The Sons of Sam: A Descent into Darkness

Informatie

RegieJoshua Zeman
Jaartal2021
Releasedatum05-05-2021
Speelduur239 minuten
DistributeurNetflix
CastDavid Berkowitz, Maury Terry, Paul Giamatti, Phil Amicone, Charlie Ott, Michael Zuckerman, Mary Murphy, Georgiana Byrne en Wayne Darwen

Tussen eind 1975 en begin 1977 hielden de Son of Sam-moorden de Amerikaanse stad New York in zijn greep. In totaal eiste hij zestien slachtoffers met zijn moordtochten, van wie er zes kwamen te overlijden. De moordenaar had het hierbij vooral gemunt op stelletjes, geparkeerd op lovers’ lane; een parkeerstrook voor verliefde stelletjes. Journalist Maury Terry ontwikkelde een levenslange obsessie voor de Son of Sam-zaak. Hij raakte ervan overtuigd dat er een link was tussen de moorden en een satanische sekte.

Naast dat Netflix een steeds grotere speler lijkt te worden in het filmlandschap, lanceren zij de ene na de andere documentaire. Het valt hierbij op dat moordzaken vaak centraal staan, met in het bijzonder zaken rond een seriemoordenaar. Zo verscheen eerder dit jaar nog Night Stalker: The Hunt For a Serial Killer, rond seriemoordenaar Richard Ramirez en verscheen in december van vorig jaar met The Ripper rond Peter Sutcliffe, beter bekend als de Yorkshire Ripper. Dit keer is het de beurt aan The Sons of Sam, een verbastering van The Son of Sam, waarmee direct de insteek wordt verraden. De documentaire houdt zich namelijk grotendeels bezig met de vraag of David Berkowitz alleen handelde, iets waar vooral journalist Maury Terry grote twijfels over had. En waar New York zich na de arrestatie van Berkowitz weer veilig waande, dook Maury obsessief in zijn theorie.

In de eerste aflevering, getiteld ‘Hello from the Gutters’, ligt de focus vooral op hoe een golf van terreur New York in zijn greep hield. De zaak kwam bekend te staan als de Son of Sam-moorden vanwege twee brieven, één die een politieagent vond en één die de krant New York Daily News ontving. We zien aan de hand van archiefmateriaal hoe de moorden angst zaaiden en mensen de straat niet meer op durfden. Richting het eind van de aflevering komt daar vrij plots een eind aan met de arrestatie van David Berkowitz in augustus 1977. De serie lijkt hiermee heel kort al vroeg aan een conclusie te komen. Dat er nog drie afleveringen volgen doet echter direct vermoeden dat er meer speelt, iets wat de kenners van de zaak kunnen beamen. En zo zien we in de tweede aflevering enerzijds hoe Berkowitz het nieuws blijft domineren, maar maken we ook kennen met journalist Maury Terry, die zich stort op een verontrustend verband met duistere praktijken. anaf dat moment zien we niet alleen hoe Maury zich steeds verder verliest in de zaak, maar maken we ook kennis met zijn theorieën dat Berkowitz niet alleen handelde en duiken we in de wereld van sektes en andere duivelse praktijken.

Het is op dit moment, vooral in de derde afleveringen, dat de serie ons soms een beetje kwijtraakt. Er wordt soms wat ver gezocht en men dwaalt af in verbanden die eerder hersenspinsels lijken van Maury dan dat ze ook met feiten worden gestaafd. Waar The Son(s) of Sam wat uit zicht raken, levert het echter wel een interessante studie op van Maury, wiens obsessie voor de zaak steeds meer zijn tol begint te eisen. In de vierde, en laatste, aflevering komt alles samen en zien we niet alleen hoe Maury zichzelf verliest in de zaak, maar maken we ook op een persoonlijke manier kennis met Berkowitz. Waar je verwacht met een psychopaat te maken te hebben, blijkt hij welbespraakt zijn verhaal te willen doen. Dat Maury hierbij niet de beste interviewer blijkt en hem vooral helpt aan antwoorden op de vragen die hij zelf stelt maakt het alleen maar interessanter. Want waar we zo op het oog genoeg bewijsmateriaal zien voor meerdere daders, is alleen Berkowitz. Dat de makers aan het eind nog een twist uit de hoge hoed toveren onderstreept nog maar eens dat Maury zich weliswaar teveel verloor in zijn theorieën, maar hij zeker gelijk had dat Berkowitz niet voor alle daden verantwoordelijk is.

The Sons of Sam: A Descent into Darkness is niet alleen het verhaal van een de meest beruchte seriemoordenaars, maar ook een verhaal over obsessie en tunnelvisie. De serie wordt hierbij op een prettige wijze begeleidt door de stem van Paul Giamatti. Series rond een seriemoordenaar zijn hot op dit moment en Netflix weet daar wel raad mee. Het knappe hiervan is dat de zaken veelal niet alleen uiterst boeiend zijn in basis, maar Netflix alles ook weet neer te zetten op een manier dat het zelfs nog interessant kijkvoer is voor mensen die al uitgebreid bekend zijn met deze zaken. Zoals de titel al doet vermoeden gaat de aandacht hier uit naar de vraag of David Berkowitz, de Son of Sam, alleen handelde. Maar daar blijft het niet bij. Want het verhaal richt zich ook op journalist Maury Terry, die zich dusdanig verloor in de zaak en nooit stopte met het onderzoek. Het zorgde ervoor dat hij er uiteindelijk letterlijk aan ten onder ging en in 2015 overleed door hartfalen. En waar het meegaan in Terrys’ gedachtengang soms zorgt dat de serie wat afdwaalt, is het anderzijds een interessante karakterstudie. Het maakte The Sons of Sam op vele vlakken een boeiende reis in een duistere wereld.

11 mei, 2021

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer