The Team – seizoen 2

Informatie

RegieKasper Gaardsøe en Jannik Johansen
Jaartal2018
Releasedatum24-08-2018
Speelduur480 minuten
DistributeurLumiére
CastMarie Bach Hansen, Lynn van Royen en Jürgen Vogel

In een Deens moerasgebied worden in een pensioen zes mensen vermoord. Onder de slachtoffers zijn twee Belgische zussen, die contact hadden met een extremistische militie. Bij de slachtoffers worden documenten gevonden over de handel in roofkunst door een terreurorganisatie. De jonge Syrische Malu weet te ontsnappen uit het pensioen. Ze blijkt twee delen van een uit Syrië gesmokkeld goudreliëf bij zich te hebben. Haar vermoorde vriend Faris, had de andere delen van het kunstwerk bij zich. De belangrijkste verdachte is Bob, de Duitse eigenaar van het pensioen. Europol stelt een Joint Investigation Team (JIT) samen dat bestaat uit de Deense rechercheur Nelly Winther, de Duitse commissaris Gregor Weiss en de Belgische terreurexpert Paula Liekens. Wat eerst lijkt op een terreurdaad leidt het team al snel naar de illegale internationale kunsthandel en een breed uitgesponnen netwerk van vluchtelingen.

Ruim drie jaar geleden verscheen het eerste seizoen van The Team waarin we het reilen en zeilen binnen een JIT zagen. In een JIT vormen twee of meer landen tijdelijk een onderzoeksteam, bestaande uit onder andere rechercheurs, rechters en aanklagers, dat zich bezighoudt met een grensoverschrijdende zaak. Een JIT is mogelijk sinds begin 2010 de meeste Europese landen een samenwerkingsverdrag ondertekenden dat politiekorpsen beter moet bewapenen tegen internationaal georganiseerde misdaad. In het eerste seizoen zagen we de samenwerking tussen een politiekorps uit België, Duitsland en Denemarken tot stand komen. Dit gebeurde nadat in Antwerpen, Berlijn en Kopenhagen tegelijkertijd drie vermoordde jonge vrouwen werden gevonden. Het resultaat was een boeiende serie, met een lekker tempo en interessante verhaallijnen. Na het internationale succes van het eerste seizoen kon een tweede seizoen dan ook niet uitblijven.

Het tweede seizoen van The Team kun je eigenlijk geen vervolg noemen. Simpelweg omdat in dit seizoen een nieuw JIT wordt samengesteld. Dit team wordt samengesteld nadat in een Deens pensioen zes mensen worden vermoord met een automatisch wapen. Het onderzoek komt in handen van de Deense rechercheur Nelly Winther, gespeelt door Marie Bach Hansen. Samen met de Duitse commissaris Gregor Weiss, gespeelt door Jürgen Vogel, en de Belgische terreurexpert Paula Liekens, gespeelt door Lynn van Royen, probeert zij te achterhalen wie achter het vreselijke bloedbad zit en vooral ook waarom. Het acteerwerk van dit trio is degelijk te noemen, maar haalt nergens het niveau van het drietal uit het eerste seizoen (de Deense Lars Mikkelsen, de Duitse Jasmin Gerat en de Belgische Veerle Beatens). Nu is dit zo goed als onmogelijk, aangezien zij moeten opboksen tegen drie gelauwerde acteurs die tot de top van hun land behoren.

De makers van het tweede seizoen weten gelukkig wel meteen de aandacht van de kijker te trekken met de sterke openingsscène. Wat volgt is de samenwerking in een JIT die gemoedelijk en vlot verloopt. Dit kan echter niet gezegd worden van het onderzoek, dat juist zeer langzaam vordert. In eerste instantie lijkt het namelijk te gaan om een terroristische of een racistische moord. Het onderzoek verplaatst zich echter langzaam maar zeker naar de illegale internationale kunsthandel. Het verhaal bevat verschillende verhaallijnen, waarvan de één beter in elkaar steekt dan de ander. Zo ligt het tempo af en toe te laag en dreigt het soms ongeloofwaardig te worden. Een goed voorbeeld hiervan is dat de Belgische Liekens op een gegeven van de zaak gehaald wordt. Echter nadat de Deense Winther één telefoongesprek heeft gepleegd, mag Liekens zich toch weer bij het JIT voegen. We durven te stellen dat dit in werkelijkheid vast niet zo gemakkelijk gaat.

Doordat The Team draait om een JIT speelt de serie zich op verschillende locaties in Europa af, zoals Denemarken, Duitsland, België en Oostenrijk. Het sterke van The Team is dat de personages met landgenoten hun eigen taal spreken. Op het moment dat leden van het JIT elkaar spreken wordt de voertaal Engels. Dit is even schakelen geblazen, aangezien er hierdoor minstens vier talen voorbijkomen. Het fijne hiervan is dat er geen vreemde situaties ontstaan. Zo is vaak genoeg in films of series te zien dat personages op wonderbaarlijke wijze overal en nergens Engels spreken. Gelukkig wordt in Nederland alles ondertiteld en is alles goed te volgen.

Extra’s: Voordat we in het hoofdmenu terecht komen zien we een trailer van Lumière (Crime) Series met daarin een korte blik op de releases van 2017 en 2018.

The Team – seizoen 2 is een goed seizoen, maar wel wat minder sterk dan zijn voorganger. In de basis heeft dit seizoen namelijk een goed verhaal, maar helaas hebben de makers her en der wat steken laten vallen. Zo ligt het tempo af en toe te laag en dreigt het verhaal soms ongeloofwaardig te worden. De drie hoofdrolspelers laten degelijk acteerwerk zien. Het acteerniveau van het trio uit het eerste seizoen halen zij echter niet. Een groot pluspunt van deze serie zijn alle talen die voorbijkomen. Het is wellicht even wennen dat de personages met landgenoten hun eigen taal spreken en in andere situaties Engels. Al met al maakt dit het geheel wel een stuk authentieker.

Met dank aan Lumière en The Publicity Company voor het recensie-exemplaar.

17 september, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5b9ab355d5409_selected-products" products="9200000042162565,9200000042162563" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer