The Mummy

Informatie

RegieAlex Kurtzman
Jaartal2017
Releasedatum25-10-2017
Speelduur110 minuten
DistributeurUniversal Home Entertainment
CastTom Cruise, Annabelle Wallis, Sofia Boutella, Jake Johnson, Marwan Kenzari & Russel Crowe

In het oude Egypte wordt Ahmanet levend gemummificeerd en begraven in een tombe. Dit omdat ze haar koninklijke familie heeft vermoord om de macht te kunnen grijpen en een pact had gesloten met Seth, de god van de dood. Eeuwen later, in het hedendaagse Irak, stuit ex-militair en professioneel ronselaar Nick Morton op haar graf en ruikt het grote geld. Maar helaas voor hem ontwaakt Ahmanet uit haar eeuwige slaap en zint zij op wraak op alles en iedereen en laat een verschrikkelijk kwaad los op de wereld om deze naar haar hand te kunnen zetten. Met de hulp van Jenny Halsey en de ietwat vreemde Henry Jekyll moet Nick alles op alles zetten om Ahmanet te kunnen stoppen en een wereld van Monsters en Goden verborgen te houden voor de wereld.

Iedere filmstudio heeft tegenwoordig zijn eigen filmuniversum waarin verschillende films zich afspelen. Marvel is hier met zijn Cinematic Universe het grote succesvolle voorbeeld en ook filmstudio Universal blijkt op zoek naar soortgelijk succes. Deze werd gevonden in een zogenaamd Dark Universe. Deze concentreert zich op bekende filmmonsters als: Frankenstein, The Invisible Man en The Mummy. Laatstgenoemde mag als de spits afbijten in een gewenste lange reeks, die men op het oog heeft mocht de film succesvol worden ontvangen. Helaas pakte de zaken anders uit dan verwacht. Zo wist The Mummy financieel nog prima te scoren, maar kon deze op weinig enthousiasme rekenen bij de critici. Daarmee kan in ieder geval alvast de conclusie worden getrokken dat het Dark Universe niet bepaald flitsend van start gaat.

Er valt dan ook een hoop op te merken aan The Mummy. Zo is het overduidelijk dat de film de opmaat is naar een universum dat gevuld wordt met klassieke filmmonsters. Zo zit de film vol met vooral heel veel referenties hiernaar. Daar is op zich natuurlijk niets mis mee, maar het zorgt dat het verhaal waar de film eigenlijk om draait een beetje uit het oog wordt verloren. Het maakt de film zelfs een tikkeltje saai en dat is zonde. Zeker na het meer dan aardige begin, waarin we kennis maken met met prinses Ahmanet en haar goddelijke krachten. Ook voelt de aanwezigheid van Russell Crowe als Dr. Jekyll / Mr. Hyde op sommige momenten veel te geforceerd als introductie van een rode draad voor het nieuwe filmuniversum. Daarnaast is de hoofdrol van Tom Cruise als Nick Morton op z’n minst discutabel te noemen. Het is aan de ene kant logisch dat Universal voor zekerheid wil gaan met een grote naam in de hoofdrol, maar het was zichtbaar een betere keuze geweest om een fris en nieuw gezicht te gebruiken. Cruise weet dat ook niet volledig te overtuigen als de bijdehante grafrover. En laten we vooral de humor niet vergeten die hier en daar de kop opsteekt in een film die zichzelf hiervoor veel te serieus neemt.

Universal heeft inmiddels al meerdere films in zijn nieuwe universum aangekondigd en daarvoor niet de minste namen weten te strikken. Zo zal Javier Bardem in de huid van het monster van Frankenstein kruipen, geeft Johhny Depp gestalte aan de onzichtbare man in The Invisible man en vinden er op dit moment gesprekken plaats met Angelina Jolie om ook haar bij het Dark Universe te betrekken. Het is uiteraard de vraag of het filmuniversum nog een kans van slagen heeft na het matige succes van The Mummy. Toch zal de studio op de hoogte zijn van de zwakke punten van deze eerste film en alles op alles zetten om herhaling te voorkomen. Dat het mogelijk is bewees het DC Extended Universe onlangs, toen zij kwamen met het zeer succesvolle Wonder Woman. Of dat ook met het Dark Universe lukt zal de toekomst moeten uitwijzen.

Extra’s: Universal weet vrijwel zonder uitzondering iedere Blu-ray release te voorzien van een met extra’s gevulde schijf. Ook The Mummy is hierop geen uitzondering.
• Deleted and Extended Scenes (04:52) Een viertal scenes die niet in de film te zijn waren of alleen als ingekorte versie.
• Cruise & Kurtzman: A Conversation (21:15) Een lang gesprek tussen Tom Cruise en regisseur Alex Kurtzman waarin ze hun samenwerking bespreken en het nieuwe filmuniversum.
• Rooted on Reality (06:52) De filmmakers bespreken hoe ze het voor elkaar hebben gekregen om een verhaal uit het Oude Egypte te combineren met de moderne wereld.
• Life in Zero-G: Creating the Plane Crash (07:32) Uitgebreide special over de spectaculaire vliegtuigcrash die opgenomen is in een Zero-G vliegtuig die normaliter wordt gebruikt voor astronauten om gewichtloosheid te simuleren.
• Meet Ahmanet (07:39) Special over actrice Sofia Boutella en waarom zij de enige juiste keuze was voor de rol van de goddelijke Ahmanet.
• Cruise in Action (06:09) De filmmakers bespreken het enthousiasme van Tom Cruise en hoe belangrijk zijn betrokkenheid was voor de film.
• Becoming Jekyll and Hyde (07:10) Het personage (of personages eigenlijk) van Russell Crowe staat centraal.
• Choreographed Chaos (06:35) Special over de uiteenlopende locaties van de film waarin wordt besproken hoe er precies gefilmd kon worden.
• Nick Morton: In Search of a Soul (05:43) Het karakter van Tom Cruise staat hier centraal, die van groter belang zal zijn voor het overkoepelende universum.
• Ahmanet Reborn Animated Graphic Novel (03:52) Een verhaal omtrent Ahmanet die dieper op het personage ingaat doormiddel van animatie.
• Audiocommentaar: Een informatief audiocommentaar tijdens de film, ingesproken door regisseur Alex Kurtzman en de castleden Sofia Boutella, Annabelle Wallis en Jake Johnson.

The Mummy is niet de droomstart geworden die Universal voor ogen had voor haar Dark Universe. De film is veel te druk bezig met het opzetten van het overkoepelende universum, waardoor het verhaal an sich meerdere keren uit het oog wordt verloren. Het maakt de films zelfs een tikkeltje saai om naar te kijken, ondanks een sterk begin. Tel daar de misplaatste humor in een veel te serieuze film, de miscaste hoofdrol van Tom Cruise en de ietwat geforceerde rol van Russell Crowe bij op en je kan niet anders concluderen dat het Dark Universe niet al te denderend van start gaat. Wellicht dat de film, en de prestatie van Cruise, beter uit de verf komt als er meer films in het Dark Universe zijn gemaakt en de plek van deze film in het geheel duidelijker wordt.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

25 oktober, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_59ece58cc0468_selected-products" products="9200000077108805,9200000077108807,9200000077384976,9200000077108809" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer