The Secret Life of Pets – Huisdiergeheimen

Informatie

RegieChris Renaud en Yarrow Cheney
Jaartal2016
Releasedatum23-11-2016
Speelduur87 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastLouis C.K., Eric Stonestreet, Kevin Hart, Ellie Kemper, Lake Bell, Jenny Slate en Jenny Slate - Fedja van Huêt, Frank Lammers, Jandino Asporaat, Georgina Verbaan, Peggy Vrijens en Derek de Lint

De Jack Russell Max is de wereld te rijk met zijn leven als huisdier van baasje Katie in hartje New York. Toch verandert zijn onbezorgde leventje van het ene op het andere moment als Katie thuis komt met Duke, een bastaard die zij uit het asiel heeft gehaald. Duke probeert de sfeer te maken, maar Max is hier duidelijk niet van gediend en probeert zo snel mogelijk van Duke af te komen. Hun gebekvecht brengt hen al snel in de problemen waarbij ze in contact komen met het konijn Sneeuwbal en zijn Rioolrakkers: gedumpte dieren die een hekel hebben aan de gehoorzame huisdieren en hun baasjes. Het wordt al snel duidelijk dat Max en Duke hun geschillen opzij moeten zetten als hij hun weg terug naar huis willen vinden.

Huisdiergeheimen, zoals de Nederlandse titel van deze film luidt, is een productie van Illumination Entertainment. De haarscherpe geanimeerde wereld van deze film lijkt dan ook veel op die van de Minions, de film rond de gele pilvormige wezentjes van deze studio. Het zal daarbij niemand verbazen dat de man achter deze film Chris Renaud is, die eerder tekende voor de regie van onder andere de twee Despicable Me-films. Maar waar die films mochten rusten op de humor van de geniale bijfiguurtjes, die vorig jaar zelfs hun eigen film kregen, tapt Huisdiergeheimen uit een ander vaatje. Zo hebben mensen geen echte rol in de film en draait de film volledig om huisdieren. Dit natuurlijk ondersteunt met een flinke scheut humor en een pakkende soundtrack.

De stemmen in de film zijn niet direct ingesproken door een handvol willekeurige grote sterren. Zo is de stem van de trouwe Max ingesproken door Louis C.K. die daarbij leuk tegenspel krijgt van Eric Stonestreet als de bastaard Duke. Toch zijn beiden geen partij voor Kevin Hart, die de show steelt als het konijn Sneeuwbal. Hart zorgt voor de komische noot en bijna alle scènes met het konijn behoren tot de leukste in de film. Een andere leuke stemrol is weggelegd voor Jenny Slate, die eerder al voor stemmen tekende in films als Zootropolis en Dr. Seuss’ The Lorax. Als Gidget heeft zij gevoelens voor Max en zet zij alles op alles om Max te helpen als hij in de problemen zit. Zij wordt hierbij geholpen door Tiberius, een knorrige buizerd, die is ingesproken door Albert Brooks.

Ook de Nederlandse stemmencast is goed voorzien. Zo spreken Fedja van Huêt en Frank Lammers Max en Duke in en doet Jandino Asporaat een zeer verdienstelijke poging om de concurrentie aan te gaan met Kevin Hart als Sneeuwbal. Georgina Verbaan tekende voor de stem van Katie en Peggy Vrijens is een heerlijke Gidget die steun vind in Derek de Lint als Tiberius.

Ondanks de meer dan aardige animatie en de zeer verdienstelijke stemmencast heeft de film wel te leiden onder het behoorlijk voorspelbare verhaal. Als Max en Duke in de problemen komen en hierdoor hun onenigheid opzij moeten zetten om te overleven, is het namelijk al vrij snel duidelijk welke kant de makers op gaan met het verhaal van deze buddy-film. De honden groeien steeds meer naar elkaar toe en de film stevent af op een avontuurlijk maar toch wel erg voorspelbaar einde. Alles blijft natuurlijk zeer genietbaar, zeker voor de jongere doelgroep, maar het voorkomt dat Illumination Entertainment een productie aflevert die de strijd met films uit de stal van concurrenten Pixar, Disney en zelfs DreamWorks echt aan kan gaan.

Extra’s: De Blu-ray release is goed gevuld met extra’s waarbij niet alleen een blik achter de schermen van de productie wordt gegeven, maar we ook worden verwend met onder andere drie nieuwe mini filmpjes.
▪ Minifilms (19:33) NTV:Norman Television (03:59), Weenie (04:03), Maaier Minions (04:10) en Making of- minifilms (07:21)
▪ De mensen achter Huisdiergeheimen
(09:19) Interview met het team achter de film, Chris Meledandri, Janet Healy, Chris Renaud, Yarrow Cheney en Brian Lynch.
▪ Dieren kunnen praten: Ontmoet de acteurs
(03:46) Een korte special waarin we korte interviews zien met de stemacteurs en hen aan het werk zien.
▪ Alles over de huisdieren (06:24) Een leuke special met de echte dieren die de inspiratie vormden voor de dieren in de film.
▪ Hairstylist van de honden (03:40) Stemacteur Eric Stonestreet gaat op bezoek bij een puppysalon.
▪ Hoe je een animatiefilm maakt (04:12) Een veel te korte, maar zeer interessante, making of met veel vergelijkingen in de verschillende fasen van ontwikkeling.
▪ De anatomie van een scène
(04:44) Het ontleden van scène, waarbij je nog maar eens ziet wat er allemaal voor nodig is om een animatiefilm te maken.
▪ Het beste van Sneeuwbal (01:14) De hoogtepunten van Sneeuwbal uit de film, waarbij de speelduur al aangeeft dat zijn aandeel eigenlijk veel te kort is.
▪ ‘Lovely Day’ lyrics video (02:22)
▪ Zing mee met Hot Dog (01:10) Een leuke karaoke optie, die helaas alleen in het Engels te bekijken is.
▪ Brian de Minion over Huisdiergeheimen (02:56) Een onnodige, in drie delen gesplitste, special met een hoofdrol voor de Minions.
▪ GoPro –Huisdiergeheimen (02:01) Een wat vreemde feature, dat vooral dient als promotiefilmpje voor de GoPro camera’s.
▪ SING trailer (04:00)

The Secret Life of Pets – Huisdiergeheimen is een erg vermakelijke animatiefilm die uitblinkt in degelijkheid. Zo zijn de animatie en de stemmencast goed verzorgd, maar echt uitblinken doet de film niet. De oorzaak hiervan ligt vooral in het voorspelbare verloop van het verhaal. Het voorkomt dat deze film kan opboksen tegen het animatiegeweld van andere studios als Pixar, Disney en DreamWorks. De lat is de laatste jaren dan ook behoorlijk hoog gelegd door deze studios. Toch staat dit alles een heerlijk vermakelijk avontuur niet in de weg, dat vooral de jongere doelgroep zeker zal weten te bekoren.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

23 november, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer