The Nutcracker and the Four Realms

Informatie

RegieLasse Hallström en Joe Johnston
Jaartal2018
Releasedatum05-04-2019
Speelduur99 minuten
DistributeurThe Walt Disney Company Benelux
CastMacKenzie Foy, Keira Knightley, Eugenio Derbez, Matthew Macfadyen, Richard E. Grant, Misty Copeland, Helen Mirren en Morgan Freeman

In het Victoriaanse Londen in Engeland, op een kerstavond, geeft meneer Stahlbaum zijn kinderen kerstcadeautjes om de laatste wens van zijn overleden vrouw te vervullen. Zijn jongste dochter Clara krijgt een mysterieus handgemaakt ei. Het ei zit op slot, maar de sleutel is nergens te bekennen. Als het gezin diezelfde avond een kerstgala bijwoont van hun peetvader, de bekwame ingenieur Drosselmeyer, wordt Clara via een gouden draad begeleidt naar een geheime winterse wereld. Hier komt ze de Notenkraker-soldaat Phillip tegen. Hij brengt haar naar de regenten van drie Koninkrijken, die Clara alles vertellen over de wereld waarin ze is beland. Zij geloven dat Clara de persoon is die kan helpen vrede te bereiken met het vierde Koninkrijk. Lukt het Clara om deze grote verantwoordelijkheid op zich te nemen? En wie is nou eigenlijk de echte vijand?

In de 19e eeuw, 1816 om precies te zijn, schreef de Duitser Ernst Hoffmann het magische sprookje De Notenkraker en de Muizenkoning. Jaren later, in 1844, werd dit sprookje bewerkt door de Fransman Alexandre Dumas. Op zijn bewerking werd in 1892 het klassieke ballet De Notenkraker gebaseerd, met daarin de bekende klanken van de Russische componist Pjotr Iljitsj Tsjajkovski. Het is deze balletversie die wereldberoemd werd en waar talloze (kinder)boeken en films op zijn gebaseerd. Ten tijde van verschijning was De Notenkraker echter alles behalve een succes. Ondanks dat groeide de balletversie in de loop van de jaren uit tot een daverend succes. In de balletwereld is zelfs geen kerstavond compleet zonder opvoering van De Notenkraker. En twee eeuwen later inspireert het verhaal van De Notenkraker (en de Muizenkoning) nog steeds. Het bracht Walt Disney Pictures op The Nutcracker and the Four Realms.

In the Nutcracker and the Four Realms maken we kennis met de familie Stahlbaum. Het is hun eerste kerst zonder moeder Marie, iets wat de sfeer behoorlijk drukt. Marie blijkt haar kinderen, dochters Louise en Clara en zoon Fritz, iets bijzonders te hebben nagelaten. Clara krijgt een mysterieus handgemaakt ei dat met een speciale sleutel geopend kan worden. In haar zoektocht naar deze sleutel beland Clara in een geheimzinnige wereld bestaande uit vier koninkrijken, die worden geleid door Hawthorne de bloemenkoning, Shiver de sneeuwvlokkenkoning, Sugar Plum de snoepgoedkoningin en Mother Ginger de amusementskoningin. De eerste drie koninkrijken leven in harmonie met elkaar, maar met het vierde koninkrijk leven zij in onmin. De rol van Sugar Plum wordt vertolkt door Keira Knightley, die een enorm suikerspinkapsel kreeg aangemeten. Knightleys overdadige acteerprestatie en het irritante kinderstemmetje dat zij opzet zijn zelfs voor haar mierzoete karakter to much. Het maakt Sugar Plum tot één van haar slechtste rollen ooit.

Van origine is het verhaal van De Notenkraker kort, te kort om er een avondvullende speelfilm van te maken. Walt Disney Pictures bouwde het verhaal dan ook om, met als resultaat een speelfilm van circa 90 minuten. Helaas komt dit het resultaat niet ten goede. Het verhaal is namelijk te langzaam en veel ‘plotwendingen’ zijn te voorspelbaar. Daarnaast is er een overdaad aan kostuums en make-up, waardoor de personages te uitbundig overkomen. Daarentegen zijn de prachtige decors en betoverende CGI een lust voor het oog. In de rol van Clara zien we MacKenzie Foy, die eerder een geweldige prestatie neerzette in Interstellar. Met haar optreden in The Nutcracker en The Four Realms bewijst zij opnieuw een talent te zijn. Hoogtepunt van de film is echter het balletoptreden van Misty Copeland, de eerste Afro-Amerikaanse prima ballerina van The American Ballet Theatre. Zij laat met behulp van een balletvoorstelling zien welke gebeurtenissen zich hebben afgespeeld in de vier koninkrijken.

Extra’s: Naast de film is er wat fraai bonusmateriaal aan de Blu-ray release van de film toegevoegd.
· In gesprek met Misty Copeland (04:36) Professioneel ballerina Misty Copeland verteld over haar rol als de ballerina prinses, de verschillen en de overeenkomsten tussen dansen op het toneel en dansen in een film en het werken met de andere dansers in de film.
· The making-of The Nutcracker and the Four Realms (07:08) Cast en crew vertellen onder andere over de sets en de kostuums.
· 5 verwijderde scenes (04:04) Een vijftal verwijderde scenes: The Stahlbaums Arrive, Follow Your Ribbon, Clara Asks About Her Mother,  Left, Left, Left, Left, Left en  Out With the Old
· ‘‘Fall On Me’’ gezongen door Andrea Bocelli en Matteo Bocelli (04:23) Muziekvideo van ‘‘Fall On Me’’ gezongen door Andrea Bocelli en Matteo Bocelli.
· ‘‘The Nutcracker Suite’’ uitgevoerd door Lang Lang (04:06) Muziekvideo van ‘‘The Nutcracker Suite’’ gezongen door Lang Lang.

The Nutcracker and the Four Realms probeert je mee te trekken in een magische wereld, maar is traag en kent een overschot aan voorspelbare plotwendingen. Daarnaast is er een overdaad aan kostuums en make-up, waardoor de personages te uitbundig zijn. Een goed voorbeeld hiervan is het enorme suikerspinkapsel van snoepgoedkoningin Sugar Plum. Dit personage wordt echter compleet de das omgedaan door de overdadige acteerprestatie en het irritante kinderstemmetje van Keira Knightley. Daarentegen laat MacKenzie Foy, die de rol van Clara speelt, opnieuw zien dat zij een acteertalent is. Hoogtepunt van de film is echter het balletoptreden van Misty Copeland, de eerste Afro-Amerikaans prima ballerina van The American Ballet Theatre. Dit alles bij elkaar maakt van The Nutcracker and the Four Realms een middelmatige film die niet lang zal blijven hangen.

Met dank aan The Walt Disney Company Benelux voor het recensie-exemplaar.

24 april, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5cbe20b15c065_selected-products" products="9200000103291817,9200000103291819" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer