The Theory of Everything

Informatie

RegieJames Marsh
Jaartal2014
Releasedatum03-06-2015
Speelduur123 minuten
DistributeurUniversal Pictures
CastEddie Redmayne, Felicity Jones en Charlie Cox

Begin jaren zestig studeert Stephen Hawking aan de Universiteit van Cambridge. Terwijl Hawking werkt aan zijn doctoraalscriptie merkt hij dat zijn lichaam hem langzaam maar zeker in de steek begint te laten. Hij krijgt de diagnose ALS, een ziekte waarbij motorische zenuwcellen afsterven met krachtsverlies en verlamming als resultaat. Gesteund door de liefde van zijn leven, Jane Wilde, gaat Hawking het gevecht tegen ALS aan. Tussendoor begint hij aan zijn meest ambitieuze wetenschappelijk onderzoek naar datgene waar hij zo weinig van heeft: tijd.

The Theory of Everything is een romantische dramafilm gebaseerd op de memoires Travelling to Infinity: My Life with Stephen. In deze memoires vertelt Jane over haar huwelijk met Hawking. Het is dan ook niet zo gek dat de film zich richt op zijn jaren met Jane. We zien hoe op een studentenfeest de vonk overslaat tussen de nerdy Hawking en de vlotte Jane. Hun geluk wordt op de proef gesteld als bij hem ALS wordt geconstateerd. De dokters geven hem hooguit twee jaar te leven. Jane besluit Hawking te steunen tijdens deze moeilijke jaren. Tegen alle verwachtingen in blijft hij echter leven. Wat we in de film helaas amper te zien krijgen is het einde van het huwelijk tussen de twee. Het geheel wordt afgedaan met de melding dat ze uit elkaar zijn, maar nog steeds bevriend zijn.

Ondanks dat is The Theory of Everything een indrukwekkende film geworden. Anders dan de titel wellicht doet vermoeden is The Theory of Everything geen wetenschappelijke film. We zien hoe Hawking verandert van een levenslustige student in een verlamde man. De film lijkt zich daarbij vooral te richten op hoe moeilijk dit is voor Jane. Het gebrek aan wetenschap is best jammer, want wat maakt Hawking de man die hij vandaag de dag is? Naast zijn fysieke gesteldheid is dat zijn genialiteit. We zien Hawking een paar keer lezingen geven en Jane probeert uit te leggen wat haar man doet. De film gaat helaas niet dieper in op datgene wat Hawking zijn bekendheid bezorgde.

The Theory of Everything ontving dit jaar maar liefst vijf Oscarnominaties, waarvan die voor Beste Film en Beste Acteur in een Hoofdrol werden verzilverd. Laatstgenoemde ging naar Eddie Redmayne voor zijn rol als Hawking. Een terechte winst, want de prestatie die Redmayne neerzet is fenomenaal te noemen. Hij weet op een geloofwaardige manier de aftakeling van zijn fysieke gesteldheid neer te zetten. Hij krijgt het zelfs voor elkaar de humor die Hawking kenmerkt met steeds minder expressiemogelijkheden over te brengen. Naast Redmayne zien we Felicity Jones als Jane. Gaandeweg zien we haar veranderen van een vlotte, sprankelende jongedame in een vrouw die het zwaar heeft met de fysieke gesteldheid van haar man en alles daaromheen. Ook Jones werd genomineerd voor een Oscar, maar helaas ging deze aan haar neus voorbij.

Extra’s: De Blu-ray disc is aangevuld met twee extra’s. Uit de extra ‘Deleted Scenes’ blijkt dat er wat materiaal is gesneuveld in de montagekamer. Het gaat om scènes die de film onnodig lang hadden gemaakt. De scènes benadrukken vooral nog een keer hoe geweldig Redmayne en Jones hun rollen hebben neergezet. De tweede extra ‘Becoming the Hawkings’ is een soort making of van 7 minuten. Redmayne, Jones en regisseur James Marsh vertellen hoe zij en de rest van het team achter de film vorm hebben gegeven aan Hawking en Jane. Dit levert twee redelijke extra’s op. Een extra met daarin meer achtergrond over het wetenschappelijke leven van Hawking was hierbij nog een mooie bonus geweest.

The Theory of Everything is een indrukwekkende film geworden die inzoomt op Hawking en zijn eerste huwelijk. Helaas ontbreekt het de film aan wetenschap en laat dat nu juist datgene zijn waardoor Hawking bekend werd. Redmayne en Jones zetten sterke rollen neer als Hawking en Jane, waarbij ze steun hebben aan elkaars tegenspel en de chemie gewoonweg van het beeld spat. De Blu-ray die op de Nederlandse markt verkrijgbaar is bevat twee redelijke extra’s en daar had zeker meer in gezeten. Zo is The Theory of Everything een Oscar-waardige film, maar doet de schijf dat helaas niet helemaal recht aan.

Met dank aan Triple P Entertainment voor het recensie-exemplaar.

13 juni, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer