The Matrix Resurrections 4K

Informatie

RegieLana Wachowski
Jaartal2021
Releasedatum20-04-2022
Speelduur148 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment
CastKeanu Reeves, Carrie-Anne Moss, Yahya Abdul-Mateen II, Priyanka Chopra Jonas, Jessica Henwick, Toby Onwumere, Telma Hopkins, Jonathan Groff, Neil Patrick Harris, Eréndira Ibarra, Brian J. Smith, Christina Ricci, Max Riemelt & Jada Pinkett Smith

Thomas Anderson is een succesvol gamedesigner die een wereldhit heeft gescoord met zijn game The Matrix over een wereld buiten die van ons waarin mensen het opnemen tegen overheersende machines. Ondanks het succes kampt hij echter met waanideeën en kost het hem moeite om te geloven dat de wereld die hij in The Matrix geschapen heeft nooit echt heeft plaatsgevonden. Om zijn waanideeën te onderdrukken slikt hij dagelijks blauwe pillen en gaat hij regelmatig in gesprek met zijn psychiater. Op een dag wordt hij echter geconfronteerd met de keiharde waarheid als hij oog in oog staat met de ietwat vreemde Bugs die hem vertelt dat zijn waanideeën wel degelijk de werkelijkheid zijn. Thomas is sceptisch, maar hapt uiteindelijk toch toe en ontsnapt op die manier wederom uit The Matrix. Ditmaal zijn het echter niet de machines die voor het grootste gevaar zorgen, maar is zijn band met Trinity, die nu in The Matrix leeft als huismoeder Tiffany, van onschatbare waarde. Thomas zal weer zijn ware identiteit als Neo moeten omarmen om de wereld te behoeden van totale vernietiging als ware krachten naar de oppervlakte zullen opstijgen.

Het verschijnen van The Matrix in 1999 mag met gemak een revolutionaire stap in de filmgeschiedenis genoemd worden. De, toen nog gebroeders, Wachowski wisten een futuristische wereld te creëren op geloofwaardige wijze, maar dat bleek niet hun grootste troef. De groteske actiescenes, gepaard met de introductie van bullet-time, waren de grootste trekpleister en maakte van The Matrix een ware monsterhit. Uiteraard leidt een succes als dat tot nieuwe films, maar de twee delen die nog volgden in 2003, Reloaded en Revolutions, bleken beduidend minder in de smaak te vallen. Ze harkten de nodige Dollars binnen, maar het was duidelijk dat de Wachowski’s net een paar stappen te ver gingen in het creëren van hun futuristische wereld en de boel onnodig filosofisch en complex maakten. De afknapper zorgde ervoor dat het klaar was met de wereld van The Matrix, maar voor wie Hollywood inmiddels een beetje kent, weet dat het nooit lang duurt voordat de reboot-kaart wordt gespeeld. Want he, behaalde resultaten in het verleden bieden wel degelijk garantie voor de toekomst toch?

Na het afhaken van één broer en een transitie tot vrouw verder is het Lana Wachowski die zich ruim twintig jaar later stort op een nieuwe film rondom het fenomeen dat The Matrix heet. Gelukkig is ze pienter genoeg om de boel niet op normale wijze door de reboot-molen te gooien, maar is ze wel degelijk voor een originele invalshoek gegaan. Zo is er inmiddels zestig jaar verstreken sinds de vorige films en dus leven Neo en Trinity inmiddels niet meer. Of althans, hun echte lichaam als we het moeten geloven want in de digitale wereld van The Matrix zijn ze nog springlevend. Neo, die weer ouderwets Thomas Anderson heet, voelt nog wel een bepaalde verbondenheid met The Matrix, maar Trinity is een normaal leven gaan leiden als huismoeder. Uiteraard is dat geluk maar van korte duur en duiken er figuren op die claimen vanuit buiten de Matrix te komen om Neo te bevrijden aangezien de wereld wederom te maken heeft met een nieuwe bedreiging. Klinkt bekend? Zeker, want de parallellen meer de vorige delen zijn duidelijk zichtbaar. Maar ja, wat moet je ook anders als het verhaal nou juist zo mooi was afgerond in de vorige trilogie?

Het maakt The Matrix Resurrections allemaal vooral een tikkeltje overbodig. Nergens voel je als kijker de noodzaak van het bestaan van deze vierde titel. Dat Lana Wachowski lekker op de meta-tour gaat door onze werkelijkheid en die van de Matrix lekker door elkaar te husselen is een leuk gegeven, maar te mager om er een heel verhaal aan op te hangen. Maar de grootste makke van de film is het ontbreken van nou juist datgene dat die eerste film zo ontzettend tof maakte: baanbrekende actiescenes. Wat we nu voorgeschoteld krijgen is vermakelijk om te zien, maar niet iets dat we niet al eerder, of zelfs beter, hebben gezien in vergelijkbare titels. Wat dat betreft is de actie ditmaal behoorlijk inwisselbaar. Het is allemaal vrij mat voor een titel die zichzelf wil linken aan de trilogie van ruim twintig jaar geleden. The Matrix Resurrections heeft zo zijn momenten, maar misschien is het een goed teken om de wereld van de Matrix nu definitief los te koppelen.

Extra’s: The Matrix Resurrections zit in een fraai steelbook en gaat gepaard met een extra Blu-ray waarop niet alleen de film nogmaals te zien is, maar ook een hele rits aan extra’s:
· No Once Can Be Told What The Matrix Is (08:52) De castleden doen uit de doeken waar het nou eigenlijk omdraait in de wereld van The Matrix waarbij er vooral wordt gekeken naar de vorige drie films.
· Resurrecting The Matrix (30:44) Lana Wachowski en andere castleden blikken terug op hun tijd om zich weer in de wereld van The Matrix te begeven. Daarbij vertellen ze ook hoe de afgelopen twintig jaar zijn de franchise zijn geweest.
· Neo X Trinity: Return to the Matrix (08:16) Keanu Reeves en Carrie-Anne Moss blikken terug op hun eerste ontmoeting voor de eerste film en hoe het was om weer samen te werken voor deze film.
· Allies + Adversaries: The Matrix Remixed (08:27) Een verscheidenheid aan castleden vertellen over hun personages en ervaringen op de set.
· Matrix 4 Life (06:19) Nog meer terugblikken op de geschiedenis van The Matrix.
· I Still Know Kung Fu (04:56) Beelden van de training van Keanu Reeves.
· The Matrix Reactions (48:38) Cast en crew duiken in verschillende scenes uit de film. Een negental scenes worden uitgebreid uit de doeken gedaan en kunnen los van elkaar bekeken worden.

The Matrix Resurrections 4K is een fijn weerzien met de ooit baanbrekende wereld van The Matrix, maar voegt tegelijkertijd maar bar weinig toe. Lana Wachowski moet het ditmaal doen zonder haar zus, maar dat is niet het enige dat ontbreekt bij deze vierde Matrix-film. Het grootste gemis zit hem in datgene dat de film uit 1999 nou juist zo baanbrekend maakte: weergaloze actiescenes en een adembenemende wereld buiten die van ons. Het. verhaal dat Wachowski daarvoor optuigt is op zich origineel, maar daarentegen ook te mager om net zoveel impact te maken als weleer. The Matrix Resurrections is geen verkeerde film, maar voor een film uit het Matrix-universum verwacht je toch net wat meer.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

3 juni, 2022

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer