The Nun

Informatie

RegieCorin Hardy
Jaartal2018
Releasedatum23-01-2019
Speelduur96 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastDemián Bichir, Taissa Farmiga, Jonas Bloquet, Bonnie Aarons, Charlotte Hope en Ingrid Bisu

1952. In Roemenië worden twee rooms-katholieke nonnen van het klooster van Saint Cartha aangevallen door een onzichtbare kracht wanneer ze een tunnel betreden om een oud christelijk overblijfsel op te halen. Zuster Victoria, de overlevende non, vlucht voor haar aanvaller, een kwade geest die verschijnt als non, en hangt zichzelf op. Als het Vaticaan hoort van het incident roepen zij de hulp in van priester Burke en zuster Irene, een aspirant non die het verband tussen religie en wetenschap onderwijst. Samen reist het paar af naar Roemenië voor het onderzoek, waar zij Frenchie ontmoeten, de dorpsbewoner die het lijk ontdekte. Samen onthullen ze het geheim, waarbij ze niet alleen hun leven riskeren, maar ook hun geloof en ziel, en gaan ze de strijd aan met de kwaadaardige kracht.

Na het succes van The Conjuring in 2013 werd er aan de hand van geestelijk vader James Wan vrij gestaagd gebouwd aan een horror-universum, beter bekend als het The Conjuring Universe. Nog voor The Conjuring 2 in de bioscopen verscheen was daar al spin-off Annabelle en nadat ook deze een vervolg had gekregen werd besloten tot een nieuwe spin-off. Hierbij zou Valak centraal staan, de demonische non die eerder werd geïntroduceerd in The Conjuring 2. En waar de eerste Annabelle hardop deed afvragen of al deze plannen niet iets te enthousiast waren, bleek het vervolg een stuk beter. En dus leek het opeens een erg interessante uitdieping van een personage dat de kijkers reeds eerder zo de stuipen op het lijf wist te jagen.

De hoofdrollen zijn dit keer voor Demián Bichir als priester Burke en Taissa Farmiga als zuster Irene. Inderdaad, opnieuw een Farmiga. Taissa is namelijk de ruim twintig jaar jongere zus van Vera Farmiga, de actrice die in de twee The Conjuring-films te zien was als Lorraine Warren. Het blijkt niet zomaar een toevallige familieband die is aangehaald, waarbij je enkel dankbaar mag zijn dat Taissa over hetzelfde talent blijkt te beschikken als haar oudere zus. Daarnaast mocht Bonnie Aarons, die eerder non Valak in The Conjuring 2 gestalte gaf, het personage opnieuw spelen. Het levert allemaal zeer degelijke acteerprestaties op, al is het spijtig om te moeten constateren dat de prachtige locaties in Roemenië eigenlijk alle aandacht opeisen.

Verder doet The Nun eigenlijk precies fout waar al zoveel horrorfilms voor haar de mist in gingen. Op papier lijkt het namelijk waanzinnig interessant om te zien hoe, wat en vooral waarom. Maar als zich dit allemaal ontvouwt gaat vrijwel altijd de spanning volledig verloren. Ditzelfde geldt ook voor Valak, die hier toch echt een stuk minder dreigend en mysterieus is dan in The Conjuring 2. Dat terwijl zij zich hier flink wat meer mag laten gelden. Meer zien of weten is niet altijd beter, zeker niet in het horrorgenre; het is een aloud cliché dat hier maar weer eens van stal gehaald mag worden. Toch betreft het een zeer vermakelijke horrorprent, die op het einde nog maar eens wat verbanden legt naar de andere films in het universum. Dat dit niet al te geforceerd aanvoelt zorgt ervoor dat we stiekem toch meer willen.

Extra’s: Naast de film zelf is er wat promotie materiaal aan de Blu-ray release toegevoegd. Deze gaan niet heel erg de diepte in, daarvoor is de speelduur veel te kort, maar het geeft wel wat extra achtergrondinformatie.
· A New Horror Icon (05:01) Schrijver James Wan bespreekt samen met Bonnie Aarons en make-up artist Eleanor Sabaduque hoe de look van de demonisch non tot stand is gekomen.
· Gruesome Planet (05:59) Regisseur Corin Hardy wijdt uit over de diverse locaties in Roemenië, waarbij hij de locaties een van de belangrijkste leden van de cast noemt.
· The Conjuring Chronology (03:37) Een soort introductie in het Conjuring-universum, een soort horror-variant op het Marvel Cinematic Universe. The Nun plaatsen we hierbij aan het begin van de tijdlijn.
· Deleted Scenes (11:05) Een zevental verwijderde scènes die zich vooral richten op non Irene en de achtergrond van priester Burke.

The Nun is prachtig in beeld gebracht, maar wil te geforceerd eng zijn en heeft verhaaltechnisch veel te weinig om het lijf heeft. Toen The Conjuring aan de basis stond van een eigen film van de populaire pop Annabelle, keek niemand vreemd op dat ook de demonische non Valak een eigen film zou krijgen. Helaas blijkt dit oorsprongsverhaal, The Nun is chronologisch gezien de eerste in de tijdlijn van het The Conjuring Universe, niet genoeg te brengen om op eigen benen te staan. In plaats van een goed uitgewerkt plot zien we vooral pogingen om het publiek de stuipen op het lijf te jagen met meer actie van Valak, dit waar het verleden van het genre al heeft uitgewezen dat dit vrijwel altijd een tegenovergestelde uitwerking heeft. Daar helpt zelfs een achtergrond met prachtige Roemeense locaties niet tegen. En dat is jammer, want op zich is zeker goed nagedacht over de opbouw van het universum, waarbij we voorlopig nog steeds benieuwd zijn naar de volgende films hierin.

Met dank aan Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

23 januari, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c449953c4d05_selected-products" products="9200000099618872,9200000087670175,9200000083679403,9200000083679411" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer