The Undoing

Informatie

RegieSusanne Bier
Jaartal2020
Releasedatum24-03-2021
Speelduur331 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastNicole Kidman, Hugh Grant, Édgar Ramirez, Noah Jupe, Lily Rabe, Matilda De Angelis, Ismael Cruz Córdova en Donald Sutherland

Grace Fraser is een succesvol psychologe, die samen met haar man en oncoloog Jonathan Fraser een leven leidt in Manhattan waarvan ze altijd al gedroomd hebben; succes, erkenning en hun zoon Harry zit op een dure privéschool. Aan alles lijkt plots een einde te komen als Grace bij het planning van een veilingevenement de jonge en beeldschone Elena ontmoet. De dagen die volgen komt Grace Elena meermaals tegen, in de kleedkamer van haar sportschool en later ook op de veiling zelf. Na een emotionele ontmoeting op het toilet, kust Elena Grace om vervolgens het evenement te verlaten. Een dag later wordt Elena’s lichaam gevonden in het atelier van een kunstenaar. Het is niet alleen een gewelddadige dood, ook is Jonathan spoorloos en krijgt Grace te maken met een reeks verschrikkelijke onthullingen. Terwijl ze het ene leven probeert te ontleden, moet ze dat van haar gezin proberen in stand te houden.

The Undoing is een zesdelige miniserie van Susanne Bier, de Deense regisseuse die verantwoordelijk was voor films als Efter Brylluppet, Netflix-succes Bird Box en voor de miniserie The Night Manager. Voor deze serie baseerde David E. Kelley zich op de succesvolle roman You Should Have Known van schrijfster Jean Hanff Korelitz. De serie zou eindelijk al in mei van vorig jaar te zien zijn, maar werd vooruit geschoven naar oktober door de uitbraak van de COVID-19 pandemie. De opnames vonden plaats in New York en dat geeft de serie precies de decadente uitstraling die past bij het succesvolle echtpaar dat centraal staat. Het is een leven waarin geld geen rol scheelt en ze eigenlijk alles hebben wat hun hartje begeert, maar als dat zo zou blijven zou dat natuurlijk weinig interessant kijkvoer geven.

De belangrijkste rollen in The Undoing zijn voor Hugh Grant en Nicole Kidman, waarvan de laatste tevens optreedt uitvoerend producent; een dubbelrol die zij eerder aannam bij Big Little Lies, niet geheel toevallig ook geschreven door Kelley. Maar waar we Kidman vaker in dergelijke rollen hebben gezien, wie herinnert zich niet de psychologische thriller Eyes Wide Shut, tapt Grant hier uit een heel ander vaatje. Waar hij in eerste instantie doorbrak met ijzersterke karakterrollen, is hij bij het grote publiek toch vooral bekend om de charmante, maar niet altijd even betrouwbare personages die hij speelt in romkoms. Kenners weten echter dat hij veel meer in zijn mars heeft en zeker nu hij wat op leeftijd begint te raken, en dus minder interessant is voor romkoms, is het fijn om te zien dat hij zich weer eens van een andere kant laat zien. De beste man kan namelijk verdomd goed acteren en dat laat hij hier zien ook!

Het moge duidelijk zijn dat het op papier wel goed zit als je kijkt naar de cast en crew. Gelukkig blijft het daar niet bij, want The Undoing pakt behoorlijk goed uit. De film is prachtig geschoten, waarbij de tijd dat op series op alle vlakken inferieur waren aan films gelukkig ver achter ons ligt. Het is niet voor niets dat we steeds meer grote namen op het kleine scherm terugzien. Je krijgt daar nou eenmaal wat meer tijd om een verhaal goed te vertellen. Die tijd neemt Bier hier dan ook zeker, waarbij zie in eerste instantie de pionnen goed uitziet om vervolgens de kijker heen en weer te slingeren betreft de verdachtmaking. Het is drijft de spanning flink op, maar is helaas niet altijd even geloofwaardig, dit mede ingegeven door een aantal domme beslissingen van de personages die gekozen worden boven een gedegen karakterontwikkeling. Het is een smetje op verder heerlijk kijkvoer.

Extra’s: Naast de zes afleveringen is er ook nog wat bonusmateriaal te vinden op de Blu-ray release.
· Nicole Kidman and Hugh Grant Introduce The Undoing (04:04)
· Creating The Undoing (03:11) Een korte featurette over het maakproces met interviews met cast en crew.
· The Undoing Revelations (23:26) Een elftal aan featurettes met de focus vooral op personages, waarbij de titels op zich al voor zich spreken; The Fraser Family, Elena Alves, Jonathan Fraser, Sylvia Steinetz, Detective Joe Mendoze, Grace Reinhart Fraser, Haley Fitzgerald, Fernando Alves, Franklin Reinhart, Henry Fraser en The Bridge Scene

The Undoing is prachtig geschoten en bovenal spannend kijkvoer dat helaas niet altijd even geloofwaardig is. De serie ligt in het verlengde van het tevens door Kelley geschreven Big Little Lies en het zal mede hierdoor zijn dat Kidman zich als een vis in het water voelt. Hoe anders is dat voor Hugh Grant, die eindelijk weer eens uit zijn geworden comfortzone van romkoms stapt en de thrillerversie van zijn onbetrouwbare klootzak laat zien. Hierbij is het dan ook vooral knap dat hij de kijker moeiteloos voor zich weer te winnen, waardoor je tot het einde in het ongewisse blijft over de afloop. Het maakt deze serie na The Night Manager voor Bier opnieuw tot een succes, al is de serie allesbehalve perfect. Hiervoor zijn er teveel ongeloofwaardigheden. Maar in een tijd bevolkt met prequels, sequels en sowieso een beperkt aanbod door de corona uitbraak is The Undoing meer dan fijn kijkvoer!

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

17 maart, 2021

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer