinerend vond dat hij het in boekvorm gooide. Het boek werd goed ontvangen en was bovendien een prima basis voor een verfilming. Toch komt de film wat minder goed uit de verf doordat het op twee verschillende gedachten lijkt te hinken. Aan de ene kant wil het graag zo getrouw als mogelijk blijven aan de echte avonturen van Fawcett, maar aan de andere kant moet het ook vooral een spannende avonturenfilm worden die in de verte misschien doet denken aan Indiana Jones. Het maakt de film lastig in een hokje te plaatsen, al is de benaming “avontuurlijke arthouse film” wellicht een goede beschrijving om de verwachtingen bij de hoes van de dvd te temperen, die vooral wil laten blijken dat we hier met een groteske avonturenfilm te maken hebben.

Want laten we eerlijk zijn, ondanks dat de film zich voor een groot gedeelte afspeelt in het Amazonewoud wil het nergens echt lekker aanvoelen als een groot meeslepend avontuur vol gevaren uit de jungle. Het is juist meer een adequate verfilming van het leven van Percy Fawcett waarbij het lijkt alsof regisseur Gray geen passage heeft willen overslaan. Het resultaat is een film met een flinke speelduur van ruim 130 minuten die vaak van de hak-op-de-tak springt en het leven van Fawcett als een sneltrein aan het publiek presenteert die nauwelijks tijd heeft om te verwerken wat hij nou eigenlijk ziet. Want als we eenmaal met Fawcett in de diepe jungle zitten en de eerste tekenen van een oude beschaving op ons pad tegenkomen, zitten we nog geen 30 seconden later alweer in Engeland waar hij moet vechten om zijn gelijk te halen bij zijn collega’s. Het maakt The Lost City of Z op zich best een interessante film, maar met een wat beter gedoseerd tempo en het toch achterwege laten van sommige onderdelen uit het leven van Fawcett was het ongetwijfeld allemaal net even wat beter geweest om echt te kunnen beklijven.

Extra’s: Helaas moet de film het doen met een kale editie, want van extra’s is helaas geen sprake. En dat terwijl een kijkje achter de schermen of een vergelijking met de werkelijkheid natuurlijk ontzettend interessant had kunnen zijn. Maar met de tegenvallende prestaties aan de internationale boxoffice valt te begrijpen waarom de film niet een meer luxe uitgave heeft meegekregen.

The Lost City of Z lijkt maar moeilijk te kunnen kiezen tussen een waargebeurd verhaal en een groteske avonturenfilm waardoor het geen van tweeën echt lijkt te worden. De film zit propvol omdat regisseur James Gray overduidelijk heeft getracht om het hele levensverhaal van avonturier Percy Fawcett in 130 minuten te proppen, waardoor de film maar moeilijk weet te beklijven. Neemt niet weg dat er gelukkig genoeg zaken overblijven om van The Lost City of Z zeker een interessante film te maken al was het wellicht een beter idee geweest om het tempo van de film wat meer te doseren en bepaalde passages uit het leven van Fawcett achterwege te laten.

Met dank aan The Searchers i.s.m. Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

20 september, 2017

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_59beaf79a7d2f_selected-products" products="9200000079425190,9200000081036529,9200000080699011" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer