The Northman 4K

Informatie

RegieRobert Eggers
Jaartal2022
Releasedatum31-08-2022
Speelduur137 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastAlexander Skarsgård. Nicole Kidman, Claes Bang, Anya Taylor-Joy, Ethan Hawke, Gustav Lindh, Elliott Rose, Willem Dafoe en Björk

Nadat de Noorse koning Aurvandil is vermoord door zijn bastaardbroer Fjölnir, vlucht zijn jonge zoon Amleth per boot en zint hij op wraak. Jaren later leeft Amleth als een berserker met een bende Vikingen. Nadat zij een nieuwe slag hebben geslagen, ontmoet Amleth een Zieneres die hem voorspelt dat hij spoedig wraak zal nemen op Fjölnir en dat zijn pad is verweven met een Maiden-King. Wraak nemen is echter niet zo’n simpel gegeven als het woord doet vermoeden. Dat blijkt als Amleth zich voordoet als slaaf en aan boord sluipt van een schip, waarna hij al snel ontdekt dat zijn moeder na de moord op zijn vader met Fjölnir is getrouwd. De zoektocht naar wraak leidt Amleth uiteindelijk naar zijn eigen identiteit en zijn lot.

Nadat Robert Eggers bij de fijnproevers een behoorlijke indruk wist achter te laten met zijn horrorfilm The VVitch: A New-England Folktale en het uitermate desoriënterende The Lighthouse, lag de lat voor zijn volgende film weer een stukje hoger. Voor zijn nieuwe film werd hij geïnspireerd door een reis naar IJsland die hij maakte met zijn vrouw, een fan van de Noorse mythologie. Tijdens de reis ontmoette bij Björk, die hem weer introduceerde bij dichter en scenarioschrijver Sjón. Toen Eggers niet veel later in contact kwam met Alexander Skarsgård om toekomstige projecten te bespreken, kwam het gesprek al snel op een Vikingtijd-themafilm. Iets wat mede werd geholpen doordat de Zweedse Skarsgård al van kinds af aan gefascineerd is door de Noordse mythologie. Eggers nam contact op met Sjón en met ‘De legende van Amleth’ door Saxo Grammaticus als basis begonnen de twee aan het scenario.

Het schetst een mooi beeld van hoe dergelijke films eigenlijk redelijk spontaan kunnen ontstaan. Toch zegt het weinig over het verhaal, want waar je wellicht een complex stuk zou verwachten is dat hier eigenlijk opvallend rechtlijnig. Ook memoreert de film aan genregenoten als Gladiator en Conan: The Barbarian. Ergens dus een beetje zoals je van een wraakfilm kan verwachten dus en dat maakt de film direct een stuk toegankelijker dan Eggers’ vorige film, The Lighthouse. Dat lijkt ergens een concessie die Eggers moest doen. Op zich ook niet zo gek, want van 4 miljoen dollar voor The VVitch naar 11 miljoen dollar voor The Lighthouse kreeg hij dit keer maar liefst 90 miljoen dollar mee om mee te werken. Gelukkig heeft hij visueel nergens in hoeven te leveren. Net als bij zijn eerste twee films wordt het verschil dan ook gemaakt door de uitwerking; de sfeer en setting is werkelijk fenomenaal.

Qua casting valt Skarsgård uiteraard op. Hij wordt dan wellicht niet gezien als een van de grote van zijn generatie, maar hij is hier duidelijk in zijn element. Met soms beestachtige trekjes gaat hij tekeer, waarbij zijn indrukwekkende fysiek duidelijk in zijn voordeel werkt om geloofwaardig een krijger te vertolken die zijn leven heeft gewijd aan een-op-een gevechten. Wie ook opvalt is Nicole Kidman, die hier een welhaast engelachtig voorkomen heeft. Waar iedereen wel besmeurd is, blijft zij vrij van bloed en modder, al lijkt zij dan op een andere manier weer geraakt. En dan is er nog het Ierse landschap, dat zorgt voor prachtige plaatjes. Op dat vlak gaat er dan ook veel lof uit naar Jarin Blaschke, de vaste cinematograaf van Eggers, die zich op lijkt te kunnen maken voor een toekomst aan de hand van de grote regisseurs van de wereld. Maar even terug naar The Northman. We kunnen er eigenlijk kort over zijn; de film is minder complex en toch volledig Eggers, maar bovenal de ultieme Viking-film.

Extra’s: Naast de 4K UHD-disc is er ook een Blu-ray disc te vinden in de combo. Daarnaast is er aardig wat bonusmateriaal te vinden op de release.
· Deleted and Extended Scenes (12:28) Een achttal verwijderde, of verlengde scenes; Fjölnir and Hallgrimir at the Slave Shed, Yule Mummer Dance and Aurvandil’s Speech, Vikings Hide Langskips, Fjölnir’s Dream, Bosa Saga Extended, Aurvandil’s Ghost, Fjölnir and Gudrun, Gudrun Tucks Gunnar In en Hel’s Gate Open.
· An Ageless Epic (11:17) Een redelijk allesomvattende featurette die zich voornamelig richt op het verhaal, de Viking-mythologie, de visie van Robert Eggers en het productieontwerp.
· The Faces of Vikings (10:27) Een blik op de cast en de personages die zij hier vertolken.
 · Amleth’s Journey to Manhood (03:56) Een blik op de ‘rite of passage’-scène die we vroeg in de film voorbij zien komen.
· Shooting the Raid (04:10) Een featurette over het filmen van een van de meest brute actiescènes uit de film.
· Knattleikr Game (02:42) Een korte blik op de gewelddadige ‘balsport’ die we halverwege de film tegenkomen.
· A Norse Landscape (04:43) Aandacht voor het prachtige Noord- Ierse landschap dat als décor dient voor de film.
· Audiocommentaar: Een commentaartrack verzorgd door regisseur en mede-schrijver Robert Eggers.

The Northman 4K is een bloederig en visueel enorm indrukwekkend wraakepos! Van echt diepgang is er eigenlijk geen sprake, en ergens hadden we op dat vlak wat meer verwacht van Eggers. Het maakt The Northman tot zijn minste film tot op heden. Toch is dat vooral ook veelzeggend over het niveau dat hij ons tot nu toe heeft voorgeschoteld. Eggers verpakt de eenvoud van zijn plot namelijk met goed gedoseerde, maar indrukwekkend gefilmde hoeveelheden rauw geweld. Eggers toont zich een visionair, met oog voor details en een authentieke weergave die op visueel vlak opnieuw weer te verbluffen, misschien nog wel meer dan met zijn eerste twee films. De 4K UHD- release van de film ziet er bovendien fenomenaal uit, met een absoluut fantastische Dolby Atmos-track. Ondersteund door het nodige bonusmateriaal kunnen we gerust spreken van een fantastische release.

Met dank aan Day One MPM en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

15 september, 2022

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer