The Mountain Between Us

Informatie

RegieHany Abu-Assad
Jaartal2017
Releasedatum21-02-2017
Speelduur103 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastIdris Elba, Kate Winslet, Beau Bridges, Dermot Mulroney, Vincent Gale & Marci T. House

Alex doet er alles aan om nog een vliegtuig te halen om op tijd te kunnen zijn voor haar bruiloft, maar door een naderende storm zijn alle vluchten geannuleerd. Chirurg Ben Bass zit in hetzelfde schuitje, maar Alex weet een piloot over te halen om haar en Ben met een klein vliegtuigje alsnog naar huis te brengen. Helaas slaat het noodlot toe en belanden ze samen op een afgelegen en met sneeuw bedekte berg waar ze zich al snel realiseren dat er geen hulp zal komen. Ze besluiten om de barre tocht terug naar de beschaving te ondernemen die het uiterste van ze vraagt, maar de twee vreemden ook dichter bij elkaar brengt. Er ontstaat een aantrekkingskracht die nodig blijkt in de verschrikkelijke tocht van honderden kilometers.

In The Mountain Between Us, gebaseerd op het gelijknamige boek van Charles Martin, draait het allemaal om slechts twee hoofdpersonen en is daarmee dus een uitgelezen kans voor acteurs en actrices om te laten zien wat voor talent ze in huis hebben. Het is dus niet voor niets dat grote namen als Michael Fassbender en Margot Robbie aan de productie verbonden zijn geweest, waar deze helaas om onbekende redenen verstek hebben moeten laten gaan. Gelukkig verdween deze teleurstelling als sneeuw voor de zon toen zwaargewichten Kate Winslet en Idris Elba bereid werden gevonden om de hoofdrollen van Alex en Ben op zich te nemen. Toch blijkt hun talent geen garantie te zijn voor een meeslepende film, iets wat de trailer ongetwijfeld wel doet vermoeden.

Het probleem waar de verfilming van The Mountain Between Us een beetje mee te kampen heeft is de voorspelbaarheid die constant op de loer lijkt te liggen. Het ontbreken van hier een daar een verrassende plotwending zorgt er niet alleen voor dat de film zijn gehele speelduur maar een beetje voortkabbelt, maar ook dat Kate Winslet en Idris Elba simpelweg te weinig krijgen om mee te werken. Het maakt het daarmee extra pijnlijk om te zien dat hun acteerkwaliteiten niet volledig worden benut. Het doet je al snel afvragen wat er van de film geworden was als er twee minder getalenteerde acteurs de hoofdrollen hadden gespeeld. Het resultaat is nu helaas een film die barst van het talent, maar daar veel te weinig mee lijkt te doen.

Door de voorspelbaarheid krijgt de spanning geen kans, al is dit niet het enige dat de film in de weg zit. Nergens krijgen je namelijk eveneens het gevoel dat de twee vreemden, die zich uiteraard steeds meer tot elkaar aangetrokken voelen, op het randje van de dood balanceren. Iedere keer als er uitzichtloze situatie dreigt, dan ligt de oplossing een paar stappen verderop. Het is een lijn die de film nergens weet te doorbreken, waarmee er definitief een streep onder de film kan worden gezet. Het wordt er uiteindelijk ook niet veel beter op als de film tevens een veel te lange, en zoetsappige, slotakte mee blijkt te krijgen die de film tot het oneindige lijkt te willen rekken en de film in zijn laatste twintig minuten ook nog eens een heel ander genre in lijkt te willen duwen.

Extra’s: Ondanks dat de film maar matig presteerde aan de internationale boxoffice krijgt de film een zeer nette Blu-ray release:
• Lone and Survival: Creating Chemistry (12:42) Special rondom de belangrijke band tussen de hoofdpersonages, maar tevens een blik op het filmen in de prachtige en besneeuwde landschappen.
• Mountain Between Them: Shooting in Isolation (10:17) Een verzameling beelden van achter de schermen.
• The Wilds: Survival Stunts (05:47) Special rondom de scene waarbij het vliegtuig neerstort en hoe de cast zich voor de bijzondere scene voorbereidde.
• Deleted Scenes (<14:15) Een kwartier aan gesneuvelde scenes die voorzien kunnen worden van audiocommentaar van regisseur Hany Abu-Assad. • Gallery – Verzameling beelden van de film. • Trailer (02:14) Promotionele trailer van de film.
• Audiocommentaar tijdens de film van regisseur Hany-Abu-Asad

The Mountain Between Us barst van de potentie met zijn twee talentvolle hoofdrolspelers, maar maakt hier veel te weinig gebruik van. Debet hieraan is het veel te voorspelbare script dat tevens ieder moment van spanning meteen de kop in drukt met een kant-en-klare oplossing om toch te kunnen overleven. Het zorgt er voor dat je als kijker op een gegeven moment de interesse in de overlevingstocht gaat verliezen die overigens door de Palestijnse-Nederlandse regisseur Hany Abu-Assad wel prachtig in beeld is gebracht. De mooie cinematografie echter ten spijt is The Mountain Between Us niet meer dan een aardig tussendoortje die weinig indruk op de kijker zal achterlaten.

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

5 maart, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5a89caeec712a_selected-products" products="9200000081857705,9200000084404795,9200000079579141,9200000084404844" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer