The Lost City

Informatie

RegieAaron Nee en Adam Nee
Jaartal2022
Releasedatum12-08-2022
Speelduur112 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastSandra Bullock, Channing Tatum, Daniel Radcliffe, Da'Vine Joy Randolph, Héctor Aníbal, Thomas Forbes-Johnson, Oscar Nunez en Brad Pitt

Dr. Loretta Sage is de succesvolle, maar ongelukkige schrijfster van een reeks romantische avonturenromans rondom de fictieve heldin Dr. Angela Lovemore en haar love-interest Dash McMahon. Om haar nieuwste boek te promoten wordt Loretta door haar uitgever gedwongen om op boekentournee te gaan met Alan Caprison, het model dat steevast dienst doet als Dash op de cover van haar boeken. Na een rampzalige start, vooral vanwege de populariteit van Alan’s personage, wordt Loretta ontvoerd door de excentriek miljardair Abigail Fairfax. Fairfax is ervan overtuigd dat Loretta hem kan leiden naar de verloren schat van een oude stad die in haar laatste boek genoemd wordt. Alan, die stiekem verliefd is op Loretta, is getuige van de ontvoering en zet samen met de voormalige Navy SEAL Jack Trainer een reddingsmissie op touw. Ze weten Loretta te bevrijden, maar als Jack wordt doodgeschoten worden Loretta en Alan gedwongen om te ontsnappen en te overleven in de jungle.

The Lost City is weer een film die al een tijdje in de lucht hangt. In een eerder stadium gaf Sandra Bullock de film zelfs al eens door omdat ze het verhaal teveel verouderd vond omdat de film al zeven jaar in ontwikkeling was. Het kan allemaal verkeren in Hollywood. Het verhaal werd opgepoetst en de film werd in 2021 opgenomen in de Dominicaanse Republiek. Aan de hand van hoofdrolspelers Sandra Bullock en Channing Tatum krijgen we een fijne avonturenkomedie voorgeschoteld, die opvallend veel gemeen heeft met Romancing the Stone, de film uit 1984 waarin Kathleen Turner als schrijfster op pad ging met tegenspeelster Michael Douglas. Origineel is het allemaal niet, zoveel is al snel duidelijk, maar met een box-office score van ruim 190 miljoen dollar tegenover een budget van 68 miljoen dollar kunnen we de film zeker een succes noemen.

En zo gek is dat natuurlijk niet. Sandra Bullock doet het de laatste jaren wat rustiger aan, maar nadat Bird Box een groot succes bleek op Bird Box laat ze met deze film opnieuw zien nog steeds aan de top te staan. En dan hebben we nog haar tegenspeelster Channing Tatum, de sympathieke spierbundel en voormalig danser die via een tweetal Step Up-films in rap tempo (en vooral ook dankzij zijn rol als Magic Mike) op wist te klimmen tot een veelgevraagd en zelfs ook wel veelzijdig acteur die daarbij over een flinke dosis zelfspot beschikt. Als badguy van het verhaal zien we Daniel Radcliffe, die ondanks een baardje en flink wat acteertalent maar niet van zijn ‘jongetjes-imago’ af lijkt te komen. Hij is gewoonweg niet geloofwaardig als crimineel cq. miljardair, maar goed het lijkt hier wel te passen. Leukste toevoeging aan de cast is de hilarische en eigenlijk veel te kleine rol van Brad Pitt als spoorzoeker Jack Trainer.

Wat de film gelijk mee heeft is de bijzonder goede chemie die Bullock en Tatum hebben. Het wordt expres allemaal flink overdone en ergens is het misschien jammer dat de film zichzelf niet wat serieuzer neemt. Het combinatie van romkom en avonturenfilm werkt aan de ene kant bijzonder goed, maar soms is het allemaal net wat te flauw en de film komt daardoor nergens in de buurt van de klassiekers in het genre. Niet dat de film daar zelf mee lijkt te zitten overigens hoor, maar de makers hadden zeker wat hoger in mogen zetten in plaats van met wat je toch kan zien als een veredelde herhalingsoefening. Gezien het financiële succes van de film zou het ons niets verbazen als we een vervolg tegemoet mogen zien, maar stiekem gunnen we Bullock en Tatum dan eigenlijk wel een wat serieuzer project, want deze film neemt ergens wel heel makkelijk genoegen met een rol vermakelijke imitatie. Een erg vermakelijke zit dat dan weer wel.

Extra’s: Naast de film zelf zijn er flink wat, soms wat korte, featurettes opgenomen op de Blu-ray release van de film.
· Dynamic Duo (04:42) Een verkenning van de chemie tussen Bullock en Tatum, die ook buiten de camera’s zo zijn invloed had op het project.
· Location Profile (07:09) Een blik op de prachtige, exotische locaties op de Dominicaanse Republiek waar de film werd opgenomen.
· Jungle Rescue (06:25) Een featurette over enkele grote actiescènes uit de film.
· The Jumpsuit (03:41) Een nadere blik op de paarse jurk die een prominente plek heeft in de film.
· Charcuterie (03:32) Aandacht voor een belangrijkse scene met een hoofdrol voor eten en fans.
· The Villains of The Lost City (05:29) Zoals de title al doet vermoeden een blik op de schurken in de film.
· Building The Lost City (07:23) Een blik op de overwonnen uitdagingen tijdens de opnames van de film, met aandacht voor de opnamelocaties en het productieontwerp.
· Deleted Scenes (08:52) Een achttal scenes die sneuvelden op de montagetafel: Spying on Fairfax, Beth Looks for Loretta, The Climb, Allison’s Dance, Hammock, Navigates Drone, Loretta Calls Nana en Trainer Has a Headache.
· Bloopers (05:33) De welbekende bloopercompilatie.

The Lost City is een heerlijke komisch avonturenfilm, al is het jammer dat de makers niet iets meer ambities tonen. De film moet het namelijk vooral hebben van de chemie tussen Sandra Bullock en Channing Tatum en grijpt verder toch vooral terug naar successen van weleer uit het genre. Zo heeft het verhaal eigenlijk weinig bijzonder te bieden en hoef je verder sowieso niks nieuws te verwachten. Toch is het allemaal uiterst vermakelijk, zeker voor de fans van lekker luchtig vermaak en natuurlijk die van Bullock en Tatum, die zich hier van hun beste kant laten zien. De luchtige toon maakt dat Radcliffe hier weg komt met zijn rol als villain, iets wat eigenlijk gewoonweg niet bij hem past. Wel geweldig is de uitgebreide cameo van Brad Pitt als speurneus die al vroeg in het verhaal ook weer sneuvelt, het mag amper een spoiler heten. Het maakt van The Lost City enerzijds een slappe kopie van betere films als Romancing the Stone, maar gedragen door de sterren is het zeker goed voor een vermakelijke filmavond.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

7 september, 2022

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer