The One and Only Ivan

Informatie

RegieThea Sharrock
Jaartal2020
Releasedatum11-09-2020
Speelduur95 minuten
DistributeurDisney+
CastBryan Cranston, Ramón Rodríguez, Sam Rockwell, Angelina Jolie, Danny DeVito, Helen Mirren, Brooklynn Prince en Chaka Khan

In een klein winkelcentrum woont Ivan, een 27-jarige zilverrug gorilla. Daar treed hij op in het kleine circus van Mack, als de grote stoere gorilla die meerdere keren per dag zijn brul laat horen, naast een heel scala aan dieren waaronder Stella de olifant en Harry de zeehond. Maar de zaken staan er slecht voor en Mack dreigt het circus te verliezen. Hij hoopt het tij te kunnen keren met de komst van het babyolifantje Ruby om zo het publiek weer voor zich te winnen. Dit tegen de zin in van Ivan die zijn status als hoofdact dreigt te verliezen aan het kleine olifantje. Maar dan nemen de zaken een drastische wending als olifant Stella op een avond overlijdt. Voordat ze haar laatste adem uitblaast vraagt ze Ivan om goed voor de kleine Ruby te zorgen en haar te helpen om in vrijheid te kunnen leven. Bang voor wat de buitenwereld hem kan bieden doet Ivan er alles aan om zich aan zijn woord te houden en onderneemt hij, met alle dieren van het circus, een ontsnappingspoging. Maar is de grote gorilla net zo stoer buiten de veilige muren van het winkelcentrum?

The One and Only Ivan kent een lange weg als verfilming van het verhaal van de echte Ivan die het grootste gedeelte van zijn leven doorbracht binnen de muren van een winkelcentrum. Al in 2014 start Disney met de eerste plannen waarbij regisseurs voor elkaar plaatsmaken en het originele plan om de film compleet als animatiefilm op te nemen van tafel wordt geveegd. Ongetwijfeld ingegeven door het enorme succes van films als The Jungle Book, en later The Lion King, waarbij zeer overtuigende CGI zorgt voor levensechte dieren op het scherm. Een combinatie die Disney graag herhaald om het verhaal van Ivan te vertellen, maar een release in augustus van dit jaar zat er uiteindelijk helaas niet in. Covid-19 gooit roet in het eten waardoor Disney uiteindelijk besluit om de film exclusief op haar streamingsplatform uit te brengen. Een aderlating wellicht, maar in het geval van Ivan pakt het allemaal misschien niet eens zo heel gek uit.

Het is maar de vraag hoe groot het succes voor Disney zou zijn geweest als de film op het witte doek te bewonderen was, want The One and Only Ivan heeft niet veel bijzonders om het lijf. Het is op zich een meer dan prima film, maar of je er echt een kaartje voor moet kopen is maar zeer de vraag. The One and Only Ivan voelt als een veel kleinere film dan eerdergenoemde soortgenoten als The Jungle Book of The Lion King en komt daarmee dus veel beter tot zijn recht op het kleine scherm. Bovendien trakteert Disney hiermee haar abonnees weer eens op een Disney Original nu door de pandemie het aanbod op de streamingdienst nog steeds behoorlijk karig blijft. Een prima win-winsituatie dus, maar toch is The One and Only Ivan nou ook niet de film geworden waarmee de aanmeldingen voor Disney Plus in rap tempo zullen stijgen.

The One and Only Ivan is een typische Disney-productie waarbij de moraal en welbekende levenslessen voor een betere wereld er dik bovenop liggen. Het zal niemand verbazen dat de nadruk ditmaal ligt op dieren die moeten leven in gevangenschap, maar toch kun je je afvragen hoe duidelijk die boodschap is. Ivan heeft het tenslotte prima naar zijn zin in het circus en slijt zijn dagen tijdens de optreden door met tv-kijken, schilderen en spelen met de straathond Bob. Uiteraard komt er een keer een omslagpunt waarbij Ivan zich realiseert dat er meer is dan de paar vierkante meters waar hij het nu mee moet doen. Dat omslagpunt komt met de komst van het schattige babyolifantje Ruby met wie Ivan een ontsnappingspoging onderneemt naar vrijheid. Maar voor wie verwacht dat er een hilarische raoad-trip op het programma staat komt bedrogen uit. Zoals al eerder gemeld voelt The One and Only Ivan als een kleine film en dus wordt er niet bepaald groot uitgepakt en speelt de film zich dus vooral af op één locatie.

Ondanks dat het verhaal The One and Only Ivan weinig verrassing kent is de film gelukkig onderhoudend genoeg om een kijkbeurt te rechtvaardigen. Vooral kinderen zullen genieten van het vrolijke pluimage van het circus waarbij ieder dier zo zijn eigenaardigheden kent, variërend van een zeehond die in een bal zijn beste vriend ziet tot een konijn dat op een speelgoedbrandweerauto rijdt. Des te jammer is dat deze bijzondere figuren weinig in beeld komen en de focus vooral ligt op Ivan en het kleine olifantje Ruby. Op zich een logische keuze om de focus op de juiste plaats te houden, maar ook zonde van het talent aan acteurs en actrices die de dieren van een stem voorziet. The One and Only Ivan is misschien niet de beste film uit de stal van Disney, maar is op diens streamingdienst meer dan goed op haar plek.

The One and Only Ivan is een typische Disney-productie, waarbij het moraal en de levenslessen hand-in-hand gaan. Toch is de film onderhoudend genoeg om een kans te geven op de streamingdienst van de filmstudio, waar de film uiteindelijk zijn premiere beleefde door het coronavirus. The One and Only Ivan is geen grootste Disney-productie maar juist veel kleiner van aard waarin een gorilla na 27 jaar gevangenschap op zoek gaat naar vrijheid. Verwacht dus geen groot avontuur, maar juist een veel kleinere zoektocht naar wie je werkelijk bent of kunt zijn. Uiteraard wel met het hart op de juiste plaats zoals we dat van Disney al jaren gewend zijn.

21 september, 2020

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer