The Operative

Informatie

RegieYuval Adler
Jaartal2019
Releasedatum28-10-2020
Speelduur120 minuten
DistributeurThe Searchers
CastDiane Kruger, Martin Freeman, Cas Anvar, Liron Levo, Yaakov Zada Daniel en Ohad Knoller

Als Rachel door de Mossad wordt gerekruteerd, de Israëlische inlichtingendienst, krijgt zij Thomas als contactpersoon toegewezen. Door haar achtergrond zonder familie is zij perfect voor de baan. Als ze wat kleine klusjes heeft opgeknapt, wordt ze naar Teheran gestuurd voor een undercoveropdracht rond het nucleaire programma van Iran. Onbedoeld valt ze echter voor haar doelwit; Farhad, een zakenman die ze moet bespioneren. Als ze op een dag spoorloos verdwijnt, heeft Thomas als enige aanwijzing betreft haar verblijfplaats een cryptisch telefoontje. Hij wordt aangesteld om haar stappen te achterhalen en zo te bepalen of ze een bedreiging kan vormen voor hun operatie.

The Operative is gebaseerd op de Hebreeuwse roman The English Teacher van voormalig Israëlische inlichtingenofficier Yiftach Reicher-Atir. Het zijn Israëlische wortels die overduidelijk terugkeren in de verfilming. Zo werkt het hoofdpersonage voor de beruchte Mossad, waarna het niemand nog zal verbazen dat het hier een spionagethriller betreft. Al in februari 2018 werd de film aangekondigd met Diane Kruger en Eric Bana in de hoofdrollen, waarna enkele maanden later bekend werd gemaakt dat Martin Freeman de rol van Bana zou overnemen. De film ging vlak voor de uitbraak van de Corona-pandemie in de Verenigde Staten in première en werd dusdanig matig onthaald dat de film in veel landen direct in het home entertainment segment belandde, zo ook in ons land.

Dat een film direct in het home entertainment hoeft niet eens wat te zeggen. Er zijn tal van voorbeelden te noemen van films die meevielen of beter. The Operative hangt er een beetje tussenin en dat heeft de film vooral te danken aan het sterke acteerwerk. Zo is Diane Kruger weer bijzonder goed op dreef. Ze brak ooit door met rollen in Troy en later ook Inglourious Basterds, maar liet vrij recent in Aus dem Nichts zien dat ze haar top wellicht nog lang niet heeft bereikt. Daar is echter wel ook een goede film voor nodig. En hoe erg ze zich ook hier weer van haar goede kant laat zien, het wat standaardverhaaltje voorkomt dat ze hier echt kan vlammen. Hetzelfde geldt eigenlijk een beetje voor haar voornaamste tegenspeler Martin Freeman. Freeman is over het algemeen een prettige acteur en zet ook hier zijn beste beentje voor, maar hij heeft weinig om handen om zich echt te onderscheiden.

En dat is eigenlijk een beetje het verhaal van deze film. Het is allemaal degelijk, maar overstijgt dat eigenlijk ook nergens. Voor een spionagethriller is de spanning daarnaast akelig afwezig en dat is nog wel het grootste makke aan de film. Kruger weet er nog voor te zorgen dat je wel blijft kijken, maar dat komt niet doordat de spanning nou van het scherm spat. Een deel van de oorzaak lijkt te liggen in de wat suffige flashback-constructie van de film. En zo zien we wat de aanleiding is voor alles, om vervolgens helemaal terug te gaan naar dag 1 van Krugers’ spion zijn. Als kijker wordt je zo meegenomen in het hoe en wat, maar echt verrassend is het allemaal niet. Zoals te verwachten leidt het tot een als climax bedoelde scène, die helaas te weinig indruk weet te maken.

Extra’s: Naast de film zelf is geen bonusmateriaal te vinden op de Blu-ray release.

The Operative is een weinig opwindende spionagethriller, die te zwaar leunt op het verder prima acteerwerk van Kruger. Op papier zou je kunnen denken dat het allemaal werkt, maar er ontbreekt enige verrassing in het plot. Wat we hier voorgeschoteld krijgen is iets wat we al veel vaker (en beter) gezien hebben. Het kabbelt allemaal maar voort en enige spanning ontbreekt. Het enige wat de aandacht vast weet te houden is het acteerwerk, met name van Kruger. Net als eerder in Aus dem Nichts laat zij zien in topvorm te zijn. Het is alleen jammer dat ze hier een stuk minder krijgt om mee te werken. Het maakt van The Operative een soort Homeland in filmvorm, maar dan zonder alle actie en met een vrij onbevredigend eind.

Met dank aan The Searchers i.s.m. Triple P Entertainment voor het recensie-exemplaar.

18 november, 2020

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer