The Shawshank Redemption 4K

Informatie

RegieFrank Darabont
Jaartal1994 | 2021
Releasedatum15-09-2021
Speelduur142 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastTim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton, William Sadler, Clancy Brown, Gil Bellows, Mark Rolston, James Whitmore en Jeffrey DeMunn

In 1947 wordt bankier Andy Dufresne veroordeeld voor de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Hij houdt vol dat hij onschuldig is, maar belandt toch met tweemaal levenslang in de strenge Shawshank State Prison. Daar raakt hij bevriend met Ellis ‘Red’ Redding, een medegevangene die eveneens een levenslange gevangenisstraf uitziet en die zo zijn wegen heeft om voor iedereen spullen te kan regelen. Vanaf dat moment zijn er nog twee dingen die Andy op de been houden: hoop en een grote poster van Rita Hayworth. Als Andy twee jaar later tijdens teren van het dak van de gevangenis een hoofdbewaker hoort praten over een mogelijke erfenis waarvan hij een groot deel dreigt mis te lopen door de successierechten, besluit hij hem te hulp te schieten. Na dit vooral heeft de directie Andy’s slimheid door en krijgt hij het ene na het andere tijdverdrijvende klusje aangeboden en regelt hij uiteindelijk zelfs de bankzaken van de gevangenisdirecteur. Toch verliest Andy nooit de hoop om zijn leven voort te kunnen zetten buiten de muren van de gevangenis.

Wie gevraagd wordt naar wat nou gezien wordt als de beste film aller tijden, zal misschien denken aan epische films als The Godfather of Lawrence of Arabia. Misschien dat de jongere generatie komt met een titel als The Dark Knight of Inception. Feit is echter dat bij de IMDb, dat algemeen toch wel geaccepteerd is als leidende online films- en seriedatabank, een titel op de eerste plaat prijkt die mensen niet snel noemen als hen gevraagd wordt naar de beste film aller tijden. We hebben het natuurlijk over The Shawshank Redemption. De film vindt zijn oorsprong in ‘Rita Hayworth and Shawshank Redemption, geschreven door ‘master of horror’ Stephen King en onderdeel van Different Seasons, een collectie waarin King zich meer richt op drama in plaats de horror waar hij zo bekend om is. Niet dat het daarmee allemaal kant en klaar was voor Darabont, maar hij wist de novelle uit te werken tot een volwaardige film, waarbij hij werd geïnspireerd door werk van de legendarische Frank Capra. Ook haalde hij inspiratie uit het werk van regisseur John Frankenheimer, die hij tegenkwam bij het scouten van locaties en uitgebreid de tijd nam om hem van advies te voorzien.

Met een zelfgeschreven script en 25 miljoen dollar op zak begon Darabont met het casten van zijn film. Dat ging niet altijd van een leien dakje, vooral ook omdat Darabont nog maar weinig ervaring had en diverse namen alleen daarom al afhaakten. Toch kreeg alles langzaam maar zeker vorm. Producent Liz Glotzer droeg Morgan Freeman voor, die hierbij even voorbij ging aan het feit dat men eigenlijk op zoek was naar een blanke Ierse man. En Darabont castte Tim Robbins nadat hij hem zag in Jacob’s Ladder. Robbins stond er vervolgens op dat Darabont de ervaren cinematograaf Roger Deakins aanstelde. En toeval of niet, achteraf gezien was het keer op keer een schot in de roos. Shawshank Redemption is een van die films waarin het lastig is om andere mensen voor te stellen in de rol dan Freeman en Robbins. En Deakins wist maar al te goed hoe hij het optimale uit een Ohio State Reformatory, dat dienst deed als fictieve Shawshank State Prison, moet halen. En toch, zeker met de kennis van nu, is het opvallend dat toen de film in september 1994 in de Amerikaanse bioscopen verscheen er eigenlijk geen hond kwam kijken. De film was een flop.

De oorzaak werd overal gezocht, maar een van de meest genoemde was toch wel de weinig aansprekende titel, waar ook de marketing afdeling zich geen raad mee leek te weten. Toch waren de recensies wel positief en ook Warner Home Video had geloof in de film. Zij zorgden ervoor dat de videotheken goed werden voorzien en ‘Shawshank’ werd uiteindelijk een van de best bekeken gehuurde films van dat jaar. Alles veranderde vervolgens definitief toen de film 7 Oscar nominaties kreeg. In een re-release in de bioscopen werd nog een flinke duit opgehaald en de film werd door steeds meer mensen in het hart gesloten. Omdat de film zo geliefd is kreeg de film eerder op zowel dvd als later Blu-ray al een mooie uitgave en daar wordt met deze 4K UHD-release nog een schepje bovenop gedaan. De bron van de remaster is niet helemaal duidelijk, gezien verwezen wordt naar een eerdere 4K-master. Toch wordt er zeker op visueel vlak flink uitgepakt, met een algehele look die dichterbij de bioscoop presentatie van destijds ligt dan de toch wat heldere en iets doorgeslagen in warme tinten Blu-ray presentatie.

Extra’s: Naast de 4K disc is ook de Blu-ray disc bijgesloten in de steelbook. Als we kijken naar het bonusmateriaal zien we helaas niets nieuws, maar het eerder bij de Blu-ray uitgebrachte materiaal voldoet nog steeds meer dan prima.
· Audio Commentary: Een commentaartrack door regisseur Frank Darabont die zijn oorsprong kent van de dvd-release van destijds. Darabont praat veel en vlug, maar als kijker krijg je daardoor flink wat informatie tot je.
· Hope Springs Eternal: A Look Back at The Shawshank Redemption (31:01) Een mooie terugblik met de cast en crew. Er is aandacht voor onder andere de in eerste instantie magere box-office en de verwarring rond de wat moeilijke titel. Verder komen alle facetten van het productieproces wel voorbij.
· Shawshank: The Redeeming Feature (48:17) De Britse filmcriticus Mark Kermode is de host van deze BBC-special die zich vooral richt op de vraagt wat er nu toch zo geweldig is aan de film. Cast en crew zijn weer aanwezig voor wat interviews, maar de leukste toevoeging is die van IMDb-topman Col Needham.
· The Sharktank Redemption (24:46) Een matige en tamelijk ongrappige parodie op de film met een hoofdrol voor Alfonso Freeman, de zoon van Morgan Freeman.
· The Charlie Rose Show (42:21) Een interview opgenomen ter ere van de tiende verjaardag van de film, aanwezig zijn Frank Darabont, Tim Robbins en Morgan Freeman.
· Shawshank Stills (17:20) Een verzameling van 150 stills die zijn onderverdeeld in verschillende hoofdstukken; Tim Robbins, Morgan Freeman, Supporting Cast, Tim & Morgan, Behind the Scenes, Shawshank Storyboards en Shawshank Collectibles.
· Theatrical Re-release Trailer (1:59)

The Shawshank Redemption 4K blijft toch wat ondergewaardeerd, maar is perfect op vrijwel alle vlakken en krijgt hier de behandeling die het verdient. Waar eerdere home entertainment releases nog weleens wat problemen hadden betreft kleurgradering en het correcte beeldratio wordt dat hier allemaal keurig rechtgetrokken. Het maakt dat de film er net zo goed, en wellicht zelfs beter, uitziet dan bijna dertig jaar geleden toen de film voor het eerst in de bioscopen te zien was. Wel is het jammer dat er geen nieuw bonusmateriaal te vinden is op deze release, maar aan de andere kant voldoen de reeds eerder met de dvd én Blu-ray uitgebracht featurettes nog steeds in de behoefte op dat vlak. De 4K UHD uitgave komt in een meer dan fraaie steelbook, met naast de 4K UHD disc ook de Blu-ray en een nieuw, maar respectvol artwork. Dit hele pakket maakt van deze release een mooie upgrade van de eerdere home entertainment releases en eigenlijk gewoon een must voor iedere zichzelf respecterende filmliefhebber.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

21 oktober, 2021

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer