The Split – seizoen 1

Informatie

RegieJessica Hobbs
Jaartal2018
Releasedatum16-10-2018
Speelduur300 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastNicola Walker, Stephen Mangan, Fiona Button, Annabel Scholey, Barry Atsma, Stephen Tompkinson, Meera Syal, Anthony Head en Deborah Findlay

Hannah Defoe is een echtscheidingsadvocaat die plaats heeft genomen in het familiebedrijf. Samen met haar moeder Ruth en haar eigenzinnige zus Nina neemt ze zaken aan van rijke en bekende mensen in Londen. Na een argument verlaat Hannah het familiebedrijf om een ​​nieuwe start te maken als partner bij Noble & Hale, een rivaliserende onderneming. Daar wordt ze onverwacht geconfronteerd met de enige andere man met wie ze zich een toekomst had kunnen voorstellen, waardoor zij aan haar huwelijk begint te twijfelen. Als ook Hannah’s vervreemde vader na jaren terugkeert wordt de familie Defoe gedwongen de confrontatie aan te gaan met hun verleden.

The Split is een advocatenserie welke is bedacht en geschreven door de veel geprezen Abi Morgan. Morgan had eerder succes met haar schrijfwerk voor televisieserie The Hour, waarvoor zij een Primetime Emmy won, en was ook verantwoordelijk voor de scripts van films als The Iron Lady en Shame. De serie zal in Nederland echter vooral de aandacht trekken door de aanwezigheid van Barry Atsma. Atsma speelt Chirstie Carmichael, een Nederlandse senior partner bij Noble & Hale en tevens de ex-vriend die Hannah treft nadat ze het familiebedrijf heeft verlaten. Atsma is sinds hij grote successen boekte in Nederland steeds vaker ook over de grens te bewonderen, met een bijrol in The Hitman’s Bodyguard als meest in het oog springende wapenfeit.

The Split is een dramaserie met als setting de advocatenwereld, waarbij de praktijk eigenlijk vooral een rol als kapstok heeft en niet de te behandelen zaak centraal staat, maar eerder de onderlinge relaties tussen de personages centraal. En zoals altijd is het heel zwart-wit betreft de behandeling van cliënten, maar bevinden de smeuïge persoonlijke dilemma’s zich meer dan eens in een grijs gebied. Middelpunt van alles is de relatie tussen Hannah, haar twee jongere zusters en haar moeder die hen alleen heeft opgevoed nadat paps er met de nanny vandoor ging. En laat diezelfde paps zich nou net na dertig jaar weer melden.

Het moge duidelijk zijn dat The Split een dramaserie is die zich vooral richt op een vrouwelijke doelgroep. De taaie kost van de advocatenwereld staat volledig in de schaduw van de haast soapachtige ontwikkelingen. Nu hoeft dit natuurlijk niets te zeggen over de kwaliteit en het moet gezegd worden dat de BBC op dat vlak weer op en top Britse kwaliteit levert, hierbij overigens geholpen door een sterk acteren cast. Met name Nicola Walker, die Hannah speelt, krijgt alle ruimte om te schitteren. Soms schiet de serie iets te ver door in soapachtige ontwikkelingen en ligt het er allemaal net wat te dik bovenop, maar liefhebbers zullen ervan smullen. En Atsma? Die houdt zich met zijn toch wat gladde voorkomen goed staande, hierbij geholpen doordat hij een Nederlandse advocaat speelt.

Extra’s: Naast de zes afleveringen is er geen bonusmateriaal terug te vinden op de twee dvd’s tellende release. Wellicht had een videodagboek van Barry Atsma interessant geweest voor zijn Nederlandse fans.

The Split – seizoen 1 is een smeuïge advocatenserie die bol staat van familiedrama’s, de chaos van liefde, in twijfel getrokken loyaliteit en rommelige scheidingen. Met zijn zes afleveringen kijkt de serie makkelijk weg, waarbij het natuurlijk ook helpt dat het voor een advocatenserie geen al te zware kost betreft. Ondanks de soapachtige verwikkelingen is de serie verder wel op en top Brits en hierdoor van een totaal ander laken een pak als het op en top Amerikaanse Suits. Voor zijn Nederlandse fans is het leuk om te zien dat Barry Atsma steeds verder zijn vleugels uitslaat op internationaal gebied, al is het hier nog redelijk aan de veilige kant omdat hij een Nederlander speelt. De serie bleek overigens zeer succesvol en in mei werd al direct een tweede seizoen aangekondigd.

Met dank aan Just Entertainment voor het recensie-exemplaar.

25 oktober, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5bbd153ed4621_selected-products" products="9200000097032360" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer