The Sound of Philadelphia

Informatie

RegieJérémie Guez
Jaartal2020
Releasedatum27-01-2020
Speelduur90 minuten
DistributeurCinéart Nederland
CastMatthias Schoenaerts, Joel Kinnaman, Maika Monroe, Paul Schneider, Ryan Philippe en Felix Scot

De achtjarige Peter Flood kijkt hulpeloos toe als zijn zusje gedood wordt bij een noodlottig ongeval. Gekweld door verdriet en wrok, vindt zijn vader wraak als de enige oplossing. Dertig jaar later worstelt Peter nog steeds met de schuld die hij voelt over de dood van zijn zus en de wraak van zijn vader. Terwijl hij afstand probeert te nemen van het criminele familiebedrijf, bewandelt zijn neef Michael een andere weg. Michael verliest steeds meer de grip op de situatie en de realiteit, wat zich uit in steeds gewelddadigere acties tot op het punt dat ook Peter hem niet meer tot rede te kunnen brengen. Terwijl hij het verraad dat het leven van zijn vader kostte niet los kan laten, doet Peter er alles aan om een nieuwe escalatie te voorkomen.

The Sound of Philadelphia is gebaseerd op het boek ‘Brotherly Love’ van Pete Dexter, een auteur die voor een eerder boek aan de haal ging met de prestigieuze U.S. National Book Award. Het boek gaf een indringend kijkje in de onderwereld van Philadelphia waarin familie, vriendschap en verraad hand in hand gaan en leent zich daarom goed voor een verfilming. Opvallend is wel dat de film in de Verenigde Staten werd uitgebracht als Brothers by Blood. Toch is het niet eens zo’n vreemde gedachte, aangezien de film met de originele titel wellicht misplaatst zou kunnen worden als muziekfilm. Geluk bij een ongeluk is ook dat de film op vernietigende kritieken kon rekenen in de Verenigde Staten en nu is ook die link er misschien niet gelijk. Wie de film heeft gezien zal echter niet kunnen ontkennen dat de Amerikanen op dit vlak een beetje gelijk hebben.

Toch is de basis zo slecht nog niet. Met de roman van Pete Dexter heeft regisseur en schrijver van het scenario Jeremie Guez een goed uitgangspunt. En ook de casting is op papier prima in orde. Zo is Joel Kinnaman hier te zien als Michael. En ondanks dat hij waarschijnlijk nooit een grote a-ster zal worden, levert hij eigenlijk altijd wel degelijk werk. Naast hem zien we Vlaming Matthias Schoenaerts, die na zijn doorbraak met Rundskop een goed fundament heeft gelegd voor een lange adem in Hollywood. Zo werkte hij al met, en ook onder, aardig wat grote namen in de filmwereld en laat hij keer op keer dusdanig goed werk zien dat hij altijd wat toevoegt aan een film. En ondanks dat hij ook hier zeker niet slecht is, lijkt ook hij zich weinig raad te weten met zijn rol. Dat ligt overigens niet zozeer aan hem, maar vooral aan het script.

Guez weet het namelijk voor elkaar te krijgen om van een degelijk maffiaverhaal een somber en bij tijd en wijlen oersaaie film te maken. Centraal staat een Ierse maffiafamilie en hun jarenlange strijd met de Italianen. Klinkt misschien weinig origineel, maar toch een uitgangspunt waar menigeen niet direct ‘nee’ tegen zou zeggen. Helaas klinkt die zin opwindender dan ook maar iets dat in heel de film te bespeuren valt. Veel dialoog zit er al niet in, maar wat voorbij komt is tamelijk inspiratieloos en resulteert meer dan eens in wat gemompel. Daarnaast is het verhaal ook gewoon warrig, en komt er pas het laatste half uur een beetje duidelijkheid in het hoe en wat. Het is funest voor een film die maar anderhalf uur klokt. We kunnen dan ook gerust stellen dat Guez, die zich eerder al nooit heeft bewezen als groots schrijver of regisseur, zich met deze film behoorlijk heeft overschat.

The Sound of Philadelphia is inspiratieloos formulewerk over verraad en vergelding, waar zelfs de cast zich geen raad mee lijkt te weten. Matthias Schoenaerts wist ons de laatste jaren meer dan eens te verrassen met ijzersterke optredens in films waarin hij liet zien niet onder te doen voor de grote sterren. Helaas is dat hier niet het geval. Het lijkt er alleen wel op dat dit toch vooral te wijten is aan het matige script. De opening is aardig, maar vervolgens duurt het zeker een uur voordat je als kijker een idee krijgt waar de film nou heen wil. De doodsteek voor een film van net aan anderhalf uur. Het maakt The Sound of Philadelphia tot een slecht geschreven maffiafilm-formulewerkje, dat voorzien van een tergend traag tempo, weinig geïnspireerde vertolkingen en een fikse dosis somberheid dat nergens tot leven komt.

Met dank aan Cinéart Nederland voor de Video On Demand link.

27 januari, 2021

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer