The Nice Guys

Informatie

RegieShane Black
Jaartal2016
Releasedatum23-09-2016
Speelduur102 minuten
DistributeurBelga Films
CastRussel Crowe, Ryan Gosling, Matt Bomer, Kim Basinger, Angourie Rice & Keith David

Los Angeles, 1977. Holland March is een zelfbenoemd privédetective die niet bijster goed is in zijn werk en zijn dagen slijt met het oplossen van niet al te ingewikkelde zaken en drank. Jackson Healy is het tegenovergestelde van March en heeft er zijn werk van gemaakt om jonge dames, uiteraard tegen betaling, te beschermen tegen ongure types. Beiden heren moeten echter noodgedwongen samenwerken als March de opdracht krijgt om een dood gewaand meisje op te sporen die Healy moest beschermen. Maar hoe ogenschijnlijk simpel de zaak in eerste instantie ook lijkt, toch lijkt er meer achter de verdwijning te zitten en reikt het complot tot in de machtigste kringen die het uiterste vraagt van de samenwerking tussen de twee tegenpolen.

Je zou zeggen dat een film met sterren als Russel Crowe en Ryan Gosling in de gelderen toch de nodige aandacht zou krijgen, maar het pakte anders uit voor hun samenwerking in The Nice Guys. De film verliet de bioscoop weer net zo snel als hij er in kwam, wat misschien zou suggereren dat de film niet al te best van kwaliteit zou zijn. Toch wordt de film daarmee flink te kort gedaan, want The Nice Guys is een heerlijke gitzwarte komedie met een fantastische chemie tussen zijn hoofdrolspelers die afgemaakt wordt met een lekkere jaren ’70 vibe. Een film die dus meer aandacht had verdiend, maar wie weet een goede tweede kans krijgt op de thuismarkt.

Grondlegger voor The Nice Guys is scriptschrijver en regisseur Shane Black die vooral in het verleden al meerdere malen heeft bewezen verhalen te kunnen schrijven die actie en komedie prima weten te combineren. Denk maar aan films als Lethal Weapon, The Last Boyscout en Last Action Hero die stuk voor stuk goede zaken deden aan de internationale boxoffice. The Nice Guys past prima in het rijtje van deze titels waarin tegenpolen met elkaar opgescheept worden en een stroeve start zien omslaan in een succesvol einde van een moordzaak. Waarom de film dan zo slecht heeft weten te scoren op het witte doek zal wellicht te maken hebben gehad met de timing van de film die vermoedelijk ondergesneeuwd raakte door het geweld van titels als X-Men Apocalypse en de tweede Alice in Wonderland-film die op hetzelfde moment in première gingen.

En dat is eeuwige zonde, want The Nice Guys is een heerlijke actiekomedie die meer succes had verdiend. Het verhaal zit wellicht niet bijster ingewikkeld in elkaar, maar kent toch nog een paar leuke verrassende wendingen voor zijn kijkers. Maar waar de film vooral zijn sterren aan verdiend is de heerlijke chemie tussen hoofdrolspelers Russel Crowe en Ryan Gosling die werkelijk van het scherm spat. Tel daar de heerlijke jaren ’70 vibe bij op die in alles is terug te vinden en je hebt met The Nice Guys een meer dan prima actiekomedie te pakken die hopelijk ooit nog eens zal uitgroeien tot een cultklassieker. We hopen het van harte!

Extra’s: Het is jammer dat de dvd-uitgave van The Nice Guys geen extra’s kent, want nu moet de film het helaas doen met een magere uitgave die niet verder komt dan een trailer van de film. Waarbij we overigens aanraden om deze niet voor de film te gaan kijken, aangezien deze veel van de meest leuke scenes uit de film al bevat.

The Nice Guys is een heerlijke actiekomedie die meer aandacht had verdiend. De chemie tussen hoofdrolspelers Russel Crowe en Ryan Gosling is werkelijk fenomenaal en doet vooral hopen op meer van dit heerlijke duo. Dat de film zich in de jaren ’70 afspeelt draagt alleen maar bij aan het uiterlijk van de film en geeft The Nice Guys nog net dat beetje extra om als toekomstige cultkassieker door het leven te kunnen gaan. We gunnen het de film van Shane Black in ieder geval van harte!

Met dank aan Belga Films voor het recensie-exemplaar.

13 november, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer