The Only Living Boy in New York

Informatie

RegieMarc Webb
Jaartal2017
Releasedatum12-02-2018
Speelduur88 minuten
DistributeurThe Searchers
CastCallum Turner, Kate Beckinsale, Pierce Brosnan, Cynthia Nixon, Jeff Bridges, Kiersey Clemon, Debi Mazar, Bill Camp en Tate Donovan

Thomas Webb is net afgestudeerd en nog zoekende naar wat hij nou echt wil met zijn leven. Op een dag ontmoet hij de excentrieke W.F., zijn nieuwe buurman. Ze voelen zich bij elkaar op hun gemak en Thomas brengt steeds meer tijd met hem door en begint hem te vertellen over zijn leven. Het leven van Thomas verandert echter als hij in een bar een drankje doet met zijn vriendin Mimi, bij wie hij min of meer in de friendzone zit. Hij ziet hoe zijn vader Ethan samen met een bloedmooie vrouw binnenstapt en hij ontdekt dat de twee een affaire hebben. Thomas wil zijn reeds depressieve moeder beschermen en begint deze Johanna te volgen, iets wat al snel leidt tot een obsessie met gevolgen die hij nimmer had kunnen voorzien.

Regisseur Marc Webb verraste in 2009 met het frisse (500) Days of Summer, een onconventioneel liefdesverhaal. Voor zijn twee volgende films kreeg hij de kans om het over een compleet andere boeg te gooien, namelijk de twee rebootfilms van The Amazing Spider-Man. Er waren plannen om de reeks verder uit te breiden, maar de tweede film bracht zowel commercieel als artistiek niet wat werd verwacht. Webb bleef onverminderd productief en regisseerde afleveringen van een drietal televisieserie, die hij ook mede produceerde. Toch stond 2017 pas in het teken van zijn comeback op het witte doek, met maar liefst twee originele films. Naast The Only Living Boy in New York zagen we namelijk ook het kleine en succesvollere Gifted in de bioscopen verschijnen.

Meer nog dan bij Gifted, waarbij Chris ‘Captain America’ Evans in zijn eentje de kar mocht trekken, doet Webb bij The Only Living Boy in New York een beroep op een indrukwekkende cast. Zo is Pierce Brosnan te zien als overspelige vader, Kate Beckinsale als femme fatale en Jeff Bridges als vaderlijke buurman. Stuk voor stuk acteurs die hier geweldig zijn gecast. Zo heeft Brosnan het charisma wat nodig is voor de rol van overspelige vader en heeft hij de kwaliteit om zijn rol ook in het vervolg van de film overeind te houden. De bloedmooie en jong ogende Beckinsale is daarnaast geloofwaardig als love interest van zowel vader als zoon. Toch is het Bridges die de show steelt en hier nog wel het meest op zijn plaats is als buurman met vaderlijke adviezen. Met fijn frisse voorkomen is het heerlijk om hem weer eens in een wat andere rol te zien dan als een brombeer met een cowboyhoed. Het is dan ook jammer dat hoofdrolspeler Callum Turner daar toch een beetje schril bij afsteekt.

Toch is The Only Living Boy in New York veel meer dan dat je er in eerste instantie van zou verwachten. Zo is het niet alleen een zeer fijne film over volwassen worden, ook zien we hoe misleidend het gezinsleven naar buiten toe kan zijn. In dit geval zelfs zo misleidend dat zoonlief geen idee heeft en al snel zijn conclusies trekt als hij zijn vader betrapt met een andere vrouw dan zijn moeder. Maar zoals de vrouw in kwestie hem al vrij snel toevertrouwt: “je bent nog maar een kind en weet van niets”. De uitwerking hiervan staat vervolgens centraal in het tweede gedeelte van de film. Hierbij wurmt de film zich wellicht iets teveel in vreemde bochten, om vervolgens richting het einde alle draadjes bij elkaar te knopen, maar we kunnen niet ontkennen dat het hier gewoon een erg prettig filmpje betreft.

Extra’s: Naast de film zelf zijn er geen extra’s op de dvd release te vinden.

The Only Living Boy in New York is een fijne coming-of-age film met een handvol bekende acteurs die een rol spelen die hun op het lijf geschreven is. Zo was Kate Beckinsale zelden knapper en beter op haar plaats als femme fatale en geliefde van zowel vader als zoon en steelt Jeff Bridges de show als mysterieuze buurman met vaderlijke adviezen. Toegegeven,ichting het einde gaat het vervolgens toch nog mis, als de film voor de makkelijke weg kiest en Thomas werkelijk alles geeft waar hij zo naar verlangt door alle tot dan toe spannende en boeiende eindjes vrij gemakzuchtig aan elkaar te knopen. Het is een smetje, maar kan niet voorkomen dat The Only Living Boy in New York een fijn filmpje is dat duidelijk van dezelfde hand komt als het, overigens superieure, (500) Days of Summer.

Met dank aan The Searchers i.s.m. Triple P Entertainment en Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

21 februari, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5a83e5a0785da_selected-products" products="9200000087728264" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer