The Rental

Informatie

RegieDave Franco
Jaartal2020
Releasedatum23-12-2020
Speelduur88 minuten
DistributeurThe Searchers
CastAllison Brie, Dan Stevens, Sheila Vand, Jeremy Allen White, Toby Huss, Chase Baker & Toby Huss

Mina en Charlie staan op het punt om zich te storten op een grote nieuwe klus die veel van hen zal vergen. Om nog even te ontspannen, besluiten ze, samen met hun geliefden Josh en Michelle, om een luxe huisje te huren voor een weekend. Het huisje dat ze hebben uitgezocht bevindt zich aan de kust en in de buurt van een bos wat het de meest geschikte plaats maakt om nog even lekker te kunnen uitwaaien. Maar als de eerste avond zich voltrekt, gaat het al snel mis waardoor de onderlinge relaties op scherp komen te staan. Maar hun onderlinge strubbelingen zijn wel hun minste zorgen. Ze krijgen namelijk het gevoel dat ze niet alleen zijn in het vakantiehuisje en in de gaten worden gehouden. Bang dat hun geheimen openbaar zullen worden, drijft het viertal zichzelf steeds meer tot wanhoop. Wat een weekend vol rust en ontspanning had moeten worden, mondt al snel uit op een hectische strijd om te overleven.

Jongeren die voor een weekendje een huisje huren om lekker te kunnen zuipen of te blowen, maar vervolgens moeten rennen voor hun leven. Nee, voor wie bovenstaande synopsis zo leest zou op voorhand zeggen dat The Rental de zoveelste slasher is die het overvolle horror-genre rijk is. Het is überhaupt een wonder te noemen dat er nog steeds jonge mensen zijn die het aandurven om een weekendje weg te gaan. Toch is The Rental verrassend genoeg van een heel ander kaliber. Debuterend regisseur Dave Franco, broertje van James Franco en als acteur te zien in o.a. The Disaster Artists en Now You See Me, weet van het uitgekauwde gegeven toch nog een zeer verrassende film te maken die spannender is dan deze op het eerste oog lijkt.

Franco begrijpt dat spanning vooral wordt bereikt door zoveel mogelijk weg te laten en vooral het brein van de kijker aan het werk te zetten om zich een voorstelling te maken bij wat mogelijk komen gaat. Een slimme en eenvoudige manier om de spanning te verhogen, al had Franco ook niet de financiële middelen om groots uit te pakken. Toch is het maar de vraag of hij met een ander budget wel een andere film had gemaakt, aangezien zijn eigen geschreven verhaal, dat hij neerpende met scenarist Joe Swanenburg, ook dusdanig minimaal aanvoelt dat meer gore of bloederige taferelen waarschijnlijk niet in het voordeel van de film hadden gewerkt. Hij houdt de zaken klein en simpel, maar daardoor ook bijzonder effectief als de film afstevent op zijn climax vol vragen.

Franco weet met zijn vier hoofdrolspelers, waaronder zijn vrouw Allison Brie (Community), een prima kwartet te creëren die allemaal onderlinge strubbelingen met elkaar hebben die langzaam naar boven komen drijven. Om de spanning op te bouwen tot de ongenodigde gast zich aandoet, rekent hij volledig op zijn cast die prima aansluiting bij elkaar vinden. Al moet gezegd worden dat hier wel de nodige clichématige trekjes zijn gebruikt om de personages vorm te geven. Veel geeft het overigens niet, want het zit de film zelf geen enkel moment in de weg. Als kijker wordt je probleemloos meegevoerd tijdens het weekend dat ontspannen begon, maar waarvan de verhoudingen al snel op scherp worden gezet. Eigenlijk was de ongenodigde gast helemaal niet eh… nodig, maar de manier waarop het viertal de eerste aanwezigheid voelt drijft de onderlinge spanning net wat meer op. En juist daarom is The Rental een meer dan geslaagde thriller met een horror-randje geworden.

Extra’s: Helaas moet The Rental het doen met een kale release op Blu-ray en dvd en dus is er geen bonusmateriaal aanwezig.

The Rental is het zeer sterke regiedebuut van acteur Dave Franco die toch nog een verrassende wending weet te geven aan een zeer uitgekauwd concept over vier mensen die voor een weekend een huisje huren. De film zinspeelt op een ongenodigde gast die het viertal nauwlettend in de gaten houdt, maar het zijn vooral de onderlinge spanningen tussen de vier hoofdpersonages die de film zo sterk maakt. Toegeven, ze zijn wellicht wast clichématig, maar grappig genoeg zit dat The Rental geen moment in de weg. Franco weet de spanning gestaag op te voeren tot een climax die de kijker ongetwijfeld niet snel zal zien aankomen. Verrassend sterke thriller met een horror-randje die doet uitkijken naar meer films van de acteur!

Met dank aan The Searchers i.s.m. Triple P Entertainment voor het recensie-exemplaar.

10 januari, 2021

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer