The Truth Will Out

Informatie

RegieKjell-Åke Andersson en Lisa Farzaneh
Jaartal2018
Releasedatum22-01-2019
Speelduur360 minuten
DistributeurLumière
CastRobert Gustafsson, Ia Langhammer, Louise Peterhoff, Christopher Wagelin, Maria Sundbom en Johan Ulveson

Na een lang ziekteverlof gaat rechercheur Peter Wendel weer aan het werk. Hij hoopt met een topteam te gaan werken aan zogenaamde ‘cold cases’. Maar dan ontvangt de politie een bericht van een onbekende moordenaar. Deze beweert dat de beruchtste seriemoordenaar van Zweden, die al jaren vastzit, onschuldig is. Om de waarheid te achterhalen heeft Wendel snel een team nodig en zo gaat hij aan de slag met een team dat allesbehalve het topteam is dat hij had gewenst. Het zijn politiemensen (en dat zelfs niet allemaal) met wie andere afdelingen niet meer willen werken en die vooral bezig zijn met andere dingen. Daarnaast wordt Wendel ook nog eens tegengewerkt door degenen die de seriemoordenaar in eerste instantie veroordeelden. Om het extra ingewikkeld te maken, werkt de ex-vrouw van Wendel voor een van die mensen. Ook Wendels tienerdochter Vera wordt persoonlijk bij de zaak betrokken. Intussen vraagt iedereen zich af of Wendel geestelijk wel gezond genoeg is om deze zaak aan te kunnen.

The Truth Will Out, of in het Zweeds de amper uitspreekbare titel Det Som Göms I Snö, is een achtdelige psychologische thrillerserie over rechercheur Peter Wendel. De serie, uit de koker van de befaamde Zweedse criminoloog en auteur Leif GW Persson, verscheen vorig jaar in thuisland Zweden en kreeg overwegend goede kritieken. De première was zelfs het meest bekeken programma in z’n tijdsslot. Persson inspireerde The Truth Will Out op het ware verhaal van Sture Bergwall, alias Thomas Quick, een Zweed die ten onrechte werd veroordeeld als seriemoordenaar, kinderverkrachter en necrofiel. Zijn veroordeling werd gebaseerd op bekentenissen zonder enig aanvullend bewijs, aan hem ontlokt door politiebeambten toen hij in een psychiatrische kliniek onder de invloed van kalmerende en slaap verwekkende medicijnen verkeerde. Een ongelofelijk en tevens verbazingwekkend verhaal waar Persson mee aan de slag ging.

De kern van The Truth Will Out is verder opgedeeld in het geheugen en het Zweedse rechtstelsel. Met betrekking tot het geheugen gaat het vooral om verminderd geheugen en gereconstrueerd geheugen. We zien dit bijvoorbeeld terug bij rechercheur Peter Wendel, die na een lang ziekteverlof weer aan het werk gaat. Regelmatig gaat hij in gedachten terug naar zijn jeugd. Een niet al te plezierige tijd, zo blijkt uit allerlei flashbacks. Daarnaast weigert Wendel te accepteren dat zijn broer zelfmoord heeft gepleegd. Als kijker vraag je jezelf al snel af wat er allemaal omgaat in zijn hoofd. Met betrekking tot het Zweedse rechtstelsel gaat het vooral om de scheuren en fouten hierin. Dit zien we uiteraard terug als het erop lijkt dat Zwedens beruchtste moordenaar onschuldig vastzit. Alles bij elkaar levert dit een boeiend verhaal op.

In de eerste aflevering zien we dat vanwege een anoniem bericht vraagtekens worden gezet bij de veroordeling van de beruchtste seriemoordenaar van Zweden. Wat volgt is een in allerijl opgezet ‘cold case’ team. Een samenraapsel van individuen, waarvan de samenwerking gedoemd lijkt. Zo is daar Barbro Svensson, een administratief medewerkster die veel bezig is met dating-apps en met name op zoekt lijkt naar de ideale man. Caijsa Bergholm is een rechercheur waarnaar een onderzoek is ingesteld vanwege haar ethisch handelen. Rechercheur Jorma Virttanen lijkt veel liever zijn zaken in de makelaardij te behartigen. Daarnaast is hij degene die Bergholm bij interne zaken heeft aangegeven. Echter, het meest lijkt het team gebukt te gaan onder de teamleider, rechercheur Peter Wendel. Zijn geestelijke gezondheid en onstabiele thuissituatie lijken het onderzoek te bemoeilijken. Opvallend is dat deze uitdagende rol vertolkt wordt door Robert Gustafsson, ook wel de grappigste man van Zweden genoemd. Hij ontving geheel terecht veel lof voor zijn prestatie. Al met al dus een bond ‘cold case’ team met interessante personages.

Extra’s: Voordat we in het hoofdmenu terecht komen zien we een trailer van Lumière (Crime) Series met daarin een korte blik op de releases van 2018 en 2019.

The Truth Will Out is geïnspireerd op het verbazingwekkende, ware verhaal van Sture Bergwall en levert gecombineerd met thema’s als het geheugen en het Zweedse rechtstelsel een boeiend plot op. Daarnaast bestaat het ‘cold case’ team uit een bond gezelschap aan interessante personages. Eén van de interessantste hiervan is toch wel rechercheur Peter Wendel. Als kijker vraag je jezelf bijna continue af wat er allemaal in zijn hoofd omgaat. Een uitdagende rol die wordt gespeeld door komiek Robert Gustafsson, die een geweldige prestatie neerzet. Het lijkt een kwestie van tijd voordat hij opnieuw in de huid mag kruipen van Peter Wendel.

Met dank aan Lumière en The Publicity Company voor het recensie-exemplaar.

15 februari, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c61e74327851_selected-products" products="9200000102605275" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer