The Red Turtle

Informatie

RegieMichael Dudok de Wit
Jaartal2016
Releasedatum30-11-2016
Speelduur80 minuten
DistributeurLumière
Castn.v.t.

Na een heftige strijd tegen de golven spoelt een schipbreukeling aan op een onbewoond eiland. Geconfronteerd met zijn eenzaamheid voert hij een dagelijkse strijd tegen de elementen, waarna hij zijn eerste pogingen doet te ontsnappen. Zijn pogingen het eiland met een vlot te verlaten mislukken keer op keer en op een dag komt hij oog in oog te staan met een reusachtige rode schildpad. Gefrustreerd door opnieuw een mislukte ontsnappingspogingen schreeuwt de man het uit en viert hij zijn frustraties bot op het dier. Het is een gebeurtenis die zijn verblijf op het eiland in een nieuw daglicht lijkt te plaatsen en waarna de grens tussen droom en werkelijkheid steeds verder vervaagt.        

The Red Turtle is een Frans-Japanse animatiefilm van de Nederlandse regisseur Michael Dudok de Wit. Dudok de Wit wist eerder grote indruk te maken met de korte animatiefilm Father and Daughter, waarvoor hij in 2001 zelfs een Oscar mocht ophalen. Dat zijn stijl erg geïnspireerd is door de Chinese en Japanse kunst was ook opgevallen bij de bekende Japanse animatiestudio Studio Ghibli, die hem vroegen om zijn eerste lange animatiefilm te maken. Nogal een verandering in zijn manier van werken. Zo was Dudok de Wit gewend om zijn handgetekende animatiefilms altijd op eigen kracht te maken, maar werd hij bij deze lange productie geassisteerd door een team van tekenaars uit heel Europa.

Het eerste wat opvalt aan deze animatiefilm, is het gebrek aan dialoog. Gebrek dus, zeker geen gemis. Iets wat dan weer vooral te danken is aan het indrukwekkende geluidspoor en de prachtige muziek van componist Laurent Perez Del Mar. Door dit gebrek aan dialoog ben je als kijker extra gefocust op de film en wat er gebeurt met de hoofdpersoon. Het is hierbij overigens knap dat dit nooit voor vraagtekens zorgt. Waar de kleurrijke films uit de koker van Disney en Pixar de volwassene vaak uitnodigen om mee te kijken zal dat hier andersom zijn. Het maakt The Red Turtle tot een indrukwekkend en ontroerend sprookje dat door zijn visuele manier van vertellen alle leeftijden op een eigen manier zal weten aan te spreken.

Met zijn kleurenpracht, de landschappen ogen meer dan eens als een prachtige aquarel, en oog voor detail weet de film indruk te maken en doet de film op deze vlakken zeker niet onder voor de ondertussen met de klassiekerstatus bestempelde films van Hayao Miyazaki. Toch is deze film door zijn manier van vertellen meer nog dan de films van Miyazaki een sprookje te noemen. We zien niet alleen de strijd van de man tegen de elementen, maar door de waanideeën komen ook thema’s als leven en dood sterk naar voren. Het is deze film die de succesvolle korte films van Dudok de Wit maken tot vingeroefeningen en die de lat voor zijn volgende project enorm hoog legt.

Extra’s: Voorzien van een mooie sleeve is de Blu-ray wat uiterlijk betreft goed verzorgd. Ook de schijf zelf is goed gevuld, wellicht niet qua kwantiteit, maar zeker qua kwaliteit.
▪ VPRO-documentaire: ‘Het verlangen van Michael Dudok de Wit’ (57:27) We zien een boeiend verslag van hoe Dudok de Wit en zijn team meer dan twee jaar lang zijn gevolgd tijdens het creatieve proces dat zou leiden tot The Red Turtle.
▪ Korte films ‘Father & Daughter’ en ‘The Aroma of Tea’ (11:34) De twee korte films van Dudok de Wit uit respectievelijk 2000 en 2006.
▪ Trailer (1:50)
▪ Lumière trailers (5:39) Promotionele trailers van Phantom Boy, The Tale of the Princess Kaguya en The Wind Rises.

The Red Turtle is een prachtige animatiefilm die zich kan meten met het beste werk dat is voortgekomen onder de vlag van Studio Ghibli. Naast thema’s als leven en dood is The Red Turtle ook vooral een film vol verlangen. Een verlangen om van het eiland af te komen en later het verlangen tegen de eenzaamheid. Door het gebrek aan dialoog gaat de focus extra uit naar de verbeelding, welke op een prachtige wijze vorm heeft gekregen onder het oog van Dudok de Wit. Het maakt van The Red Turtle tot de beste animatiefilm van het jaar en we kijken dan ook vol verlangen uit naar zijn volgende project.     

Met dank aan Lumière voor het recensie-exemplaar.

8 december, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer