The Nevers – seizoen 1 – deel 1

Informatie

RegieJoss Whedon, David Semel en Zetna Fuentes
Jaartal2021
Releasedatum06-10-2021
Speelduur361 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastLaura Donnelly, Ann Skelly, Olivia Williams, James Norton, Tom Riley, Pip Torrens, Denis O'Hare en Nick Frost

In de laatste jaren van het Victoriaanse tijdperk in Londen runt de mysterieuze weduwe Amalie True samen met haar beste vriendin en uitvinder Penance Adair het St. Romaulda’s Orphenage. Zij creëren daar een thuis voor de ‘touched’, mensen met plotseling verkregen buitengewone krachten. Sommige hiervan zijn charmant en wonderbaarlijk, maar andere ook juist zeer verontrustend. Amalia en Penance bestrijden de krachten van het kwaad om plaats te maken voor hen die de geschiedenis, zoals wij die kennen, zou willen vergeten. Ondertussen onderzoekt politieagent Frank Mundi een reeks moorden, gepleegd door de gevaarlijke seriemoordenaar Maladie, waarvan gezegd wordt dat zij ook behoort tot de ‘touched’.

The Nevers is een van de nieuwe paradepaardjes van HBO. De serie is bedacht door Joss Whedon, die zelf ook de regie van drie van de eerste zes afleveringen op zich nam. Het is voor hem de eerste keer na zijn Avengers-avonturen voor Marvel en zijn zo verguisde aandeel in DC’s Justice League, al is het superhelden gebeuren ook bij The Nevers nooit ver weg. Het verhaal van The Nevers is dan ook niet direct het meest originele, want menigeen zal direct wat parallellen zien met de basis van de X-Men films. Het grootste verschil zit hem in de vormgeving, aangezien de serie zich afspeelt in Londen aan het eind van de negentiende eeuw.

Ondanks dat het verhaal zeker flink wat complexe toevoegingen krijgt, is het in eerste instantie niet al te ingewikkeld. Wel krijgen de kijkers een in eerste instantie moeilijk te plaatsen openingsscène voorgeschoteld, die zich drie jaar voor de hoofdplot afspeelt. Toch is het vooral de stormvloed aan personages die geïntroduceerd worden die alle aandacht van de kijker opeist. De hoofdrol is in dit deel weggelegd voor Laura Donnelly, die vooral bekend is van haar rollen in series als Outlander, Britannia en The Fall. En over het geheel kunnen we wel stellen dat het acteerwerk van zeer behoorlijk niveau is. Het probleem is eigenlijk gewoon dat de serie in dit eerste deel dusdanig overvol is dat kijkers die snel afgeleid zijn belangrijke zaken kunnen missen en we ook meermaals hebben gelezen dat mensen een aflevering opnieuw moeten instarten omdat ze draad van het verhaal helemaal kwijt waren. Een vaag teken aan de wand dat het niet bepaald lichte kost betreft.

Zoals zoveel releases die deze periode uitkomen, heeft de corona pandemie ook zijn sporen nagelaten bij The Nevers. Zo verliet bedenker Joss Whedon de toch al geplaagde productie vrij abrupt om verschillende redenen in ‘een jaar van ongekende uitdagingen’. Met zijn overvolle en daardoor complexe karakter dan ook een serie die niet direct een groot publiek zal trekken. Wat vervolgens ook niet helpt is dat de tweede helft van het eerste seizoen pas ergens in 2022 in première zal gaan. Gezien de ontwikkelingen in de laatste van deze zes afleveringen is het dan ook vooral te hopen dat de makers zelf niet verdwalen op hun ingeslagen weg.

Extra’s: Naast de 6 afleveringen van het eerste deel van dit eerste seizoen, bevat deze release ook flink wat bonusmateriaal.
· Introducing The Nevers (03:12) Een wat summiere introductie voor de serie, setting en personage.
· A New Age of Power (05:17) Een featurette die wat dieper ingaat op de Victoriaanse setting van de serie.
· A Touch of Power: The Themes Behind The Nevers (17:05) Diverse castleden laten hun licht schijnen over de diverse thema’s die voorbij komen dit seizoen.
· Character Portraits (12:55) Een vierdelige featurette waarin Amalia True, Penance Adair, Mary Brighton en Bonfire Annie apart worden belicht.
· Creating The Nevers (47:24) Een zesdelige featurette, verspreidt over de discs, waarin vele facetten van de productie naar voren komen.
· Accustomed to the Impossible: The Making of The Nevers (11:55) Een goede inhoudelijke making of met interviews met cast en crew en beelden van achter de schermen.
· Villains of The Nevers (07:37) Zoals de titel al doet vermoeden is dit een featurette over de belangrijkste antagonisten van dit seizoen.
· The Craft (07:22) Een driedelige featurette waarin editor Lisa Lassek, VFX supervisor Johnny Han en regisseur Zetna Fuentes de kijker meenemen in hun werkzaamheden.

The Nevers – seizoen 1 – deel 1 is een veeleisende serie met flink wat potentie. In het eerste deel van een eerste seizoen is Joss Whedon er blijkbaar de man niet naar om te kiezen voor een rustige en gedegen opbouw. In plaats daarvan pakt hij een redelijk inwisselbaar verhaal, wat hij volstopt met dusdanig met lijntjes en vooral personages, dat je als kijker het spoor soms volledig bijster bent. Gelukkig ziet alles er visueel gezien prima uit, en is Victoriaanse Londen behoorlijk indrukwekkend. Dat wordt mede ingegeven door de prachtige cinematografie en sterke vertolking. Het zal ook mede hierdoor zijn dat dit richting het einde wat aan kracht wint. Toch zijn er vooral nog heel veel vragen. Zo leent de serie uit een flinke handvol verschillende genres, met een mix van diverse stijlen en is het allemaal gewoonweg niet zo makkelijk te plaatsen. Als je je eraan durft te wagen zal het daarbij frustrerend zijn dat je pas volgend jaar verder kan kijken om uit te pluizen hoe en wat.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

23 oktober, 2021

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer