The Snowman

Informatie

RegieTomas Alfredson
Jaartal2017
Releasedatum21-03-2018
Speelduur114 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastMichael Fassbender, Rebecca Ferguson, Charlotte Gainsbourg, Val Kilmer, J.K. Simmons, Toby Jones, David Dencik, Robert Vibert, Chloë Sevigny en James D'Arcy

Harry Hole is hoofddetective van een gespecialiseerde misdaadeenheid, maar heeft zijn leven buiten de werkvloer verre van op orde. Zo komt hij met regelmaat een tijd lang niet opdagen, een gevolg van zijn ernstige alcoholverslaving. Met hulp van Katrine Bratt, een briljante jonge collega, onderzoekt Harry de vermissing van een vrouw tijdens de eerste sneeuwval van de winter, waarbij hij vreest dat ‘The Snowman’ weer actief is. Dit komt mede door een mysterieuze brief die hij ontving, ondertekend met een sneeuwpop. Al snel stuit Harry op een reeks oude zaken die allen verband lijken te houden met de lugubere nieuwe zaak. Met een klein team duikt Harry op de zaak om de ongrijpbare seriemoordenaar op te sporen voordat het weer gaat sneeuwen en hij opnieuw zal toeslaan.

Er komen weleens filmprojecten voorbij waarbij het op papier gewoon niet mis lijkt te kunnen gaan. The Snowman is zo’n film. Zo is de film geregisseerd door Tomas Alfredson, die succesvolle films afleverde als Låt den rätte komma in (Let The Right One In) en Tinker Tailor Soldier Spy. In de hoofdrol zien we Michael Fassbender, die vergezeld wordt door rijzende ster Rebecca Ferguson en daarnaast zijn er bijrollen van Charlotte Gainsbourg, Val Kilmer en J.K. Simmons. En dan is er nog het verhaal, dat gebaseerd is op de gelijknamige bestseller van Jo Nesbø. Op papier lacht de film dan ook alles toe.

Op papier, want wie de film gezien heeft kan niet anders dan concluderen dat The Snowman een chaotische misser is waar totaal geen lijn in zit. Opvallend, want de editing is gedaan door Thelma Schoenmaker, de vaste editor van Martin Scorsese. Zij wist zich duidelijk geen raad met het aangereikte materiaal, want de film verliest zich soms zover in oninteressante subplotjes dat wat echt belangrijk is volledig uit het oog verloren wordt en ook de cast zoekende is naar hun functie in het geheel. Voor wie geïntrigeerd raakt door dergelijke missers kan het interessant zijn om te kijken waar het dan misging. De oorzaak lijkt grotendeels te liggen in het gehaaste productieproces. Zo was de opnameperiode in Noorwegen veel te kort, waardoor 10 á 15% van het script niet werd gefilmd. Nu wordt er wel vaker wat geschrapt, maar het zorgt er hier duidelijk voor dat Schoenmaker stukken van de puzzel moest missen.

Betreft de cast lijkt zowel Fassbender als Ferguson niet al te veel te verwijten, wat niet gezegd kan worden van Val Kilmer. Kilmer is hier een schim van zichzelf en zijn stem is overduidelijk gedubd. Achteraf bleek dat hij genezende was van kanker, maar zelfs met die kennis kunnen we spreken van een ronduit bizarre performance. Dit soort zaken maakt de film juist wel weer interessant voor liefhebbers. Niet dat zij overigens hoeven te hopen dat de film ooit wel uit de verf komt in een director’s cut. Dit gebeurt namelijk nog weleens als een regisseur niet het recht heeft op de final cut van de bioscoopversie en later de kans krijgt om van al het beschikbare materiaal een betere versie voor een home entertainment release samen te stellen. Dat materiaal is er hier blijkbaar gewoonweg niet en The Snowman is dan ook een film die cast en crew waarschijnlijk het liefst zo snel mogelijk willen vergeten.

Extra’s:
Naast de film zijn er enkele fraaie extra features op de Blu-ray release te vinden, helaas stuk voor stuk te kort om echt indruk te maken.
∙ Cast of characters (07:46) Een blik op de personages van de film, waarbij ook vooral gekeken wordt naar de invulling van de cast.
∙ Creating Jo Nesbø’s World (04:05) De auteur van het bronmateriaal van de film bespreekt hier zijn inspiratie voor het verhaal, maar ook het werk van regisseur Alfredson en hoe trouw de film blijft aan zijn roman.
∙ The Snowman Killer (04:03) Een blik op de moordenaar in het verhaal, inclusief zijn motivaties en invulling door Jonas Karlsson.
∙ Norwegian Landscape (06:33) Een focus op de prachtige locaties in Noorwegen waar de film is opgenomen.
∙ Stunt Files: The Sinking Lake (01:36) Een wel erg korte blik op enkele essentiële scènes in de film.

The Snowman is dusdanig opvallend slecht, dat het erg interessant wordt om te kijken waar het mis ging. Het is namelijk een opvallend lege en oppervlakkige film waarbij werkelijk niets werkt. De film is gebaseerd op een bestseller, heeft een hoofdrolspeler van naam en wordt geleid door een bekwaam regisseur. Het geheel straalt daarnaast ook veel sfeer en kwaliteit uit. Toch voelt de film vooral aan als een onvoltooid project. De film is opgebouwd rond lege personages met vreemde onnavolgbare motieven en bevat actiescènes zonder enige betekenis. Vooral het optreden van Val Kilmer is illustratief voor de gehele film. Het maakt van The Snowman een film zoals we maar zelden tegenkomen en dat maakt de film voor de liefhebber van dit soort flops juist weer erg interessant. Wij voorspellen The Snowman dan ook een mooie toekomst in het cultsegment.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

27 maart, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5aa659b1c713e_selected-products" products="9200000084404188,9200000084404197,1001004010633877,9200000079920802" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer