The Newsroom – seizoen 3

Informatie

RegieAaron Sorkin
Jaartal2014
Releasedatum17-06-2015
Speelduur360 minuten
DistributeurWarner Bros. Entertainment - Media Tornado
CastJeff Daniels, Emily Mortimer, John Gallagher Jr., Alison Pill, Thomas Sadoski, Dev Patel, Olivia Munn, Sam Waterston en Jane Fonda

We pakken de draad vijf maanden na het eindigen van het tweede seizoen op. Het Newsroom-team zal de strijd aan moeten gaan om de regie over het Atlantis Cable News Network te behouden. De geruchten over een overname tijdens een gaande machtsstrijd worden namelijk steeds sterker. Als Neal mails ontvangt van een klokkenluider in Washington, duurt het niet lang voor er een dagvaarding op de mat ligt. Het team zet alles op alles om het hoofd boven water te houden en dat alles in een gedigitaliseerde en competitieve wereld waarin ze ook nog het hoofd moeten bieden aan het grote vijandige monster dat social media heet.

HBO levert aan de lopende band kwaliteitsseries af en The Newsroom is daarop geen uitzondering. De serie is ontsproten aan het brein van Aaron Sorkin, eerder verantwoordelijk voor films als The Social Network en Charlie Wilson’s War, maar ook de man achter de succesvolle serie The West Wing. Voor The Newsroom bracht hij veel tijd door op verschillende Amerikaanse nieuwsafdelingen om zo inspiratie op te doen. De serie trapte af in juni 2012 en ondanks het succes van de serie werd begin 2014 door HBO bevestigd dat het derde seizoen tevens het laatste seizoen zou worden. Hoofdreden hiervan lijkt te liggen in de moeilijke samenwerking tussen HBO en Sorkin. Deze zorgde er eerder voor dat het tweede seizoen negen in plaats van tien afleveringen telde en voor het derde seizoen kwam het zelfs maar tot zes afleveringen. Dat de kijkers, ondanks een trouwe fanschare, hun interesse leken te verliezen sprak natuurlijk niet in het voordeel van de serie toen men besloot deze niet meer te verlengen.

Wat wel heel erg in het voordeel van de serie spreekt is de constante aanwezigheid van hetzelfde team. Zo zien we ook dit derde seizoen de vertrouwde gezichten van Will, MacKenzie, Jim, Maggie, Don, Neal, Sloan en Charlie terugkeren. Mooiste verhaal blijft natuurlijk dat van Jeff Daniels. Hij was dan wel regelmatig in bijrolletjes te zien, maar de meeste mensen herkenden hem toch als Harry uit Dumb and Dumber. Wat dat betreft haalde hij met deze serie zijn gram en toonde hij zijn kwaliteiten. Iets wat overigens ook werd erkent toen hij in 2013 een Emmy Award mocht ophalen voor zijn prestatie als de labiele nieuwslezer Will McAvoy.

De serie kenmerkt zich door de link aan de realiteit. Het netwerk ACN is dan wel fictief, maar ontleent vele verhaallijnen aan in het verleden werkelijk gebeurde situaties. Voor het derde seizoen is dat niet anders. Zo is wat Neil (een rol van Dev Patel) overkomt precies wat er gebeurde toen Edward Snowden bijna letterlijk aan de bel trok als klokkenluider. Dat alles soms in een hoog tempo op de kijker afgevuurd wordt pleit voor een goede vertaling, welke gelukkig dan ook aanwezig is. Dat mag ook weleens gezegd worden. De serie sluit uiteindelijk af met een aflevering waarin een begrafenis centraal staat, maar die vooral draait om flashbacks. Hiermee worden een aantal losse draadjes netjes met elkaar verbonden en ook worden een aantal vragen beantwoord van wat er zich voor het eerste seizoen afspeelde. Deze opbouw is een keuze van Sorkin die voor iedereen een bevredigend einde zal bieden.

Extra’s: Voor een televisieserie is deze dvd vrij ruim voorzien in zijn extra’s. Zo is de afsluiter van de serie voorzien van een audiocommentaar, wat is ingesproken door executive producer Aaron Sorkin en Alan Poul. Onder de noemer ‘inside the episodes’ krijgen we aan de hand van interviews een mooi inzicht in het maken van elke aflevering.

The Newsroom – seizoen 3 pakt het verhaal op vijf maanden na de gebeurtenissen in seizoen 2. Ondanks de strubbelingen tussen HBO en Sorkin is daar niks van te merken in de serie. De onderwerpen die voorbijkomen zijn wederom actueel en messcherp. Maar ondanks de hoge kwaliteit is het einde passend. De fans zullen de komende tijd vast blijven verlangen naar meer, maar misschien ligt juist daar de kracht van deze serie: kunnen stoppen op een hoogtepunt.

Met dank aan Media Tornado voor het recensie-exemplaar.

16 juni, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer