The Return (restored version)

Informatie

RegieAndrey Zvyagintsev
Jaartal2003
Releasedatum25-08-2015
Speelduur105 minuten
DistributeurLumière
CastVladimir Garin, Ivan Dobronravov en Konstantin Lavronenko

In Rusland zijn de broers Andrei en Ivan helemaal naar elkaar toegegroeid, om zo het gemis van een vaderfiguur in hun leven te compenseren. Als hun vader na 12 jaar opeens weer ten tonele verschijnt, is het dan ook zoeken naar de juiste manier om hiermee om te gaan. Waar Andrei vooral blij is met de komst van zijn vader, is de jongere Ivan een stuk gereserveerder. Hun moeder stemt toe dat hun vader de jongens meeneemt op wat op het eerste oog een eenvoudige visvakantie lijkt richting een afgelegen eiland. Eenmaal onderweg probeert hun vader op een nogal onhandige en onnodig harde manier de jongens allerlei levenslessen mee te geven, om zo in korte tijd de gemiste jaren met zijn zoons goed te maken.

The Return is beter bekend onder de Russische titel Vozcrashchenie, wat in 2003 het regiedebuut betekende voor Andrey Zvyagintsev. Een exact budget is onbekend, maar naar verluid werd de film gemaakt voor een half miljoen dollar. Toen een jaar later de internationale release volgde was deze vrijwel direct een doorslaand succes, getuige de Gouden Leeuw die werd gewonnen op het Filmfestival van Venetië. Ondertussen is Zvyagintsev vier films verder en is hij een grote naam in de internationale arthouse cinema dat dus begon met The Return. En die film is nu eindelijk uitgebracht op Blu-ray en speciaal hiervoor helemaal gerestaureerd.

De opnames van The Return vonden plaats op en rond het Ladogameer, het grootste meer van Europa, wat prachtige beelden oplevert. Saillant detail is dat Vladimir Garin, die de rol van de oudere broer Andrei vertolkt, niet lang na de première om het leven kwam door een verdrinkingsdood in datzelfde meer. Hierdoor heeft hij weinig tot niks meegekregen van het grote succes van de film en is hij met zijn acteerprestaties nooit verder gekomen dan alleen deze rol. Maar wat een rol, want net als Ivan Dobronravov zet Garin een vreselijk sterke acteerprestatie neer. Iets wat we toch niet vaak zien bij zulke jonge acteurs.

De film draait grotendeels om drie personages, namelijk de vader en zijn twee zoons. De terugkomst van de vader in hun leven zorgt ervoor dat de broers zichtbaar heen en weer worden gegooid in hun emoties waarbij het direct opvalt dat ze hier beiden anders mee omgaan, wat direct hun band beïnvloedt. Dit alles wordt treffend gevangen door Zvyagintsev, want het sterke camerawerk en de opbouw naar veel (onderhuidse) spanning wordt goed neergezet en daarnaast blijft er ruimte voor de interpretatie van de kijker. Zo wordt nergens hardop genoemd waar de vader al die jaren is geweest en kan je hier als kijker enkel je eigen invulling aan geven. Het is bij The Return juist één van de sterke punten de film.

Toch zal de film zeker niet iedereen kunnen bekoren. Zo wordt de film tergend langzaam opgebouwd, om uiteindelijk pas helemaal bij het einde opeens een knock-out toe te dienen. Hier zal niet iedereen het geduld voor op kunnen brengen, maar daarbij kan je je natuurlijk afvragen hoeveel mensen zullen opveren als je voorstelt om een Russische arthouse film op te zetten. Wat dat betreft is het een film voor de liefhebber, maar in dat segment dan ook wel gelijk een vreselijk goede film. De film zette de deuren open voor Zvyagintsev die na deze film ook het prachtige Izgnanie en Leviafan afleverde, hier beter bekend als The Banishment en Leviathan.

Extra’s: Het zijn dit soort films die geen making of behoeven over special effects en dergelijke. Helaas mist wel de prachtige making of die we eerder wel op de eerdere dvd release terugvonden. Daarnaast was het wellicht interessant geweest om te zien wat voor werk men heeft verricht voor de remaster. Ook een documentaire over regisseur Zvyagintsev had zeker niet misstaan.

The Return is een prachtig gefilmd Russisch familiedrama, waarbij de focus ligt op de relatie tussen twee broers en hun terugkerende vader na een afwezigheid van 12 jaar. De film tekende het debuut van regisseur Andrey Zvyagintsev, die vooralsnog alleen Russische films afleverde. Toch weet hij iedere nieuwe film die hij maakt steeds meer mensen te bereiken. Het is daarom ook goed dat The Return prachtig gerestaureerd wordt uitgebracht op Blu-ray, want de film bevat prachtige shots die juist op dit medium ten volste tot hun recht komen.

Met dank aan Lumière voor het recensie-exemplaar.

25 augustus, 2015

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer