The Other Lamb

Informatie

RegieMalgorzata Szumowska
Jaartal2020
Releasedatum30-04-2020
Speelduur87 minuten
DistributeurSeptember Film
CastRaffey Cassidy, Michiel Huisman, Denise Gough, Eve Connolly & Ailbhe Cowley

Diep verscholen in de bossen leeft een zelfvoorzienende gemeenschap die voornamelijk bestaat uit vrouwen en geen gebruik maken van moderne technieken. Alleen hun leider is een man die zichzelf ‘sheperd’ laat noemen en alle vrouwen ziet als zijn geliefde. Daarnaast is hij hun spiritueel leider en mentor. Onder de vrouw leeft de jonge Selah die is geboren in de gemeenschap en nooit een ander leven heeft gekend. Toch twijfelt ze aan de beperkte wereld waarin ze is opgegroeid en voelt diep in zich sterk de drang om ‘sheperd’ niet in alles te volgen en zo haar eigen pad te kiezen. Als de gemeenschap noodgedwongen moet verhuizen en op zoek moet naar een nieuwe plek om een ander bestaan op te bouwen, slaat de twijfel bij Selah steeds meer toe. Geplaagd door visioenen en dromen komt ze steeds meer in opstand tegen de wereld die voor haar een lange tijd als enige waarheid goldt. Maar is Selah opgewassen tegen de sterke waanideeën van de ‘sheperd’?

The Other Lamb had uiteraard gewoon in de filmhuizen te zien moeten zijn, maar helaas blijven die deuren voorlopig nog even dicht. Distributeur September Film kiest er daarom voor om de film vanaf 13 mei beschikbaar te stellen via de welbekende Video on Demand diensten. Voor wie gebruik maakt van de dienst Picl en nieuwsgierig is naar deze psychologische thriller met een rol voor Michiel Huisman heeft geluk: de film is via dat platform al vanaf 30 april te bewonderen. Bereid je in dat geval wel voor op een zeer bijzondere kijkervaring, want de nieuwste film van de Poolse regisseuse Malgorzata Szumowska (vorig jaar nog verantwoordelijk voor het zeer fraaie Mug) is niet voor iedereen weggelegd.

The Other Lamb verweeft realiteit, waanideeën, dromen en opborrelende twijfels in een film die als een soort roes aan de kijker voorbij zal trekken. De film ruimt geen tijd in voor een introductie, doet geen handreiking, maar laat de kijker vooral zwemmen in de surrealistische beelden die voorbij trekken. Zo’n type film vraagt veel van zijn kijker. Een beetje vergelijkbaar met het eveneens ietwat vreemde A Ghost Story uit 2017. Er valt weinig verhaal te bespeuren. Het zijn vooral beelden die elkaar afwisselen en ergens aan elkaar worden verweven. Het is geheel aan de kijker om de beelden met zijn of haar eigen visie aan elkaar te koppelen. Het geeft in ieder genoeg voer voor discussie tijdens de aftiteling. Wat is echt? Wat is een droom? Wat is slechts een verlangen van de jonge Selah in een wereld die erg beperkt is? En is Selah wel echt geboren in deze gemeenschap? Maar bovenal: wat probeert de filmmaker te vertellen?

Het maakt de film ongetwijfeld een titel waarmee de meningen ver uit elkaar zullen liggen. Vooral ook omdat de film an sich niet heel veel te bieden heeft. We zien een gemeenschap, diep verscholen in de bossen, die ver weg leeft van de moderne samenleving en noodgedwongen op zoek moet naar een nieuwe plek als er een voertuig met rode en blauwe zwaailichten op een avond op de stoep staat. De toch die volgt is het hart van de film en zonder twijfel een synoniem voor de reis die de jonge Selah in haar gedachtes aflegt. Zowel letterlijk als figuurlijk reist ze af naar een andere plek met nieuwe inzichten tot gevolg. Dat ze zich ergens zal ontdoen van haar demonen staat vast. Waar dat punt precies ligt in de film een heel stuk minder. Het geeft de film een voortkabbelend gevoel wat ook de meer filosofisch ingestelde kijkers zullen moeten toegeven.

The Other Lamb is zeker geen slechte film en het is zeker goed om de kijker te laten zwemmen tussen realiteit en spiritualiteit, maar wat meer sturing had de film zeker goed gedaan om de kijker iets meer houvast te geven. Het ligt er nu wel erg dik bovenop dat regisseuse Szumoska het vooral aan de kijker wil overlaten wat nou precies de achterliggende gedachte is van de film. Het maakt de film aan de ene kant toch een tikkeltje saai, helemaal omdat er echt erg weinig gebeurd, maar aan de andere kant toch boeiend genoeg voor zijn korte speelduur van 87 minuten. Verwacht van The Other Lamb dus niet een voorgekauwd psychologisch drama, maar een film waar je als kijker zelf ook nog iets mee moet om tot een bevredigende slotconclusie te komen. Mocht dat laatste het geval zijn, voel je in dat geval vrij om nog een halve punt bij onze score op te tellen.

The Other Lamb verweeft realiteit en spiritualiteit met elkaar op een manier die veel vraagt van de kijker. Ter grondslag daaraan ligt het verhaal van de jonge Selah die opgroeit in kleine gemeenschap die diep in de bossen leeft en enkel uit vrouwen bestaat. Ze worden geleidt door een man, een rol van Michiel Huisman, die zichzelf ‘Shepherd’ noemt, maar tegen diens ideeën komt Selah steeds meer in opstand. Het is echter voor de kijker vaak de vraag wat wel echt is en wat niet. Wat beleeft Selah echt en wat is een hersenspinsel, droom of waanidee? Het geeft de film een diepere en filosofische laag mee waar je als kijker wel voor open moet staan. Regisseuse Malgorzata Szumowska geeft bijzonder weinig tot geen houvast en dus kan het twee kanten op voor The Other Lamb: of je haakt als kijker snel af, of je blijft gebiologeerd naar het scherm kijken.

Met dank aan September Film voor het beschikbaar stellen van een screenerlink.

29 april, 2020

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5e8a1fb6b7ef7_selected-products" products="9200000088312421,9200000040180477,9200000043858973,9200000080154866,9200000064174212" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer