The Quake

Informatie

RegieJohn Andreas Andersen
Jaartal2018
Releasedatum21-06-2018
Speelduur108 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastKristoffer Joner, Hang Tran, Ane Dahl Torp, Edith Haagenrud-Sande, Katherine Thorborg Johansen & Jonas Hoff Oftebro

Seismoloog Kristian Eikjord is een nationale held als hij duizenden mensen weet te redden van een naderende aardbeving. Toch heeft de ramp zijn sporen nagelaten bij Kristian en leeft hij, drie jaar later, een eenzaam bestaan ver weg van zijn vrouw, zoon en dochter. Hij probeert zo nu en dan het contact te herstellen, maar het lukt hem niet om weer grip te krijgen op zijn leven. Als een bevriende seismoloog plotseling komt te overlijden tijdens een onderzoek in een tunnel op mysterieuze wijze, krijgt Kristian al snel het idee dat er meer aan de hand is. Samen met de dochter van zijn overleden vriend duikt hij in de aantekeningen die zijn achtergelaten. Kristian ontdekt dat een nieuwe grote aardbeving aanstaande is en doet er alles aan om de autoriteiten te waarschuwen. Maar als zijn pogingen om de bevolking van Oslo te redden aan dovemans oren gericht zijn, is het ieder voor zich als de aardbeving ieder moment kan opduiken.

De hoes van de blu-ray uitgave van The Quake windt er geen doekjes om: de titel geschreven in een betonnen lettertype, explosies, instortende gebouwen, paniek met kinderen en een pakkende tagline: “It can happen anywhere.” Dat het hier om een nieuwe film van regisseur Roland Emmerich gaat moge duidelijk zijn, toch? Niet? Michael Bay dan? Ook niet? Wel een film uit Hollywood toch? Nee, het zal even schakelen zijn voor de gemiddelde kijker dat deze rampenfilm komt uit het prachtige Noorwegen. Voor wie denkt dat grootschalige rampenfilms alleen uit Hollywood kunnen komen zal zich na de aftiteling van The Quake zonder twijfel even goed achter zijn of haar oren krabben.

Bij Amerikaanse rampenfilms staat altijd één ding voorop: zoveel mogelijk CGI-geweld om daarmee zo veel mogelijk schade op de meest spectaculaire manier in beeld te brengen. Karakterontwikkeling is daarbij van ondergeschikt belang. Hoe anders is dat bij The Quake, originele titel Skjelvet, waarin de mensen meer centraal staan dan de ramp zelf. Een verademing die bijzonder goed uitpakt. Het grote voordeel daarbij is namelijk dat je als kijker meer verbonden bent met de personages die vechten om te overleven terwijl het gebouw waarin ze rondlopen op instorten staat. Samengeknepen billen gegarandeerd dus als de aardbeving aanstaande is die te boek staat als de sterkste ooit gemeten in Noorwegen.

Maar wat misschien nog wel de grootste verrassing is van deze Noorse productie van regisseur John Andreas Andersen, is dat de CGI niet onderdoet voor het miljoenen geweld uit Amerika. Op zeer overtuigende wijze maakt de film duidelijk wat de impact is van de aardbeving zonder daarbij door te schieten in visueel geweld dat vooral voor het spektakel zou worden toegevoegd. Laat je dus niet misleiden door het enigszins B-film-achtige uiterlijk van de dvd en blu-ray, maar geeft The Quake vooral een kans om te gaan zien. Spektakel op een emotionele manier gegarandeerd!

Extra’s: Het is spijtig om te zien da de blu-ray het moet doen zonder extra’s op de schijf. En dat terwijl het enorm interessant zou zijn geweest om een kijkje achter de schermen te krijgen bij deze Noorse productie.

The Quake lijkt de zoveelste rampenfilm uit Hollywood, maar komt verrassend genoeg uit Noorwegen. Verrassend goed ook want ditmaal staan de karakters centraal in plaats van het digitale geweld. Een verademing, want daarmee wordt de spanning nog net een beetje meer opgeschroefd. Dat niet ieder verhaallijntje even goed uit de verf komt is de makers vergeven, want het doet niets af aan deze hele fijne thriller waarbij er ook zeker ruimte is voor liefhebbers van digitaal geweld dat op zeer overtuigende wijze de aanstaande ramp in beeld weet te brengen.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

8 juli, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5d1fa71e0b354_selected-products" products="9200000101472441,9200000101472447" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer