The Predator 4K

Informatie

RegieShane Black
Jaartal2018
Releasedatum30-01-2019
Speelduur107 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastBoyd Holbrook, Jacob Tremblay, Trevante Rhodes, Thomas Jane, Keegan-Michael Key, Olivia Munn, Sterling K. Brown, Alfie Allen, Yvonne Strahovski, Augusto Aguilera en Jake Busey

Als er een Predator vaartuig crasht op aarde, verstoort dit de missie van de legereenheid van Quin McKenna. De Predator valt aan, maar McKenna weet hem onschadelijk te maken en delen van zijn pantser te bemachtigen. Hij stuurt de uitrusting op naar huis om het bewijs van buitenaards leven aan te kunnen tonen. Op verzoek van regeringsagent Will Traeger wordt McKenna gevangen genomen en voor onderzoek vastgehouden, waarbij al snel blijkt dat de affaire het liefst in de doofpot wordt gestopt. Traeger neemt ook de Predator mee om deze te observeren en onderzoeken op hem te doen in een laboratorium. Echter, al snel ontwaakt de Predator en slacht hij de labmedewerkers af alvorens hij weet te ontkomen. Intussen wordt McKenna samen met een groep andere gevangenen verplaatst per bus waar hij getuige is van de ontsnapping.

In 1987 was regisseur John McTiernan toe aan zijn tweede film. Het was het jaar voordat hij met Die Hard een klassieker afleverde, maar mede door de aanwezigheid van Arnold Schwarzenegger is ook Predator een film die door liefhebbers een warm hart wordt toegedragen. Het succes zorgde ervoor dat een vervolg onvermijdelijk was, al zorg een salarisconflict ervoor dat Schwarzenegger niet in de film te zien was. Ondanks dat de film zeker niet slecht was, miste deze de impact van zijn voorganger. Het werd stil rond het ruimtewezen tot deze in 2004 opdook in de gameverfilming Alien vs. Predator, maar ondanks een vervolg wist ook deze spin-off niet te bekoren. Toch bleef 20th Century Fox potentie (lees: geld) zien en dus maakte het wezen, aan de hand van producer Robert Rodriguez, in 2010 opnieuw een comeback. Het leverde een hoogst vermakelijke film op, maar toch bracht de film niet het gewenste succes. En dus werd er vorig jaar opnieuw een poging gedaan, met opnieuw een reboot.

Helaas wordt al snel duidelijk dat het om een halfslachtige poging gaat. De film poogt spectaculair af te trappen, met een herintroductie van het wezen, maar helaas zijn gebruikte computereffecten hierbij ronduit teleurstellend. En ook de eerste bloederige confrontatie weet maar weinig indruk te maken. Vervolgens wordt er wat gas teruggekomen in een poging om het verhaal, dat vrij weinig om het lijf heeft, verder uit te diepen. Zo wordt ook de zoon van de hoofdpersoon in het verhaal betrokken, een schamele poging om het geheel wat meer emotionele lading mee te geven. Het moge duidelijk zijn dat het verhaal ook niet hetgeen is waar de film in uitblinkt. Waar de film dan wel vol mee zit is een overdaad aan flauwe humor, iets wat blijkt als we met hoofdpersoon McKenna in een bus belanden die op weg lijkt naar een gesticht. Helaas moeten we constateren dat ook poep-en-pies humor slecht past bij een sciencefiction-actiespektakel als Predator toch zou moeten zijn.

We kunnen dan ook grote vraagtekens zetten bij dit 88 miljoen dollar kostende project van Shane Black. Juist van Black, die ook mede verantwoordelijk was voor het script, verwachten we zoveel meer. Niet alleen was hij als acteur te zien in de film uit 1987, ook heeft hij in het verleden meermaals aangetoond als schrijver en als regisseur zijn mannetje te staan. Helaas is hier helemaal niets van terug te zien in deze nieuwe reboot van Predator, waarbij je continu verlangd naar de film van ondertussen ruim dertig jaar oud. Dat gevoel neemt alleen maar toe als er zelfs Predator-honden, een super Predator en een flauwe plottwist bij worden gehaald. Het lijkt erop dat achter de schermen mensen teveel vrijheid hadden of gewoonweg van gekkigheid niet meer wisten wat te doen in een poging nog iets van origineel over te komen. The Predator mag dan ook, vooral gezien het de zoveelste poging is de reeks nieuw leven in te blazen, als weinig anders gezien worden dan een volledige mislukking die maar weinig liefhebbers zal weten te plezieren.

Extra’s: Mede door de toevoeging van de Blu-ray uitgave aan deze release is er overall het nodige aan bonusmateriaal te vinden.
· Deleted Scenes (06:55) Een viertal verwijderde scènes; Traeger Meets McKenna, Lynch Goes Shopping, Surveying the House en Nettles’ Outtakes.
· A Touch of Black (10:28) Een eerbetoon aan Shane Black, die een rol had als Hawkins in de originele film uit 1987 en hier optreedt als regisseur.
· Predator Evolution (20:11) Een mooie blik op het design van de Predator en de ontwikkeling die dit met de jaren heeft doorgemaakt.
· The Takedown Team (16:14) Een blik op het team dat verzameld is om de confrontatie aan te gaan met de Predators.
· Predator Catch Up (09:07) Een hele korte recap van wat er eerder gebeurde in Predator en alle daaropvolgende Predator-films.
· Gallery (01:50) Een verzameling met afbeeldingen uit de film.
· Theatrical trailers (06:06) De bioscooptrailers die uitgegeven zijn ter promotie van deze film.

The Predator 4K weet het voor elkaar te krijgen om ver onder de laagste verwachtingen te presteren. Dat is opmerkelijk, vooral gezien het talent dat voor en achter de schermen rondloopt. Natuurlijk kan je je achteraf afvragen of Narcos-acteur Boyd Holbrook in staat was om ons Arnold Schwarzenegger te doen laten vergeten, maar er is zoveel mis bij deze reboot dat dat nog wel het minste probleem is. Met de aanwezigheid van Shane Black als schrijver en regisseur werden fans van Predator vooraf nog hoopvol gestemd. Black is dan ook de schrijver van uitstekende actiefilms als Lethal Weapon 2 en wist als regisseur te scoren met Kiss Kiss Bang Bang. Dat hij ook nog als acteur te zien was in de film uit 1987 leek de kers op de taart, maar helaas wordt werkelijk niets van deze verwachtingen ook maar een beetje waargemaakt. In een poging de Predator-franchise nieuw leven in te blazen lijkt het erop dat deze film een ogenschijnlijke doodsteek uitdeelt, daar kan zelfs een technisch verder prima 4K release niets aan veranderen.

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

8 februari, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c59a45db01b6_selected-products" products="9200000098799059,9200000098799045,9200000098799028,9200000101813756,1002004012178657" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer