The Plot Against America

Informatie

RegieMinkie Spiro en Thomas Schlamme
Jaartal2020
Releasedatum28-10-2020
Speelduur352 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastWinona Ryder, Anthony Boyle, Zoe Kazan, Morgan Spector, Michael Kostroff, David Krumholtz en John Turturro

In een alternatieve Amerikaanse geschiedenis ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, ziet een Joods arbeidersgezin in New Jersey de politieke opkomst van vliegheld en populist Charles Lindbergh, die het presidentschap op zich neemt en de natie langzaam maar zeker verandert in een land waar fascisme hoogtij zal vieren.

The Plot Against America is één van de meest recente in een reeks miniseries van HBO. In zes afleveringen krijgen we een traag opbouwend drama voorgeschoteld die een alternatieve Amerikaanse geschiedenis presenteert, en wel eentje die anno 2020 misschien niet eens zo alternatief voelt als het zou moeten. De serie, van David Simon en Ed Burns, is gebaseerd op een roman van Philip Roth uit 2004, waarin wordt voorgesteld dat Franklin D. Roosevelt de presidentsverkiezingen van 1940 zou verliezen aan het nazi-sympathiserende Charles Lingbergh. Schrijver Roth heeft altijd volgehouden dat zijn verhaal over deze fictieve luchtvaartheld Lindbergh geen politieke allegorie van de echte wereld was, maar politieke tijden zijn veranderd.

Duo Simon en Burns zijn in staat om hun nieuwste werk te vullen met een meer intiem gevoel van onheil en gevaar. Er heerst een sfeer van gevaar, die beetje bij beetje, elk gebied van het leven van de personages doordringt, door een politiek die ten prooi valt aan de onzekerheden en angsten van mensen na de grote depressie. Het drama neemt de tijd om de absolute normaliteit van de Levins, het Joodse gezin dat centraal in de serie staat, vast te stellen, inclusief alle onvolkomenheden en spanningen die de familie zal verdelen.

Herman Levin (Morgan Spector) is een energieke optimist, wat volgens zijn vrouw Bess (Zoe Kazan) komt doordat hij is opgegroeid in een Joodse buurt dat afgeschermd was van de terloopse vooroordelen van de buitenwereld. Haar opvoeding als onderdeel van het enige Joodse gezin in een niet-Joods gebied maakt dat zij een stuk meer achterdochtig is voor de dreiging die uitgaat van de charismatische Lindbergh (Ben Cole) en zijn vermogen om diepe vijandelijkheden op te wekken en te bekrachtigen. Hun twee zoons tonen het contrast tussen leeftijd en temperament. De jongste Philip (Azhy Robertson) wordt geteisterd door nachtmerries en de oudste Sandy (Caleb Malis) is onder de indruk van Lindbergh’s regime en klaar om tegen zijn vader in opstand te komen. Bess’s zus Evelyn (Winona Ryder) is onlangs verraden door haar minnaar en valt nu voor Lionel Bengelsdorff (John Turturro), een rabbijn en aanhanger van Lindbergh die van mening is dat de antisemitische beschuldigingen vooral democratische propaganda zijn (!).

In de zes uur durende looptijd van The Plot Against America doen Simon en Burns hun gebruikelijke uitzonderlijke werk door subtiel passende stukjes van een grotere puzzel bij elkaar te laten komen. “Plot” bevat ongelooflijke subtiele maar complexe problemen, waaronder het concept dat het niet innemen van een duidelijk standpunt tegen zoiets als antisemitisme een stilzwijgende goedkeuring ervan creëert, waardoor extremisten erdoor worden aangemoedigd. De wereld wordt gevaarlijker, niet alleen omdat mensen vreselijk racistische daden begaan, maar ook omdat velen de andere kant op kijken en de haat kan toenemen.

Extra’s: Naast de zes afleveringen zijn er twee kortdurige featurettes als bonusmateriaal toegevoegd.
· Invitation to the Set (02:23) Een zeer korte blik achter de schermen.
· Why Plot Now? (04:37) Interviews met makers David Simon en Ed Burns, en enkele castleden waarbij ze vooral de bewerking van het boek naar de serie bespreken.

The Plot Against America is een interessante blik op een alternatief Amerika ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, maar één die verdacht veel overeenkomsten heeft met hedendaagse politiek. Het toont hoe eenvoudig het is om alle clichés over vrijheid en democratie als vanzelfsprekend te beschouwen, terwijl een groot deel van het land een kruitvat van onverdraagzaamheid en sluimerend wrok is, wachtend op een kleine vonk. HBO’s miniserie suggereert dat degenen die machtsmisbruik erkennen en niets doen, hetzij uit angst of bekrompenheid, een prijs zullen betalen voor hun medeplichtigheid. Of de politieke vrijheid nu wordt weggenomen door een plotselinge staatsgreep of wordt uitgehold door een proces van verleiding en indoctrinatie, het resultaat is hetzelfde.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

7 december, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer