The Secrets We Keep

Informatie

RegieYuval Adler
Jaartal2020
Releasedatum19-03-2021
Speelduur98 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastNoomi Rapace, Joel Kinnaman, Amy Seimetz & Chris Messina

Het is vijftien jaar na de Tweede Wereldoorlog als de Roemeense Maja een gelukkig leven heeft opgebouwd in Amerika. Ze heeft de gruweldaden waarmee ze toentertijd geconfronteerd werd achter zich gelaten, maar dan duikt er een schim op uit haar verleden. Maja heeft het vermoeden dat de Zwitsere Karl, die net in haar buurt is komen wonen, in werkelijkheid een Duitse SS-officier is die haar en en haar zus ten tijd van de oorlog heeft verkracht en voor dood heeft achtergelaten. Maja besluit om hem te ontvoeren en verbergt hem vastgeketend in haar kelder. Ze vraagt haar man Lewis om haar te helpen om Karl te laten bekennen dat hij inderdaad een oud-SS-officier is, maar Lewis twijfelt of zijn vrouw het wel bij het rechte eind heeft. Is dit werkelijk de man die haar leven verwoestte of is hij iemand die toevallig erg veel lijkt op de man die onderdeel is van haar niet verwerkte trauma’s? Terwijl de politie inmiddels een zoektocht is gestart naar Karl bereikt de ondervraging zijn hoogtepunt als Maja steeds een stap verder gaat om de waarheid boven tafel te krijgen. Maar is ze ook bereid om de gevolgen van die mogelijke waarheid samen met haar man te kunnen accepteren? Of begaat ze een vreselijk vergissing die niet meer terug te draaien is?

Het is niet makkelijk om geconfronteerd te worden met de demonen uit je verleden. Helemaal niet als je ontdekt dat zij een onbezonnen leven leiden zonder de pijn te ervaren die jij een tijdje, of nog steeds, met je meedraagt. Voor veel slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog is die confrontatie realiteit geworden als ze ontdekken dat voormalige SS-officieren het is gelukt om te ontsnappen en elders een nieuw bestaan hebben kunnen opbouwen zonder boete te doen voor hun daden. Gelukkig zijn al heel veel van deze personen uiteindelijk opgespoord en alsnog berecht, maar dat maakt het innerlijke gevecht voor de slachtoffers er natuurlijk niet bepaald makkelijker op. Zij hebben een leven lang moeten leven met trauma’s die ze niet of nauwelijks hebben kunnen verwerken. Een pijnlijke en emotioneel gezien zware zaak die de basis is van deze zenuwslopende thriller waarin actrice Noomi Rapace gestalte geeft aan de Roemeense Maja die plots, en jaren na de Tweede Wereldoorlog, de man tegen het lijf loopt die haar heeft verkracht en voor dood heeft achtergelaten.

The Secrets We Keep is een soort wraak-thriller, maar dan meer in de klassieke vorm van het woord. Maja bedenkt geen plan om de man die haar leven heeft verwoest het leven zuur te maken, maar ontvoert hem simpelweg om de waarheid boven tafel te halen. Vermoorden wil ze hem wel, maar iets in haar houdt haar tegen om de trekker zo snel mogelijk over te halen. Maja twijfelt, want de man die ze ontvoert zegt heel iemand anders te zijn en ten tijde van de oorlog een rustig leven te hebben geleefd in Zwitserland, ver van de oorlog vandaan. Heeft ze het dan inderdaad niet bij het juiste eind? Is deze man inderdaad gewoon de Karl uit Zwitserland die hij beweerd te zijn? Lijkt hij alleen maar op de SS-officier en is de gelijkenis louter toeval? De twijfels beginnen steeds meer aan Maja te trekken die haar steeds verder over het randje lijken te duwen. Een randje waar ze eigenlijk niet overheen wil gaan, maar wat steeds lastiger voor haar wordt. Helemaal als ze ook haar man Lewis bij de ontvoering betrekt.

The Secrets We Keep bouwt de spanning gestaag op en het is tot de laatste mintuut gissen welke waarheid boven tafel zal komen. Maar toch, ondanks deze meer dan prima opbouw beklijft de film van regisseur Yuval Adler niet. Daarvoor is de film veel te structureel qua opbouw en is er geen ruimte voor zijsporen om de film te voorzien van een extra dimensie. En dat terwijl er wel degelijk wordt gespeeld met andere interessante plotlijntjes, maar waar helaas nauwelijks tot niets mee wordt gedaan. Zo besluit Maja om een vriendschappelijk relatie aan te gaan met de vrouw van Karl, maar die ontwikkeling is maar weinig van toegevoegde waarde. Het blijft allemaal op een bepaalde manier veel te simpel en te netjes. The Secrets We Keep is zeker geen slechte film of matige thriller, maar bijzonder wil het helaas ook nergens echt worden.

Extra’s: De uitgave van The Secrets We Keep moet het helaas doen met een kale editie op blu-ray. De film wordt wel vooraf gegaan met een handjevol trailers van andere films van distributeur Dutch Filmworks.

The Secrets We Keep is een meer dan prima thriller, maar blijft helaas net iets te oppervlakkig om echt boven het maaiveld uit te kunnen steken. De film speelt zich af in 1960 waarin Maja, gespeeld door Noomi Rapace, een voormalige SS-officier denkt te herkennen en hem ontvoert om de waarheid boven tafel te krijgen. Yuval Adler weet de spanning gestaag op te bouwen, maar weet de film helaas niet te voorzien van een extra laag om meer spanning te creëren dan enkel de ontvoering waar het allemaal om draait. Dat terwijl hij wel degelijk een paar zijplotjes opgegooid, maar deze niet de juiste invulling weet te geven. The Secrets We Keep is zeker geen slechte film, de rol van Noomi Rapace maakt de film al zeker een kijkbeurt waard, maar weet geen moment te beklijven. Het is allemaal veel te gestructureerd en rechtlijnig om echt als zenuwslopende thriller bestempeld te kunnen worden.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

9 april, 2021

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer