The Martian

Informatie

RegieRidley Scott
Jaartal2015
Releasedatum03-02-2016
Speelduur142 minuten
Distributeur20th Century Fox
CastMatt Damon, Jessica Chastain, Kristen Wiig, Kate Mara, Michael Peña, Jeff Daniels, Donald Glover en Chiwetel Ejiofor

Als een zandstorm ervoor zorgt dat een Mars-missie plots moet worden afgebroken, wordt de doodgewaande astronaut Mark Watney op de rode planeet achtergelaten. Als Mark echter meer dood dan levend ontwaakt lijkt het een kwestie van tijd dat hij een eenzame dood zal sterven. Ondanks dat hij geen directe mogelijkheid heeft om contact op te nemen met aarde en er maar een beperkte hoeveelheid levensvoorraden beschikbaar zijn laat hij het er niet bij zitten. Hij vertrouwt hierbij volledig op zijn inventiviteit en kwaliteit als bioloog en ingenieur. Zonder de hoop op te geven neemt hij de ene na de andere hindernis in een strijd om te overleven en contact te maken met aarde.

Volgens eigen zeggen ontstond de interesse van regisseur Ridley Scott voor sciencefiction na het zien van Stars Wars in 1977. Ondertussen zijn we ruim 35 jaar verder en het mag duidelijk zijn dat Scott zich met regelmaat heeft ondergedompeld in de wereld van sciencefiction in zijn rijke oeuvre. De eerste keer, met Alien, is hiervan nog steeds het meest succesvolle. The Martian is echter op geen manier vergelijkbaar met deze film, want waar Alien buitenaards leven en horrorelement bevat is The Martian een film die helemaal niet zo fictief oogt. Scott was echter niet de eerste keus, want het was Drew Goddard die de regie op zich wilde nemen nadat hij het script had afgerond, zich hierbij baserend op het gelijknamige boek van Andy Weir. Toen Goddard echter besloot het project te verlaten om zich te richten op Sinister Six en Scott zijn intrede deed ging het allemaal snel.

De interesse van Scott voor het project werd hierbij vooral getrokken doordat de film zich niet alleen richt op spektakel, maar vooral ook op de wetenschap. En het moet gezegd worden dat juist dit element de film uniek en bovenal realistisch maakt. Zo weet bioloog Watney in zijn overlevingsstrijd het voor elkaar te krijgen om aardappels te telen op de rode planeet. Laat dat nou net iets zijn wat door de zoute grond op Mars onmogelijk is volgens de experts. Volgens de makers is verder bijna alles wat we in de film kunnen aanschouwen mogelijk en waarheidsgetrouw. Dat het bekende ruimteagentschap NASA bij de film betrokken was als consultant spreekt daarbij in het voordeel van de makers.

Toch valt het moeilijk te geloven dat, wanneer er een barst in het vizier van de helm van Watney ontstaat, dit te verhelpen is door er simpelweg een stuk gaffer tape overheen te plakken. Dit om over het Iron Man-moment nog maar te zwijgen. Toch zijn het dingen waar wij als kijker enkel naar kunnen gissen, maar echt geloofwaardig oogt het allemaal niet. Maar goed, het is sciencefiction en een bemande Mars-missie is vooralsnog nog steeds toekomstmuziek. Hoofdpersoon in de film is Matt Damon, die als Mark Watney een indrukwekkende performance geeft met weinig tot geen tegenspel in vrijwel heel de film. De andere hoofdrol is weggelegd voor het prachtige landschap van de planeet Mars. Decor hiervoor staat Wadi Rum, een vallei met rotswanden, zand, zandsteen en graniet in Jordanië.

Andere rollen in de film zijn er voor Jessica Chastain, Kate Mara en Michael Peña die allen onderdeel zijn van de crew van de Ares III. Daarnaast vinden we Jeff Daniels, Kristen Wiig, Chiwetel Ejiofor en Donald Glover terug op aarde als onderdeel van de NASA. Een grote verscheidenheid aan grote namen dus dat niet ongewoon is bij film van Ridley Scott. Toch kunnen we niets anders constateren dan dat, behalve Damon, iedereen tot een bijna ondankbare bijrol is veroordeeld. Na het zien van de film is Damon namelijk de enige persoon die bijblijft. De film is gefilmd met 3D camera’s, een bewuste keuze van Scott. We zien dit dan ook duidelijk terug in het eindresultaat, die op alle vlakken beter weet te scoren dan de conversies die we zo vaak voorbij zien komen. We kunnen daarnaast met gemak stellen dat het Mars landschap zelden zo mooi en realistisch op film is gepresenteerd als hier.

Extra’s: Naast dat de verpakking een 2D én een 3D versie van de film bevat, is de Blu-ray is goed gevuld met extra’s. Daaronder natuurlijk wat standaard dingen, als een gag reel en een trailer. Present zijn ook twee making of featurettes, Signaal opgevangen en Bezet Mars, die focussen op de casting, kostuums, regie en het script. Samen hebben ze een speelduur van 25 minuten en zitten ze mede door de interviews met cast en crew volgestouwd met informatie. Het leukste en interessantst zijn echter een zestal fake footage featurettes, die verder inzoomen op het verblijf van Mark Watney als ware dit echt gebeurd is. Bij het maken van de film is hier duidelijk al over nagedacht en dat valt natuurlijk te prijzen.

The Martian is een realistisch ogende sciencefiction film die speelt op een prachtig gepresenteerde planeet Mars. Ondanks een rijke cast is het vooral Matt Damon die de show steelt en schittert naast het prachtige landschap. Vrijwel zonder tegenspel weet hij ieder moment te overtuigen en is de film een heuse krachttoer van zijn hand waarbij de kijker meer dan eens minutenlang alleen met hem opgesloten op de planeet zit. Na een paar interessante doch duidelijk mindere films heeft Ridley Scott eindelijk weer een topfilm afgeleverd. Dat dit in het sciencefiction genre is geeft de liefhebbers weer hoop dat hij op tijd in topvorm is voor zijn volgende film, Alien: Covenant.

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

2 februari, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer