The Peanut Butter Falcon

Informatie

RegieTyler Nilson & Michael Schwartz
Jaartal2019
Releasedatum29-04-2020
Speelduur93 minuten
DistributeurThe Searchers
CastShia LaBeouf, Dakota Johnson, Zack Gottsagen, Thomas Haden Church & Bruce Dern

De jonge Zak heeft het syndroom van Down en woont in een bejaardentehuis omdat er geen ander tehuis is waar hij kan worden ondergebracht. Dit zwaar tegen de zin in van Zak zelf die meerdere pogingen onderneemt op te kunnen ontsnappen om zo zijn droom te kunnen najagen: een carrière beginnen als professioneel worstelaar. Als het Zak op een dag lukt om te ontsnappen, ontmoet hij de rebelse Tyler die eveneens op de vlucht is. Samen trekken ze er op uit om de droom van Zak werkelijkheid te laten worden, maar de road trip die volgt is er zeker niet eentje zonder gevaren. Zo zit niet alleen de aardige Eleanor ze op de hielen die Zak probeert over te halen om weer naar huis te komen, maar ook de twee mannen die nog een rekening met Tyler te vereffenen hebben. Het wordt een reis vol ontberingen die niet alleen het uiterste van het duo vraagt, maar ze ook steeds dichter tot elkaar brengt en uiteindelijk uitmondt in een steeds innigere vriendschap.

Roadmovies zijn er in alle soorten en smaken, dus om nog origineel uit de hoek te komen lijkt bij voorbaat al schier onmogelijk. Hadden regisseurs Tyler Nilson en Michael Schwartz dus mooi even mazzel toen ze de energieke Zack Gottsagen, die leidt aan het syndroom van Down, op een zomerkamp tegenkwamen en hen met veel enthousiasme vertelde dat hij graag acteur wilde worden. Zijn enthousiasme was zo aanstekelijk dat de twee heren speciaal een script schreven om Zack die felbegeerde hoofdrol te kunnen geven in een film die helemaal om hem zou draaien. En met succes, want The Peanut Butter Falcon groeide uit tot een klein hitje in de filmhuizen en viel vooral bij critici bijzonder goed in de smaak. En terecht, want deze vrolijke roadmovie heeft zoveel plezier in zich dat het erg aanstekelijk werkt op de kijker.

De film begin al goed als we Zak zien werken aan zijn zoveelste plan om te ontsnappen en de hoogbejaarden mede-bewoners van het tehuis in het complot weet te betrekken. Het is duidelijk dat Zak droomt over een veel spannender leven dan tussen de grijze muizen en dus blijft het niet bij de ene poging in zijn zoektocht naar vrijheid en avontuur. Dat het avontuur volgt als hij eenmaal weet te ontsnappen is al snel duidelijk als hij het pad kruist met Shia LaBeouf’s Tyler die zelf ook op de vlucht is voor een stelletje rednecks. Hij ziet in Zak de ideale reden om verder naar het Zuiden te trekken. Bovendien is het nemen van Zak op sleeptouw de ideale manier om zijn zorgen aan de kant te kunnen zetten en eens goed na te denken over zijn eigen leven. Dat de twee steeds meer naar elkaar toe groeien tijdens de reis mag dan misschien geen verassing zijn, bijzonder aangenaam en oprecht is het allemaal wel.

Het is overduidelijk dat er een bijzondere chemie op de set moet zijn geweest tussen de twee acteurs, want hun vriendschap voor elkaar voelt bijzonder echt. Het is zonder meer het gouden hart die de juiste liefde door de film weet te pompen en van The Peanut Butter Falcon een zeer bijzondere film weet te maken. Dat debuterend regisseurs Nilson en Schwartz niet ieder aspect van de film tot een goed einde weet te brengen vergeef je ze dan al snel door het fijne spel van Gottsagen en LaBeouf wat de werkelijk drijvende kracht is achter deze heerlijke roadmovie met een hart van goud.

Extra’s: Helaas moet The Peanut Butter Falcon het doen zonder extra’s op de Blu-ray release.

The Peanut Butter Falcon is een roadmovie met een hart van goud dat vooral te danken is aan de ijzersterke chemie tussen hoofdrolspelers Zack Gottsagen en Shia LaBeouf. De innige vriendschap tussen de jonge Zak met het syndroom van Down die zijn levensdroom in vervulling wil laten gaan om professioneel worstelaar te worden en de rebelse Tyler die op de vlucht is voor zijn vijanden, maakt van The Peanut Butter Falcon een film waar iedereen van zal kunnen genieten. Dat debuterend regisseurs Tyler Nilson en Michael Schwartz misschien hier en daar wat steken laten vallen om het verhaal op te gang te houden vergeef je ze als snel door het heerlijke spel van de twee hoofdrolspelers. The Peanut Butter Falcon is een heerlijke roadmovie vol avontuur, liefde, eerlijkheid en oprechte vriendschap.

Met dank aan The Searchers i.s.m. Triple P Entertainment voor het recensie-exemplaar.

30 juni, 2020

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer