The Misfits

Informatie

RegieRenny Harlin
Jaartal2021
Releasedatum26-08-2021
Speelduur93 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastPierce Brosnan, Rami Jaber, Hermoine Corfield, Jamie Chung, Mike d Angelo, Tim Roth en Nick Cannon

Zelfs een federale, maximaal beveiliging gevangenis kan de briljante dief Richard Pace niet vasthouden. Tijdens zijn gewaagde ontsnapping weet hij de FBI en politie te ontwijken, maar zijn vlucht eindigt als hij wordt opgepikt door de Misfits; een bende moderne Robin Hoods onder leiding van de excentrieke en charismatische Ringo. De groep overtuigt Pace om zich bij hen aan te sluiten om de overval van de eeuw te plegen: miljoenen aan goudstaven stelen die worden bewaard onder een van de best beveiligde gevangenissen ter wereld en worden gebruikt om terroristische groeperingen te financiëren. Afgezien van het geld is wraak ook een reden voor Pace om mee te doen. De gevangenis is namelijk eigendom van zakenman Schultz, de man die achter de eerdere opsluiting van Pace zat.

Na een reeks van flops richtte regisseur Renny Harlin zich een aantal jaren op het regisseren van televisieafleveringen alvorens hij begon aan een avontuur in China. Hij maakte daar een drietal films, maar eigenlijk konden ze stuk voor stuk geen potten breken. Voor zijn nieuwste film mocht de geboren Fin echter rekenen op Amerikaanse en internationale deals. Het zorgt voor een sprankje hoop aan de horizon, wat op zich niet eens zo gek is. Harlin was in een ver verleden namelijk verantwoordelijk voor hoogst vermakelijke films als Die Hard 2, Cliffhanger en The Long Kiss Goodnight. Toch staan daar ook grote missers tegenover, dus succes lijkt niet bepaald gegarandeerd. Het is iets dat The Misfits nog maar eens onderstreept.

Op papier heeft de film wel twee sterke ijzers in het vuur; Pierce Brosnan en Tim Roth, twee acteurs die hun sporen lang en breed verdiend hebben. Het is dan ook jammer dat ze hier volledig in de automatisch piloot staan en vooral aanwezig lijken om even snel wat geld te verdienen. Toch zal het de liefhebbers van de James Bond-films direct opvallen dat Brosnan bijna 20 jaar na zijn laatste optreden als 007 nog niets van zijn charmante uitstraling verloren heeft. De baard waarmee we hem een tijdje zagen is eraf en hij schudt de one-liners steeds met net de nodige ‘joie de vievre’ uit de mouwen van zijn op maat gesneden pak. Allemaal niks mis mee, al is het eerder een persiflage op zijn hoogtijdagen dan dat hij er echt een voor is gaan zitten. Hij wordt hierbij niet geholpen door een jeugdige garnituur aan bijrolspelers, welke geen van allen naam mogen hebben. Ze lijken stuk voor stuk op te kijken tegen Brosnan en dat is iets wat de film nergens goed doet.

Als we dan naar de film zelf kijken, kunnen we niets anders concluderen dan dat was met een matige The Italian Job rip-off te maken hebben. Het ziet er allemaal gelikt uit en is voorzien van een moderne soundtrack, maar de dialogen zijn houtig en de flauwe grapjes worden op een begeven dusdanig onleuk dat het als geheel begint tegen te staan. Dat de film daarbij nergens een poging doet om iets origineels te brengen doet het allemaal geen goed. Het verhaal is dertien in een dozijn, de humor flauw, de actie weinig opwindend en de uiteindelijke inbraak is vooral teleurstellend. Het komt er eigenlijk op neer dat alleen Brosnan het nog enigszins naar zijn zin lijkt te hebben, het publiek incluis. En we kunnen dan ook weinig meer concluderen dat The Misfits een snel te vergeten tussendoortje is en Harlin misschien maar weer beter terug kan naar China en we Brosnan volgende keer een beter project toe wensen.

The Misfits is een vergeetbare prent die al veel vaker, en veel beter, is gemaakt. Het is vooral een Renny Harlin film en helaas niet een van zijn betere. Wat we wel zien is een gerecycled verhaaltje met flauwe humor en een matige cast, Brosnan uitgezonderd. Want Brosnan schudt hier zomaar opeens waar wat 007 uit de mouwen van het pak dat hem destijds als gegoten zat. Het is eigenlijk het enige dat nog voor een glimlach weet te zorgen. Met een speelduur van ruim anderhalf uur ontbreekt werkelijk enige verrassing en lijkt de rest van de cast en crew vooral bezig om op te kijken tegen Brosnan en om Abu Dhabi zo mooi mogelijk in beeld te brengen. Toegegeven; in het laatste zijn ze geslaagd, maar een goede promotie voor de plaatselijke VVV is bij lange niet genoeg om een hele film interessant te maken. Het maakt The Misfits tot een film die je gerust kan overslaan, tenzij je een groot liefhebber bent van Brosnan, want ondanks dat hij in de automatische piloot speelt is hij de enige reden voor een kleine glimlach.

25 augustus, 2021

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer