The Space Between Us

Informatie

RegiePeter Chelsom
Jaartal2017
Releasedatum05-09-2017
Speelduur115 minuten
DistributeurThe Searchers
CastAsa Butterfield, Britt Robertson, Gary Oldman en Carla Gugino

Een groep van zes astronauten vertrekt voor een missie naar Mars met de bedoeling de planeet te koloniseren. Na de lancering ontdekt astronaute Sarah Elliot dat ze zwanger is. Kort nadat de shuttle op Mars landt, bevalt ze van een zoon en sterft. Ze heeft nooit de identiteit van de vader prijsgegeven. Zestien jaar later is Gardner Elliot een tiener die zijn hele leven op de planeet heeft doorgebracht en slechts 14 mensen heeft ontmoet. Benieuwd naar de identiteit van zijn vader onderneemt hij de lange reis naar aarde. Daarnaast wil hij dolgraag Tulsa, een meisje uit Colorado die hij via internet kent, beter leren kennen. Alleen weet niemand of Gardner wel zo lang op aarde kan overleven.

The Space Between Us is een young-adultfilm die geregisseerd werd door Peter Chelsom. De afgelopen jaren verschenen er tal van films in dit genre die gebaseerd werden op een boek. De bekendste hiervan zijn Twilight, The Hunger Games en Divergent. Het is een verademing dat dit bij The Space Between Us eens niet het geval is. Ondanks dat is het verhaal niet bijster origineel te noemen. Kortweg draait het verhaal om twee buitenbeentjes die verliefd worden op elkaar en die veel van elkaar leren. Hij, Gardner, leeft geïsoleerd op Mars en zij, Tulsa, valt onder jeugdzorg. Niet zo gek dus dat de twee zich tot elkaar aangetrokken voelen. De grootste misser van de film is het ‘grote’ mysterie rondom de identiteit van Gardners vader. Oplettende kijkers hebben namelijk vrij snel een vermoeden wie zijn vader is. Iets wat aan het einde van de film wordt bevestigd.

The Space Between Us doet ook op ecologisch gebied een duit in het zakje. Waar natuurdocumentaire de laatste jaren de boodschap dat de aarde een prachtige planeet is waar we veel beter voor moeten zorgen er dik bovenop legt, bevat ook deze film een diepere betekenis. Zo geeft Dr. Nathaniel Shepherd, CEO van het bedrijf die de missie naar Mars organiseert, voor de lancering van de shuttle een toespraak. Hierin spreekt hij over de klimaatverandering en het opraken van fossiele brandstoffen. Oftewel dingen die gevolgen hebben voor ons leven op aarde. Daarnaast stelt Gardner de vraag ‘What’s your favorite thing on earth?’. Het is een vraag die hij stelt aan bijna iedereen die hij op aarde tegenkomt. De vraag lijkt ook gericht aan de kijker. Waar hou jij van op de aarde? Waar zou jij voor vechten op de aarde? Misschien moeten we in de toekomst ons heil daadwerkelijk op een andere planeet zoeken. Dat maakt deze film ergens best realistisch en dat zet je aan het denken.

In de rol van Gardner zien we de 20-jarige Asa Butterfield, een acteur die al een paar fraaie producties op zijn naam heeft staan. Wat te denken van het indrukwekkende The Boy in the Striped Pajamas en het prachtige Hugo. In The Space Between Us speelt hij een 16-jarige jongen die geboren is op Mars en die nog nooit op aarde is geweest. Butterfield speelt zijn rol overtuigend en lijkt oprecht verbaasd over de meest normale dingen op aarde. Zijn verwondering zorgt voor de nodige grappige scènes. Naast Butterfield zien we de 27-jarige Britt Robertson als Tulsa, een meisje die van pleeggezin naar pleeggezin gaat. Robertson timmert al sinds haar tiende aan de weg als actrice en ze duikt nu langzaamaan op in steeds meer bekende producties. Zo was zij onder meer te zien in Under the Dome, en Project T. In The Space Between Us zet ze een aardige rol neer als de vroeg volwassen tiener Tulsa. Butterfield en Robertson worden bijgestaan de oude rotten in het vak als Gary Oldman en de Carla Gugino.

Extra’s: De Blu-ray disc bevat geen extra’s en dat is jammer. Zo hadden een making of, verwijderde scènes en/of een interview met cast en crew niet misstaan.

The Space Between Us is een film die duidelijk gericht is op een specifieke doelgroep, de young adults. De jeugdige kijkers zullen zonder twijfel genieten van de romantische ontwikkelingen tussen Gardner en Tulsa. Daarentegen zullen de meer volwassen kijkers zich wellicht ergeren aan het verhaal. Ten eerste is deze niet erg origineel en ten tweede bevat deze grote missers. Wel zet de film zowel jong als oud aan het denken dankzij de diepere betekenis. Want wat is jou favoriete ding op aarde? Het is een vraag die gesteld wordt door Gardner, die overtuigend wordt neergezet door de jonge Asa Butterfield. Naast hem zien we Britt Robertson die een aardige prestatie neerzet als Tulsa en zien we ook de oude rotten in het vak Gary Oldman en Carla Gugino. 

Met dank aan The Searchers i.s.m. Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

26 september, 2017

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_59c575930a63e_selected-products" products="9200000080503459,9200000080503457,9200000061114594" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer