The Protégé

Informatie

RegieMartin Campbell
Jaartal2021
Releasedatum01-10-2021
Speelduur105 minuten
DistributeurAmazon Prime Video
CastMaggie Q, Michael Keaton, Samuel L. Jackson, Robert Patrick, Patrick Malahide, David Rintoui, Ori Pfeffer en Ray Fearson

Anna is een huurmoordenaar die door Moody is opgevoed nadat hij haar ontdekte in de nasleep van een bloedbad in Vietnam, waar zij vier mannen doodde die haar hadden ontvoerd en haar familie vermoordden. Jarenlang reisden ze samen de wereld rond, waarbij Moody haar alles leerde over overtrouwen en overleden en voltooiden zij spraakmakende missies. Hierbij vestigde Anna zich in een boekwinkel waar Moody een landhuis betrok. Anna haar leven schudt op zijn grondvesten als Moody op brute wijze vermoord. Anna gelooft dat Edward Hayes, een eerder doelwit, erbij betrokken is en besluit om wraak te nemen.

Dat het maken van een film vaak ook een kwestie van doorzetten is blijkt vaak uit het feit dat er nogal wat wisselingen plaats vinden bij de cast en crew. Dit is bij The Protégé niet anders. Zo was in 2017 de film nog getiteld Ana en zou Gong Li de hoofdrol gaan spelen. Twee jaar later stond de vlag er heel anders bij, wat uiteindelijk resulteerde in deze film. The Protégé is eigenlijk een vrij standaard actiethriller zoals we er vrij veel zijn verspreid over het jaar. Voordeel dit keer is wel dat de film niet volledig doorslaat in belachelijke wendingen en de film met Michael Keaton een villain heeft die duidelijk heel veel plezier heeft in zijn rol. Wat ook helpt is dat veteraan Martin Campbell aan het roer staan, een man die niet alleen Zorro van nieuw elan voorzag met The Mask of Zorro, maar ook James Bond tweemaal terugbracht naar het hoogste niveau met GoldenEye en Casino Royale.

De hoofdrol in de film is voor Maggie Q, een actrice en model die al te zien was in menig Hollywoodfilm en het gezicht was van televisieserie Nikita. Haar oosterse uiterlijk wordt hier gebruikt voor de opzet van de film en eigenlijk doet ze het verder gewoon prima. Natuurlijk, ze heeft niet de uitstraling van haar tegenspelers Samuel L. Jackson en Michael Keaton, maar ze komt er aardig mee weg. De film bevat daarna nog wat goed bezette bijrollen, maar eigenlijk worden die allesbehalve goed benut. Zo heeft Jackson een mentorrol zoals we al veel vaker hebben gezien en had Robert Patricks’ rol van de stereotype motormuis werkelijk door ieder ander gespeeld kunnen worden. Gelukkig maakt Keaton flink wat goed. Hij haalt eigenlijk gewoon alles uit zijn rol, en meer. Hij maakt het beste van zijn dialogen en mag zich zelfs een paar keer uitleven in een, weliswaar wat kort, een-op-een gevecht. Hoogst vermakelijk wat dat betreft.

Helaas ontstijgt The Protégé gewoon nergens het niveau van veel soortgelijke films in het genre. Het is allemaal goed gemaakt en vermakelijk, maar meer ook niet. Je bent de film de volgende dag waarschijnlijk alweer vergeten. Nu is daar natuurlijk niets mis mee, maar bij een film die is gemaakt door de studio achter de John Wick-films hoop je ergens toch op wat meer. Dat betekent gelukkig niet dat je hoeft te vervelen. De actie ziet er goed uit. Waar we vaak worden ondergedompeld in een cgi-festijn dat zijn weerga niet kent, is daar hier geheel geen sprake van. Niet dat we overigens enig realisme hoeven te verwachten hoor. Wie een blikt werpt op het tengere lijf van Maggie Q en de spierbundels waar ze het met speels gemak tegen opneemt weet wat dat betreft genoeg. Maar goed, daar gaat het bij een film als deze ook niet om en de film pretendeert gelukkig ook weinig meer te zijn dan de gewoon lekker vermakelijke actiethriller die het is.

The Protégé is een vermakelijke dertien in een dozijn actiethriller voor de liefhebbers van het genre. Met Maggie Q heeft de film naast wat eye candy ook zeker de nodige kwaliteit in huis. Ze is ondertussen alweer 42 jaar, maar lijkt niet gezwicht voor de grote golf aan cosmetische ingrepen in Hollywood en is gewoonweg beeldschoon als altijd. Ze krijgt daarnaast alle ruimte om flink wat acrobatische toeren uit te voeren en dat gaat haar goed af. Ook heeft ze fijn tegenspel van Michael Keaton. Wel is het jammer dat de talenten van Samuel L. Jackson en vooral Robert Patrick zo slecht benut worden. En als we dan kijken naar Martin Campbell, de regisseur van dienst, kunnen we gerust stellen dat de film niet in de buurt komt van zijn beste werk, maar hij genoeg ervaring heeft om alles op een solide manier naar het scherm te brengen. Het maakt dat The Protégé onderaan de streep gewoon een fijne film is om een avondje mee te vertoeven. Niks hoogstaands of memorabels verder, maar voor de liefhebbers van een goed gemaakte actiefilm zeker aan te bevelen.

1 oktober, 2021

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer