The Survivor

Informatie

RegieBarry Levinson
Jaartal2021
Releasedatum16-09-2022
Speelduur129 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastBen Foster, Vicky Krieps, Billy Magnussen, Peter Sarsgaard, John Leguizamo en Danny DeVito

In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog wordt bokser Harry Haft achtervolgt door herinneringen en schuldgevoelens. In de oorlog werd hij in concentratiekamp Auschwitz door een SS-officier gedwongen om te vechten tegen medegevangene, soms tot de dood aan toe. Toch blijkt het al snel zijn manier om te overleven. Wanneer hij uiteindelijk weet te ontsnappen bouwt Harry een nieuw leven op in New York, toch probeert hij daarnaast ook zijn eerste liefde weer terug te vinden, overtuigt dat ook zij de kampen heeft overleeft. Hij pakt het vechten weer op en weet ziet een wedstrijd tegen bokslegende Rocky Marciano als dé manier om door het grote publiek opgepakt te worden en zo zijn grote liefde weer in de armen te sluiten.

The Survivor is zo’n film die in Nederland voor het grote publiek een beetje uit het zicht is gebleven, ondanks dat de film wel op Netflix te zien is. Internationaal werden de rechten bemachtigd door HBO en debuteerde de film op HBO en HBO Max in april van dit jaar. Toch is het een film die zeker gezien mag worden. En ook op papier klinkt het allemaal goed. De film baseert zich op het levensverhaal van Harry Haft, die als tiener in Auschwitz terecht komt. Daar ontdekt een SS-officier dat hij talent heeft voor boksen, waarna hij hem ter vermaak van de manschappen laat boksen tegen medegevangenen. Regisseur Barry Levinson, verantwoordelijk voor onder andere Rain Man, doet het ondanks zijn respectable leeftijd van 80 jaar niet bepaald rustiger aan en steekt na zijn werk voor Hulu-serie Dopesick ook hier weer in goede vorm.

Datzelfde mag gezegd worden van hoofdrolspeler Ben Foster, bekend van films als Hell or High Water, Leave No Trace en 3:10 to Yuma. Voor deze rol verloor hij maar liefst 30 kilo om Harry Haft te spelen tijdens zijn verblijf in Auschwitz, om vervolgens binnen vijf weken weer 25 kilo aan te komen om Harry te spelen in de latere jaren die in de film te zien zijn. Het is een commitment waar maar weinigen zich aan zullen wagen. Gelukkig is dat niet het enige dat opvalt, want Foster zet weer een prima performance neer. Hij krijgt daarbij in de Auschwitz beelden, overigens respectvol gefilmd in zwart-wit, goed tegenspel van Billy Magnussen als SS-officier Dietrich Schneider. In de latere jaren, nu in kleur geschoten, wordt hij bijgestaan door Vicky Krieps, Peter Sarsgaard, John Leguizamo en er is zelfs een klein rolletje weggelegd voor Danny DeVito.

Als we dan de film zelf bekijken is de eerste gedachten dat ondertussen alle verhalen uit de Tweede Wereldoorlog en ook vele variaties daarop ondertussen wel verteld lijken te zijn. Het is dus lastig om origineel te zijn en daar heeft The Survivor ook een beetje last van. Toch is de film zeker interessant te bekijken, al is het maar vanwege het door Ben Fosters’ zo sterk neergezette personage. Zo zien we enerzijds hoe het boksen hem steeds weer confronteert met zijn herinneringen aan zijn oorlogsverleden, maar zien we anderzijds ook hoe het hem hoop geeft om zijn grote liefde ooit weer terug te zien. Wat alleen niet helpt is dat Haft soms gewoon een beetje een hufter is, zeker ten opzichte van zijn nieuwe liefde. Wat wel goed uitpakt is de keuze om de beelden uit de oorlog in zwart-wit te schieten, wat zeker zorgt voor een hevigere impact.

Extra’s: Naast de film is er geen bonusmateriaal op de Blu-ray opgenomen.

The Survivor brengt weliswaar niets nieuws onder de zon als oorlogsfilm, maar is goed gemaakt en heeft met Ben Foster bovendien een sterke dragende kracht onder zich. Regisseur Barry Levinson is ondertussen flink op leeftijd, maar leverde in 2021 zijn aandeel in Dopesick en deze film af. Daaruit blijkt dat hij nog steeds op hoog niveau zijn werk doet. Wat de film verhaaltechnisch wel sterk doet is het overbrengen van het schuldgevoel dat Holocaust-overlevenden met zich mee hebben gedragen. Zo hebben velen zichzelf tot ver over hun grenzen moeten stappen om zelf te kunnen overleven en daar is Harry Haft een van de voorbeelden van. Dat dit alles zo goed naar het scherm wordt vertaald is grotendeels te danken aan Foster, die zichzelf meer dan fysiek uitdaagt en dat uitbetaald ziet worden op het vlak van geloofwaardigheid. Het maakt van The Survivor een film die wellicht niks nieuws brengt, maar zeker gezien mag worden.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

14 oktober, 2022

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer